Uzuv kopması yaşanan kazalar için kritik uyarı

Uzuv kopmalarının yaşandığı kazalar, yaz aylarında artış gösteriyor. Uzuv kopması ile sonuçlanan kazalarda bu uyarılara dikkat!

Uzuv kopması yaşanan kazalar için kritik uyarı
Uzuv kopması yaşanan kazalar için kritik uyarı
GİRİŞ 03.08.2015 15:59 GÜNCELLEME 03.08.2015 15:59

İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi El Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, bu dönemde artış olmasının sebebinin yaz tatili döneminde tecrübesiz çırak olarak işe başlayan öğrenciler ve hasat döneminde kırsal kesimde kullanılan iş güvenliği bulunmayan tarım araçlarının kullanımındaki artış ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre yılda yaklaşık 200.000 iş kazasının meydana geldiğini, yaklaşık 600 kazada travma sonucu organ kaybı (bedenin bir parçasının kaybı) görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Türker Özkan, bu kazaların okulların tatile girdiği ve hasat döneminin başladığı yaz döneminde arttığını söyledi.

Neden olarak da okulların tatil olması ile acemi çırak olarak işe başlayan öğrencilerin sanayi alanında çalışmaya başlamasını; hasat döneminin başlaması ile traktör, su motoru, patos gibi riskli makinaların daha fazla kullanılmalarını gösterdi.

Çıraklar Acemilikten, Ustalar Dikkatsizlikten!

Üretim çevresindeki yetersiz deneyimin yaralanma ve kaza riskini sekiz kata kadar arttırabileceğini ifade eden Özkan, Bu tür kazaların sadece deneyimsiz çalışanlar ile ilgili olmadığını, acemi çıraklar kadar ustaların da uzuv kopması ile sonuçlanan kazalar yaşadığını söyledi.

“Uzun yıllardır profesyonel olarak yaptığı işi, iş güvenliği kurallarına uymadan daha kolay ya da hızlı yapabileceğini düşünen dikkatsiz ustaların sayısı da maalesef az değil.” diyen Özkan, özellikle bu dönemde sık görülen uzuv kopmalı kazalarda nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair bilgiler paylaştı.

İlk 6 saat ve Koordinasyon çok önemli!

Uzuv kopması ile sonuçlanan kazalarda uzvun eski işlevine kavuşması ihtimalinin, zaman yönetimi ve uygun koşullar ile ilgili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Türker Özkan, “Kaza yaşandığında yaralıya acil olarak nasıl müdahale edileceği, kopan parçanın nasıl korunup taşınacağı bilinmiyorsa, hastanın nakil edileceği sağlık kuruluşu koordine edilmemişse, yaralı kişi hayatına bir parçası olmadan devam etmek zorunda kalabilir.” dedi.

Kopan uzvun yaşama süresinin uygun koşullar altında 2 ila 6 saat arasında olduğunu belirten Özkan, yaralının en kısa sürede “Rekonstrüktif Mikrocerahi” konusunda deneyimli sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğini belirtti.

“Kopan parça mümkünse serum fizyolojik ile yıkanmış ve steril sargı bezi ile sarılmış şekilde plastik bir torbaya, bu torba da içinde buzlu su dolu ikinci bir torbaya konulmalı. Kopuk parça buz ile direkt olarak temas etmemeli ve kopuk parçanın donmamasına özen gösterilmelidir. Vücuttaki yaralı kısım ise kalp seviyesinin üstünde tutulmalı ve yara üzerine steril pansuman ile baskı yapılarak kanamanın durması sağlanmalı; profesyonel olmayan turnike uygulamalarından kaçınılmalıdır.” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tanrı Dağları'nda yaşayan Türk aile doğal beslenip kımız içiyor
Gerçek rakamlar ortaya çıktı: İBB 16 bin için çalışıyor