Piramitler, firavunlar, 5 bin yıllık gizemli tarih: Mısır gezi rehberi
Mısır, dünya tarihinin en gizemli ülkelerinden birisi. Özellikle Kahire'de bulunan piramitler, dönemin teknolojisiyle yapılması imkansız olarak görülürken, "acaba uzaylılar mı yaptı" sorusunu ortaya çıkarıyor. Rivayet ve söylentilerle dolu Mısır tarihini oluşturan gizem, içerisinde gezi aşkı ile merak duygusunu barındıran her bireyi harekete geçiriyor. Kemerlerinizi bağlayın, Mısır'a gidiyoruz.
Kuzey Afrika'nın en büyük ülkelerinden biri olan Mısır, dünyanın turizm potansiyeli en yüksek ülkelerinden biri. Tarihi kalıntıları ve antik mimarisi ile gizem dolu bir medeniyet olan Mısır özellikle ülke genelinde dağılım gösteren eserleri ile gezginleri en çok ziyaret etmek istediği yerlerden.
Nil Nehri'nin kıyılarında bulunan Mısır, tarihi gizemi ve söylentileri ile maceraperest turistlerin dikkatini çekiyor. Bu yazımızda detaylı olarak ele alacağımız Mısır'da gezilecek yerleri ele alacağız.
MISIR'DA GEZİLECEK YERLER
Mısır tarihi geçmişi ile antik eserlerinin ülke genelinde dağılım gösterdiği bir yapıya sahip. Her dönemden bir eserin bulunduğu ve kültürel birikimin sağlandığı bu yer, Kahire merkezli olmak üzere İskenderiye, Luksor gibi kentlerde de oldukça önemli tarihi eserler barındırıyor.
Özellikle Antik Mısır, Roma ve Osmanlı'dan kalma pek çok esere ev sahipliği yapan Mısır toprakları, tarihi değerler açısından oldukça zengin. Bu kısımda Mısır'ın tarihi eserlerini dönemlerine göre anlatacağız. Şimdi Mısır'da gezilecek yerleri gelin birlikte turlayalım.
- Mısır Piramitleri
Mısır denilince akla ilk gelen -ki zaman zaman uzay-fantastik sanelerine konu olan Piramitlerden bahsediyoruz. Kahire'nin merkeze yakın kesimlerinde bulunan Mısır Piramitleri, sıralanmış halde bulunuyor. 100'den fazla yapı arasında en çok bilinen üç büyük Piramit bulunuyor. Her ne kadar hemen herkesin bildiği bir konu olsa da kısa tarihinden bahsetmek gerek.
M.Ö 2630-2611 yılları arasında inşa edilen Mısır Piramitleri arasında Keops, Kefren ve Mikerinos en çok bilinenleridir. Bunların içerisinde en büyüğü Keops, en küçük ise Mikerinos'tur. Yapılışı hakkında halen bilimsel ve yazınsal kaynaklar ile temellendirilebilen bir gerçek bulunmasa da komplo teorisi meraklıları tarafından piramitlerin uzaylılar tarafından inşa edildiği iddia edilir.
Uzaylı masallarıyla harmanlanan bu yapı Mısır'ın turistik yerleri arasında en önemli konuma sahip.
- Büyük Giza Sfenksi
Giza Piramitleri'nin bulunduğu alanda Kefren Piramidi'nin karşısında duran sfenks Mısır'ın en çok bilinen yapılarından biri. Devasa bir yapıya sahip olan Sfenks, dünyanın en büyük yekpare taş heykeli konumunda bulunuyor. Mısır'a gelen turistlerin kafileler halinde dolaştıkları tarihi miraslardan biri olan yapıt Antik Mısır mitolojisinde aslanlara ne denli önem verildiğini gözler önüne seriyor.
- Krallar Vadisi
Mısır firavunlar tarafından yönetilen bir ülkeydi. 8 ve 20. hükümdarlıklar devrinde firavunlar ve soylular adına oluşturulan mezarlar bu bölgede yer alıyor. Bu alanda MÖ 16 ve 11. yüzyıllarda defnedilen 60'ın üzerinde kabir bulunmaktadır. Bölge Mısır Piramitleri'nde sonra ülkede en fazla ziyaret edilen alanlardandır.
Filmlere konu olan Mısır'ın tanıtım yüzü haline gelen 3 bin 400 yıllık dev Memnon Heykelleri de burada bulunuyor.
- Karnak Tapınağı
Antik Mısır'ın en önemli yerlerinden biri de Karnak Tapınağı. Burası bölgenin adeta inanç merkezi halinde bir yer. Öyle ki dev sütunlar ve heykeller ile inşa edilen bu yer, yüzyıllar boyunca Mısır'ın ibadet yeri olarak kullanılmış
Şu anda Karnak Köyü bu tapınak kompleksi sayesinde Mısır'ın en turistik yerlerinden birine çevrilmiştir.
