Bor madeniyle çalışan araba mümkün mü?

Türkiye'de en çok konuşulan maden olan bor hakkında önemli bilgiler... En çok nerelerde kullanılıyor, borla çalışan araba mümkün mü?

Bor madeniyle çalışan araba mümkün mü?
Bor madeniyle çalışan araba mümkün mü?
GİRİŞ 11.03.2013 17:43 GÜNCELLEME 12.03.2013 08:34
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, Türkiye'de üzerinde en çok konuşulan maden olan bor mineralleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Genel müdür Yılmaz'ın verdiği bilgiler doğrultusunda;

Dünya bor maden rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Dünyada 4 milyar ton rezervi olan madenin şu an için tüketimi 4 milyon tonda sınırlı kalıyor. Bu durumda rezervler bin yıl yetecek miktarda.

Bor madeni bir çok sanayide sınırlı olarak kullanılıyor. Ancak Pazar konusunda sıkıntıları var. Endüstriyel üretimlerde henüz istenilen seviyeyi kat edemedi. Bu da elde bulunan ve işlenen bor madeni için pazar sıkıntısı demek.

EN ÇOK NERELERDE KULLANILIYOR?

Bor minerallerinin, tekstilden, inşaat ve otomotiv sanayine kadar geniş bir kullanım alanı var.

Ancak bor mineralleri bu üretim sanayilerinin olmazsa olmazı değil. Örnek verilecek olursa bor madeni ile üretilen elyaf olduğu gibi, maden kullanılmadan üretilen çeşitleri de var.

Bu sebeple, Orhan Yılmaz bor minerallerinin olduğundan fazla abartılmasının doğru olmadığına, yeni üretim alanlarının oluşturulması için çalışılmasının gerekliliğine vurgu yapıyor.

BORLA ÇALIŞAN ARABA MÜMKÜN MÜ?

Türkiye'de en çok merak edilen borla çalışan otomobillerin mümkün olup olmadığı...

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz bu konuda şu açıklamaları yaptı:

"Şu anda bor ile çalışan hiçbir şey yok. Sodyum bor hidrojeni denilen özel bir bor minerali var. Su ile tepkimesiyle açığa hidrojen çıkıyor. Bu hidrojeni yakarak enerji elde edebilirsiniz. Pili çalıştırabilirsiniz, araba yakıtı olarak kullanabilirsiniz, elektrik enerjisine dönüştürebilirsiniz.Ancak bu maliyeti çok yüksek bir uygulama… Yani teknik olarak mümkün ancak ekonomik olarak mümkün değildir. Şu anda bordan enerji üretmek için harcadığınız enerji, elde edilen enerjinin daha fazla maliyetli."

ETİ MADEN İŞLETMELERİ ÖZELLEŞTİRİLİR Mİ?

Eti Maden İşletmeleri kar eden kuruluşların başını çekiyor. Birçok özel sektör kadar kar getirisi olan kuruluşun yıllık karı, 1,5 milyar TL civarında…

Nakit para sıkıntısı çekmeyen kuruluşun, 2011 yılında Hazine'ye ödediği para 320 milyon dolar…

Bu bilgiler ışığında Genel Müdür Orhan Yılmaz, böyle bir kuruluşun iddia edildiği gibi 40 milyon lira gibi rakamlara özelleştirileceği haberlerinin spekülasyon olduğunu söyledi.

TRT Haber

YORUMLAR 5
  • osmanlı 12 yıl önce Şikayet Et
    Bundan 100 sene önce petrolunde kullanım alanları bukadar bilinmiyordu. Pratikte olmasada teoride kullanım alanlarının zenginliğinden bahsediliyor. Biz malesef altını bile ayrıstıramadığımız için altını bizden çıkarıp almanlar işliyor. Arapların o kadar petrolü var , ama bir tane benizn şirketi yokk! bilim alanında müslümanların artık bir atılım yapması lazım. kendi madenlerimizi kendimiz kullanacak seviyeye en azından gelebilsek , dünya komple değişir.
    Cevapla
  • Sarcan 12 yıl önce Şikayet Et
    Ne demek efsane mi?. TÜBİTAK bor ile çalışan araba yaptı diye kaç defa haber yapıldı. Millete müjdeler verildi. Sizin arşivlerinizde bile vardır aynı haberler. Sanayi bilim bakanı ayrı, enerji bakanı ayrı bor ile çalışan arabayı test etti. O resimlerdeki bakanların bindiği arabalar maket miydi yoksa? O haberler millete gaz mıydı? Gaz deyince aklıma geldi; bor başka bahara kaldı madem, şu Istranca açıklarında bulunan doğalgazın akibetini bir araştırın lütfen. Ne oldu? Gaz bulundu müjdesini siz de vermiştiniz. Haberciler müjdeleri defalarca veriyor ama haberin devamını araştırmıyor......
    Cevapla
  • ali türk 12 yıl önce Şikayet Et
    Eti Bank Satış süreci başladı.. Eti Bankı maddi değeri telefuz edilemeyecek kadar büyük madenleri ile birlikte birilerine peşkeş çekmek için kötüleme kampanyası başladı. Ucuza satılınca zaten bi işe yaramazdı iyi oldu dedirtmek için propaganda başladı.
    Cevapla
  • bahadır komat 12 yıl önce Şikayet Et
    petrol benzin bor. petrol yanımızdan çıkıyor en pahalı kullanan ikinci ülkeyiz, bor memleketten çıkarılıp satılmaya başlarsa en pahalı kullanan ilk ülke biz oluruz idda ediyorum :)durmak yok yola devam...
    Cevapla
  • huseyin kose 12 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan madenin ne kadar olduğu değillll. O madeni işleyebilecek teknolojinin olması. Siz tonla elin gavuruna satarsınız o size 5 gramını aynı paraya satar. Teknolojiyi yakalayalım hammadde nasıl olsa bulunur. Amazon ormanlarıda kauçuk ağacı dolu idi lastiği brezilya işlemedi peki kim işledi?... ingiliz ne ile?... teknolojisiyle. Bor şu haliyle kıymetsiz, işlemeyi öğrenince kazandırır. Dünyada bor madeninin en büyük kaynağı ülkemizde bu zaten yıllardır bilinen bir gerçek.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
6.2'lik Silivri depreminin ilk raporu yayımlandı
SON DAKİKA: İstanbul’daki 6.2'lik depremin sesi ortaya çıktı! Uğultuyu duymanız lazım...