Fındık zurufu ve yaprağından boya üretildi
Giresun'da bir firma tarafından fındık zurufu ve yaprağından tekstil sektöründe kullanılabilen boya üretildi.
Tirebolu ilçesinde bitkisel atıklardan boya üretmek amacıyla kurulan firma, bölgede atık halde bol miktarda bulunan fındık zurufu (fındığın yeşil kabuğu) ve yapraklarını değerlendirmeye karar verdi. 5 yıllık çalışma sonucunda üretilen boyanın satışına başlandı.
Firma sahibi Berrin Çamur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel atıklardan boya üretmek için yaptıkları Ar-Ge çalışmaları sonucunda fındığı ön plana çıkardıklarını söyledi.
Fındık zurufu ve yapraklarının ana ham madde olduğunu aktaran Çamur, zuruf ve yaprakların bölgede fazla miktarda bulunan bitkisel atık olduğuna işaret etti.
Çamur, bu yıl ürettikleri boyanın satışı aşamasına geldiklerini belirterek, "Tekstil sektörüyle satışlara başladık, ahşap için de boya var ama onlar çalışma aşamasında, sonuna da gelmek üzereyiz. Ağırlıklı olarak tekstil sektörüne boya temin ediyoruz ve onlar da boyayı kullanmaya başladı." dedi.
Ürettikleri boyanın baskı, düz boya ve iplik boya gibi alanlarda kullanılması için çalıştıklarını dile getiren Çamur, şöyle devam etti:
"Bir taraftan da el sanatları boyutunda baskı yapılıyor. Bu alanda kalite ve standartlar artacak, tüm analizler yapılarak boya temin ediyoruz.
Ben aynı zamanda boyamacıyım, buradaki amaçlarımdan biri de bitkisel boyanın kullanımının sağlanması. Tüm ürünler kök boyası diye satılıyor, aslında kök boya denilen şey bitkisel boya. Bu alana da katkı verecek çalışmalar yapıyoruz."
Proje danışmanı olan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adem Çınarlı ise fındık zurufu ve yapraklarını belirli metotlarla makinelerde işlemlerden geçirerek boya elde ettiklerini anlattı.
Tekstil sektörü için boyayı sıvı halde hazırlayarak kullanımının sağlanmasını amaçladıklarını ifade eden Çınarlı, şu anda ipekli, pamuklu ve yünlü baskılarda kaliteyi yakaladıklarını vurguladı.
YERLİ ÜRETİM BİTKİSEL BOYAYA KATKI
Çınarlı, Avrupa Birliği'nin aldığı kararlardan dolayı tekstil sektörünün doğal boya arayışı içerisinde olduğuna dikkati çekerek, "Yurt dışından gelen boyaların içerisine zaman zaman sentetik boya karıştırıyorlar.
Biz bunları yerli olarak tonajlı üretmek istiyoruz, onun için de makine parkurunu büyütmek istiyoruz. İthalatı önleyip ihracata yönelmek de amacımız." diye konuştu.
Doğa katliamı yapmamak için atıklara yöneldiklerini belirten Çınarlı, "Köylümüze de para kazandırmak amacımız. Geleneksel sanatlarımızla birlikte üretimi artırarak köylüye boya bitkileri alanında para kazandırabiliriz." ifadesini kullandı.
Çınarlı, çoğu çiftçinin fındık zuruflarını çürümeye bıraktığına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Belirlenen üretim hedeflerine ulaşılması halinde üreticiler zurufları toplayıp çuvallayıp daha sonra firmalara satacak.
Fındığın atığından üreticilere ek gelir sağlanmış olacak. Fındık kabuğu ve yapraklarını aldığımız zaman boyayı üreteceğiz, daha sonra kalan atıklarla da gübre yapmayı planlıyoruz. Hatta zirai ilaç da olmak üzere fındık kabuğu ve yaprakları üç alanda kullanılmış olacak."
YORUMLAR