Hacamat Vakti
Sıcaklar bastırdı,hacamat vakti geldi.Nedir bu hacamat ? Nasıl Yapılır ?

Hacamat , deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır.
İslam dininde Hacamat
Dinimizde, peygamber efendimiz(s.a.v)in bir sünnetidir. Geçmiş dönemlerde tıbbi amaçlı yaygın kullanılmış fakat deneysel çalışmaların bulunmaması nedeniyle modern tıp tarafından bilinmemektedir.
Peygamber Efendimiz(s.a.v)’e Yahudi bir kadının zehirli koyun etinden ikram edip yedirmesi sonucunda zehir mübarek vucuduna yayılınca Cebrail(a.s) gelerek Hacamat olmasını tavsiye etmiş ve Peygamber Efendimiz(s.a.v) Hacamat olarak bu zehirden kurtulmuşlardır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
*Hadis-i şerifte (Kanın artması [tansiyon yükselmesi] Allahü teâlânın ölüme sebep yaptığı hastalıklardan biridir) buyuruluyor. (Bezzar)
*Sıcaklar artınca, hacamat olun. Çünkü kan basıncı artar da hastalığa veya ölüme sebep olur. (Hakim)
*Hacamat birçok hastalığa şifadır. Aman hacamat olun. (Deylemi)
*Mirac gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti. (Hakim)
*Hazret-i Cebrail, hacamatı o kadar tavsiye etti ki mutlaka lüzumlu zannettim.(Deylemi)
*Şifa veren üç şeyden biri hacamattır. (Buhari)
*Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir. (Hakim)
*Baştan hacamat olmak, cüzzam, cünun, baras, uyuklama, göz kararması, baş ve diş ağrısına şifadır.(Taberani)
*Boyundan hacamat olmak, 72 çeşit hastalığa devadır. (Taberani)
*Hacamat, Peygamberlerin âdetindendir. (Tirmizi)
*Pazar günü hacamat olmak şifadır. (Deylemi)
*Aç karnına hacamat olmak deva, tok karnına ise derttir.(Deylemi)
*Arabi ayın 17, 19 veya 21. günü hacamat olmak, birçok derde şifadır.(Hakim)
*Ayın 17’sine rastlayan Salı günü hacamat olmak, bir yıllık hastalığa şifadır.(Bezzar)
*Pazartesi veya Salı günü hacamat olun!(İbni Mace)
*Çarşamba veya Cumartesi günü hacamat olup da bir hastalığa yakalanan, kendinden başkasını suçlamasın.(Ebu Davud)
*Başın çukurundan hacamat olmak unutkanlığa sebep olur.(Deylemi)
Hadis âlimlerinden biri, cumartesi kan aldırdı. Baras hastalığına yakalandı. Doktorlar bir çare bulamadılar. O zat, Allahü teâlâya yalvardı, ağladı, secdeye kapanıp, Rabbine sığındı. Secdede iken uyudu. Resulullahı rüyada görüp hastalığını arz etti. Peygamber efendimiz, "Bu husustaki hadisimi işitmedin mi?" buyurdu. İşittim ama, sıhhatinde şüphe ettim, uydurma olabilir dedim. Benden bildirilen ve hadis denilen bir sözde niçin ihtiyatlı olmadın? buyurup, mübarek elini, yaralara sürdü. O zat uyanınca, hastalığından eser kalmadığını gördü. Bir daha da hadis-i şerifleri mevdu sanmakta ihtiyatlı hareket etti. (Şir’a)
Nasıl Yapılır?
Mihcam Aleti ile veya Jiletle yapılır.Şişeler ağrıyan bölgelere tutturulur.Şişeler yarım saat ağrıyan bölgede pis kanı toplar şişelerin yarım saat beklemesi sonucunda orası iyice uyuşur sonra şişeler çıkarılır ince ince jiletle kesikler atılır sonra şişeler tekrar çizik atılan yerlere takılır böylece vücuda zarar veren fazla ve pis kanlar o şişede toplanır.Jiletle atılan bu çizikler o kadar ince atılır ki yaraların üzerinde kabuk dahi oluşmaz yaralar bir günde iyileşir atardamar veya kılcal damarlara asla zarar vermez.
Deri hafifçe bir neşter ile çizilir ve üzerine ağzı geniş bir cam kavanoz (eskiden bu işlem için boynuz kullanılırmış) kapatılarak emici gücün etkisi oluşturulur ve kirli kan vücuttan çıkarılır. Bu yöntem vücudun değişik yerlerine uygulanılmakta ve hasta organa yakın yerler özellikle tercih edilmektedir. Örneğin peygamberimiz baş ağrısından dolayı alnının her iki yanından ,zehirlenmeden dolayı her iki omuz başı arasından ,topuğundaki bir incinmeden dolayı da ayağının üzerinden kan aldırmıştır.(6)
İkinci kan aldırma yöntemi ise ön kolun üst kısmından girilerek direkt damardan alınmasıdır. Genel kan dolaşımından alınan bu kan derin vücut dokularındaki kirlenmiş kanın dışarıya çıkmasını sağlamaktadır.