- Gize Nekropolü
Bölge'nin en gizemli yerlerinden biri de işte bu mezarlık. Büyük Gize Sfenksi, Keops Piramidi gibi önemli yapılarla beraber onlarca kabri kapsayan bölge Gize Platosu üzerinde bulunan Mısır'ın en önemli arkeolojik sitelerinden biridir. Burada yapılan arkeolojik kazılarda tarihe ışık tutan oldukça önemli bulgulara ulaşılırken, pek çok paha biçilemez eser de buradan çıkartılmış.
Gize Nekropolü Mısır gezi rehberinizde muhakkak yer alması gereken bölgelerden biri.
- Kahire Müzesi
Ülkenin başkentinde 1858'da kurulmuş olan Kahire Mısır Müzesi, ülkenin en önemli tarihi eserlerine ev sahipliği yapmakta.
Adeta Mısır medeniyetinin tarihi burada yer alıyor.120 bin civarında nesneye sahip olan müzenin koleksiyonlarının büyük çoğunluğu ziyarete açıktır.
Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği müze, Mısır'ın köklü tarihine ışık tutmaktadır.
İSLAM MİMARİSİNİN GÖZDE ESERLERİ
Mısır Antik eserleri barındırdığı kadr İslam tarihine ilişin de önemli eserlerini bünyesinde barındırıyor. Özellikle Osmanlı ve Memlük devrinden kalma yapılar halen ihtişamını korkurken, bu bölgedeki İslam mimarisi turistleri hayran bırakıyor.
- Mehmet Ali Paşa Camii
Mehmet Ali Paşa'nın emriyle Kahire'nin en stratejik tepelerinden biri üzerine inşa edilen cami 150 yıllık tarihi ile halen göz kamaştırıcı bir şekilde ayakta duruyor.
Barok ve Rokoko mimarisinin etkilerinin açıkça görüldüğü cami, mükemmel tasarımıyla dönemin İslam eserleri arasındaki en değerli yapılardan biri.
- Tolunoğulları Camii
Başkent Kahire'de inşa edilen Tolunoğulları Camii, Mısır'ın en eski camilerinde. Ülkenin İslami yapıları içerisinde en değerli örneklerden biri olan Tolunoğlulları Camii, Tolunoğlu Ahmet'in emriyle inşa ettirilmiştir. 879'da oluşturulan kutsal eser Abbasi mimarisini yansıtan en güzel eserlerden biridir.
Her yıl yüz binlerce İslam mimarisi tutkununu ağırlayan cami, Mısır'ın turistik yerleri arasında gösterilebilir.
- El-Ezher
Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan El-Ezher Camii, ülkenin en değerli dini sembollerinden olan El Ezher isim olarak gösterişli manasına gelmektedir. İsmiyle müsemma olan Ezher Camii, 20 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği harika bir ibadethanedir.
Bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan El-Ezher Camii, her yıl milyonlarca misafir ağırlıyor. Buraya geldiğinizde tarihi caminin görkemi ve mimarisine hayran kalacaksınız.
- Montaza Sarayı
Mısır'ın önemli kentlerinden İskenderiye'nin Akdeniz sahilleri kıyısında bulunan ve cennetten bir parçaymışçasına güzellikte olan bahçeleri göz kamaştırıyor. Montaza Sarayı Türk mimarisi ile Rönesans mimarisinin çok başarılı bir örneği olarak tüm ihtişamıyla ayakta duruyor.
NİL NEHRİ VE SONSUZ MAVİLİK
6.853 km'lik uzunluğu ile dünyanın en büyük nehri olan Nil Nehri, bölgenin en önemli su kaynağıdır. Üç kola ayrılan yapısı ile ucu bucağı görülmeyen yerlere ulaşan Nil, canlı çeşitliliği açısından da oldukça önemli bir popülasyona sahip.
Boyu metreleri aşan ve ağırlığı tonları bulan en tehlikeli canlılardan biri Nil Timsahı buranın "sakinlerinden". Kaplumbağa, balık, su aygırı gibi yüz binlerce canlıya ev sahipliği yapan Nil Nehri, ülkenin en önemli turizm kaynaklarından biri olduğu gibi her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmekte.
BURALARI GÖRMEDEN GELMEYİN
Mısır'ın tarihi yerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkan bir çok yeri bulunuyor. Özellikle Kızıldeniz havzasında önemli koylar ve sahil şeritleri bulunuyor. Sharm El Şeyh o listenin başında geliyor. Harika sualtı yaşamıyla hem profesyonel hem de amatör dalış meraklılarının vazgeçilmez adreslerinden olan Sharm El Şeyh, ülkenin en popüler seyahat noktalarından biri.
