Giresun'un ekonomik vizyon arayışı
İktisadi Araştırmalar Vakfı ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkanma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) işbirliğinde "Cumhuriyetin 100. yılında Giresun ilinin ekonomik vizyon arayışı" konulu seminer düzenlendi.
Vali Hasan Karahan, seminerde yaptığı konuşmada, Giresun'un gelecek vizyonunu konuşmak üzere bir arada olduklarını söyledi.
Giresun'un günden güne geliştiğine işaret eden Karahan, şöyle konuştu:
"Şu anda içinde bulunduğumuz otel yoktu, bunun gibi 6 tane Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan tamamladığımız otel var. Toplamda 12 tane 6 tanesi açılan bu tür mekanlarımız var. Özellikle havaalanının açılmasıyla birlikte gerçekten Giresun'un gurbetteki evlatlarının kendi anavatanlarına yapabilecekleri katkıyı konuşmak üzere toplandık. Biz yerel yönetimler olarak, merkezi idare olarak bir çok projeyi yürütüyoruz, bunlar adım adım gerçekleşiyor."
DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ise ekonomik büyüme ve kalkınmanın tüm ülkelerin temel amacı olduğunu belirterek, bu amaca ulaşmaktaki temel ilkenin ise ülkenin mevcut kaynak ile imkanlarını en rasyonel ve verimli bir şekilde kullanılması olduğunu söyledi.
Giresun ve Doğu Karadeniz için turizm ve çevresel sürdürülebilirliği "olmazsa olmaz" diyerek ana temel olarak hedeflerine koyduklarını dile getiren Yüce, ikinci hedefin ise hem bitkisel hem de hayvansal üretimle ilgili ekonomik kalkınma olduğunu kaydetti.
Yüce, üçüncü olarak ise "insan varsa yaşam vardır, yaşam varsa konut sorunları vardır, altyapı sorunu vardır" faktörünün de gündemlerinde olduğunu ifade ederek, "Altyapı ve kentsel gelişmeyi ana hedef olarak koyduk. Diğer konu sosyal gelişme ve bu gelişme de ana sütun olarak değerlendirilmiş oldu." dedi.
Giresun için 24 eylem, 34 alt eylem uygulaması hedeflendiğini belirten Yüce, şöyle devam etti:
"Eylem plan çerçevesinde 2014 yılında sorumlu kurum ve kuruluşlar ile 81 proje yürütülmüş, bu kapsamda 191 milyon liralık yatırım gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında 107 proje yürütülmüş bu kapsamda 303 milyon liralık yatırım gerçekleştirilmiştir. 2014 ve 2015 yılları değerlendirildiğinde eylem planı kapsamında Giresun iline toplam 494 milyon lira tutarında kamu yatırımı gerçekleştirilmiştir."
Yüce, sadece Giresun ili Yeşilyol Projesi yatırımlarında Giresun-Ordu il sınırından Giresun-Gümüşhane il sınırına yakın Çakrak bölgesine yapılan yol iyileştirme çalışmalarında 24 milyon lira bir nakit aktarımı gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, 24 milyon lira ile 2016 yılı sonunda 150 kilometrelik yolun yapım işlemleri tamamlanacağını, bugüne kadar 131 kilometresinin tamamlandığını aktardı.
Giresun Adası projesinde üç değişeni gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Yüce, "Onlardan bir tanesi botanik tıbbi aromatik merkezi oluşturmak ve gen kaynağı oluşturmayı hesap ediyoruz. İkincisi hemen Gemilerçekeği'ndeki regülasyon alanları ve rıhtım işlemleri devam ediyor. Üçüncü bileşen de Gemilerçekeği'nden Giresun Kalesi’ne bir teleferik yapmayı düşünüyoruz." diye konuştu.
Seminere, İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, Giresun Vakfı Başkanı Ahmet Dokumacı, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, İl Sağlık Müdürü Ahmet Bal, kaymakamlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
YORUMLAR