(6) E. Davud Tıp H. 3859. 3860, Tirmizi Tıp H. 2052, İ. Mace Tıp H. 3484. 3484
Dikkat Edilmesi Gerekilen Hususlar
Türkiye'de kan vermenin de hacamat olduğu söylensede aynı uygulama değildir. Hacamatta kılcal damarlar ve lenf sıvısı çıkmakta akupunktur noktaları uyarılmaktadır. kan verme işleminde ise sadece venöz kan verilmektedir.
Kan aldırmak kimine faydalı, kimine zararlı olabilir. Bu bakımdan herkesin, her zaman kan aldırması doğru değildir. Doktor tavsiyesine uygun olarak, bilhassa yaz mevsiminde, kan basıncı artanların kan aldırması iyi olabilir.Kan aldırmanın faydalarını öğrenen bir kimse, doktor kontrolünden geçmeden, sık sık kan aldırmaya kalkarsa, zararlı olabilir. İhtiyaç kadar kan aldırmalıdır.
Hacamattan sonra hamama girmemeli, tehlikeli olabilir. Tuzlu yemek iyidir. Süt ve yoğurt yememeli, suyu da az içmelidir.
Ne zaman yapılır
Hacamat sıcaklar bastırdığı zaman yapılır. Sıcaklar bastırdığı zaman ilkbaharın sonu,kiraz çıktığı zaman Mayıs-Haziran aylarıdır.
Her ayda hacamat olabileceğin 4 gün vardır o geçti mi, diğer ay beklenecek. Hacamat gökteki ayın HİCRİ17-19-21-15 nci günlerinde yapılmalıdır. En faydalısı 17 nci gündür. Hacamat ayın ilk günlerinden 14'üne kadar(gökteki ayın büyüme günlerinde) faydalı değildir. 15 inden 21 ine kadar(Hicri ve tek günlerde) günlerde faydalıdır. 22 sinden 30 una kadar ay küçük olduğu için bedenler zayıf olur ve çıkan kan az olacağından faydası az olur.(Bunun içindir ki ameliyatlar mümkünse ayın 14 ünden sonra yapılmalıdır.
Bunun için denilmiştir ki; Kesilmesi istenen bir iş, ay küçülürken, yani 14 ünden 30 una kadar yapılmalı-Devam etmesi istenen bir iş de ay büyürken yani 1 inden 14 üne kadar yapılmalı.Mümkünse devam etmesi istenen bir işe ayın ilk çarşambası başlanmalı.-Bununla beraber ayın 1 inde ortasından ve sonunda bir işe başlama-Marifetname). Hadis-i Şeriflerde, tekli günler tavsiye edilmiştir. Bu günler içinde en çok faydalı olduğu gün ayın (Hicri)17 nci günüdür. Ondan sonra Hicri 19, ondan sonra Hicri 21, ondan sonra Hicri15 nci gündür.
Yapılmaması gereken günlere dikkat
Haftanın üç günü hakkında teşvik olmayıp sadece yasaklayıcı Hadis-i Şerifler vardır. Bu üç günde yasak günlerdir; ÇARŞAMBA, CUMA, CUMARTESİ (Bu günlerde ameliyat, mümkünse yapılmamalıdır.) BU GÜNLERDE KESİNLİKLE HACAMAT OLMAMALIDIR. Hadis-i Şerif'te "Kim Çarşamba veya Cumartesi günü hacamat olurda bedeninde alaca hastalığı görürse, sadece kendini kınasın.","Cuma günü bir saat vardır, kim o saatte hacamat olursa mutlaka ölür.", "Cuma, Cumartesi, Pazar günleri hacamat olmaktan kaçının."Hakkında teşvik olup yasak olmayan tek gün pazartesidir.
-
Rana 9 yıl önce Şikayet EtAksam saatlerinde yine aç olmak şartıyla hacamat yapılirmi aceba?Beğen
-
acıl6969 14 yıl önce Şikayet Et?. cok guzel bır konuya degınılmıs tesekkurler ama anlayamadığım yazı hadısı serıfde Pazar günü hacamat olmak şifadır. (Deylemi) denılıyor asagıda yapılmaması gereken gunlere baktıgımızda pazar gunlerı hacamat olmaktan kacının dıyor. burada ne demek ıstenıyor?Beğen Toplam 3 beğeni