Bir diğer destinasyon da ülkenin en büyük ikinci şehri olan Hurghada. Kızıldeniz boyunca uzanan 36 kilometrelik sahil şeridi ile enfes dalış noktaları, huzur dolu plajları ve Mısır’ın kültürel dokusunu yansıtan tarihi bölgeleriyle bir bütün halinde olan kent turistleri cezbediyor.
Ülkenin güney bölümünde konumlanan turistik bir yerleşim yeri olan Marsa Alam da listenin sonunda yer alan bir diğer doğal bölge. Masmavi sulara sahip plajların, Arap Çölü’nün kızgın kumlarıyla buluştuğu yer olan Marsa Alam, hem deniz hem de dalış turizmi için oldukça güzel bir destinasyon.
MISIR'DA NE YENİR
Mısır'ı doyasıya gezdik ve tabiki karnımız acıktı. Kolay değil, dört bir yanda bulunan ayrı ayrı eserleri tek tek gezmek elbette insanın karnını acıktırıyor. Bu noktada da Mısır'ın birbirinden lezzetli yemekleri, sizi yenilmek için çağırıyor.
Mısır'a geldiğinizde muhakkak tatmanız gereken iştah açıcı yemekleri tatmaya başlayabiliriz.
- Ful wa Ta’meya
Mısır'ın en meşhur lezzeti olan Ful wa Ta’meya ülkenin neresine giderseniz gidin peşinizi bırakmayacak ve muhtemelen siz de çok seveceksiniz. Oldukça lezzetli olan Fava Fasulyesi ve Falafel olarak da belirtebileceğimiz bu yemek Sabah kahvaltılarının vazgeçilmesi. Sandviç olarak servis edilen yiyecek salata ile birlikte tüketilebiliyor.
- Koshar
Mısırlıların en meşhur ve en ağır yemeklerinden biri olan Koshar ayrı pişirilen Makarna, pilav, yeşil mercimek ve nohutun karışımının bir araya getirilip, üzerine kızartılmış soğan, domates sosu ve sirkeli sarımsak sosu eklenmesinden oluşan bir yemektir. Ürün çeşitliliği açısından zamanında Mısır'ın yoksulları tarafından tüketilen bu yemek günümüzde ülkenin en meşhur yemeklerinden biri.
- Shawarma
Döner olarak da Türkçe'ye çevirebileceğimiz Shawarma, bol baharat ve soslarla servis edilen bir yemek. Her ne kadar Mısır'ın meşhur yemeklerinden biri olsa da özellikle Suriye restoranlarında lezzet seviyesi tadına doyulmaz bir eşiğe ulaşan yemeği muhakkak denemelisiniz.
- Sayadeya:
Nil havzası ve Kızıldeniz dediğimiz zaman elbette balık yemekleri de öne çıkıyor. Arap dünyasının en popüler balık yemeklerinden biri olan Sayadeya lüfer, levrek veya kefal ile yapılıyor. Çömlekte domates sosu ile pişirilen pilavlı balık yemeği, İskenderiye, Port Said ve Suveyz'de oldukça lezzetli bir şekilde yapılıyor.
MISIR'DA NEREDE KALINIR
Gezmeniz bitti, karnınızı doyurdunuz. Sırada güzel bir istirahat var. Bu noktada Kahire merkezli olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde oldukça konforlu ve uygun fiyatlı oteller bulunuyor. Yaklaşık 20 dolar (113 TL)'dan başlayan fiyatlara bütçenize uygun oteli bulabilir, tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.
Konaklama yerlerini internet üzerinden online rezervasyon sitelerinden rahatlıkla yapabilir, gittiğiniz şehirde otel arama derdinden kurtulabilirsiniz.
MISIR'A NE ZAMAN GİDİLİR?
Mısır oldukça sıcak bir iklime sahip. Özellikle çöl ikliminin hakim olduğu bu topraklara yaz sıcağı ve kış soğuğunda gitmek pek de akıllıca değil. Bu noktada en uygun seçenek olarak sonbahar veya ilk baharı tercih etmenizi öneriyoruz. Mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklıkları mart, nisan ile eylül, ekim ayları arasında ziyaretleriniz için oldukça elverişli olacak.
MISIR'DA NEREDE FOTOĞRAF ÇEKİNİR
Doğal bir fotoğraf stüdyosu olan Mısır hem tarihi objeleri hem de doğal güzellikleri ile en güzel pozlarla en iyi kareleri elde edebileceğiniz rotalara sahip. bunların başında şüphesiz ki mısır Piramitleri geliyor. Giza'da bulunan piramitlerin yanı sıra Montaza Sarayı da oldukça renkli ve kaliteli fotoğraflar elde etmenizi sağlayacak yerlerden biri.
Bunun yanı sıra Sharm El Şeyh ve Hurghada gibi yerlerde de su altında oldukça güzel kareler yakalama imkanı elde edebilirsiniz.