Obezitenin altındaki sebeple ilgili ilginç iddia
Yediğiniz bir şey size dokunuyorsa kısa bir surede 15 kilo alınır, bu gıdaları yemeyerek çok hızlı kilo verilir mi? Doktor Mehmet Öz'e göre evet. Öz'e göre bir çok insanda obezitenin altındaki sebep gıda intolaransı olabilir!
Kendinizi sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Sürekli halsiz, mutsuz musunuz? Yataktan kalkmakta zorlanıyor veya canınız işe gitmek istemiyor. İşte uykunuz geliyor, performansınız düşüyor ve verimsiz olduğunuzu hissediyorsunuz. Ve siz, tüm bunları mevsim değişikliklerine, kış yorgunluğuna, bahar rehavetine mi bağlıyorsunuz? Belki de sorun mevsimlerde değildir. Belki de sorun yediklerinizdedir!
Masum gözüken ve hiç tahmin etmediğiniz bir çok yiyecek, sizin vücudunuza zarar vererek sürekli yorgun ve halsiz hissetmenize ,şişmanlamanıza veya yıllardır süren hastalıklara sebep oluyor olabilir.
Vücudunuz siz farkında olmadan bazı besinlere karşı tepki veriyor ve sindirim sisteminizde problem oluşturabilir. Bu sindirilemeyen besinler bağışıklık sisteminizi, aynı bir virüs veya bakteri gibi savunma sisteminizi tetikleyerek sizi hasta ediyor veya kilo almanıza sebep oluyor olabilir.
Gıda intoleransı olan kişiler, yıllarca ne yapacaklarını bilmeden normal hayat ve aktivitelerinde sıkıntı yaşayabilir hatta bazı vakalarda çalışamaz hale bile gelebilirler. Günlük yaşantılarını etkilediği gibi iş hayatlarında da birçok sıkıntı yaşarlar.
Dünyaca ünlü Türk Doktor Mehmet Öz'e göre York Testi ile gıda intoleransınızı öğrenebilirsiniz.
York Testi Nedir?
Yeni Nesil Gıda İntoleransı Testi
York Testi, hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransınız olduğunu hemen öğrenebileceğiniz bir kan testidir.
York Testi şirketi, parmak ucunuzdan alacağımız bir damla kanı inceleyerek, vücudunuzun hangi besinlere karşı intoleransı olduğunu tespit eder ve testin neticesine göre uygulamanız gereken 'kişisel' beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olur.
Aslında tıp dünyası "Gıda İntoleransı Testi" kavramını çok uzun süredir biliyordu, ancak birçok doktorun aklındaki soru işareti, bunu tespit etmek için yapılacak testlerin ne derece güvenilir olduğuydu.
Eski jenerasyon testler genelde doğru sonuçlar vermediği için hastayı iyileştirmek yerine daha da sıkıntıya sokuyordu.
York Testi yeni jenerasyon bir Gıda İntoleransı Testidir ve York Testi'nin keşfi tıp dünyasında, Röntgen'den MR'a geçiş gibi büyük bir teknolojik adım olarak algılanmıştır.
Eski ve yeni jenerasyon testler arasındaki farkın sebebi, York Testi'nin Aktif ve Pasif intoleransı birbirinden ayırtetme tekniğidir. Eski testlerde 40-50 adet gıda intoleransı çıkan raporlar York Testi'nin "Subclass 4 igG Examination" tekniğiyle pasif intoleransları elemesiyle 2-3 gıdaya indirgenmektedir. Yani, York Testi yaptıran hastalar sadece aktif olan intoleranslarını öğrenmektedirler. York Testi Laboratuarları 25 sene süren bir araştırma neticesinde bu testleri geliştirmiştir ve York Testi'nin tekrar doğrulanabilirlik oranı %98'ler seviyesine ulaşmıştır ki bu eski test teknikleri için hayal bile edilemeyecek bir başarı noktasıdır.
Gıda intoleransı alanında en ileri yöntem olarak kabul edilen bu "Subclass 4 igG Examination" tekniğini 2004 yılında keşfeden York Testi şirketi bu çığır açan buluşu nedeniyle İngiliz Kraliçesi'nden İngiltere'nin en başarılı şirketi ödülünü almıştır. Bu method şu anda dünyada sadece York Testi tarafından uygulanmaktadır.
İstatistiklere göre, eski model testleri kullanan hastaların sadece %3'ü kendilerine verilen karmaşık diyet programını anlamış ve takip edebilmiştir. Oysaki bu rakam York Testi'nde %93'tür.
Gıda İntoleransı şu hastalıklara yol açabilir:
- Şişmanlık,
- Kilo verememe,
- Migren,
- Akne,
- Nedeni bilinmeyen ödem,
- Gaz,
- Şişkinlik,
- Kronik yorgunluk,
- Kabızlık,
- Cilt problemleri (örn. sivilceler, kaşıntı nörodermatit, kronik egzema vs.),
- Romatizmal hastalıklar,
- Astım,
- İshal ,
- Mide krampları,
- Depresyon,
- Uyku bozuklukları,
- Baş ağrısı,
- Solunum yolu hastalıkları,
- Kronik Farenjit,
- Sürekli nezle olma,
- Ağızda yaralar,
- Epigastrik Ağrılar,
- Crohn hastalığı,
- İrritabl Bağırsak Sendromu,
- Sık gribe yakalanma,
- Kronik burun akıntısı,
- OSB (Otistik Spektrum Bozukluğu),
- Sedef hastalığı,
- Nörodermatit,
- Ürtiker
YORK Testi'ni uygulamış olan 2500 hasta arasında yapılan anket şu sonuçları vermiştir:
Hastaların;
%90'ı, kendi pozitif deneyimlerine dayanarak YORK Testi'ni herkese tavsiye ettiklerini...
%72'si, bu test sonucunda sağlık durumlarının büyük ölçüde düzeldiğini...
%78'i, sorunlu olarak teşhis edilmiş gıdaları zamanla tekrar beslenme planlarına dahil ettikleri zaman düzelmiş olan semptomların %90'ının tekrar geri geldiğini
belirtmişlerdir.
York Testi sonrası sorunlu besinleri çıkaran hastalardaki iyileşme oranları
Kronik Semptomlar Belirgin İyileşme
Gastro-intestinal 80%
Solununum 72%
Nörolojik 78%
Dermatolojik 76%
Kas-iskelet sistemi 64%
Psikolojik 81%
Diğer 79%