Diyanet fetva verdi, dövme yaptırmak caiz mi?

Günlük yaşama dair vatandaşlardan gelen soruları değerlendiren Dinayet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın caiz olmadığına hükmetti.

Diyanet fetva verdi, dövme yaptırmak caiz mi?
Diyanet fetva verdi, dövme yaptırmak caiz mi?
GİRİŞ 02.11.2013 11:20 GÜNCELLEME 02.11.2013 15:40
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Bir vatandaşın 'Dövme yaptırmak caiz midir?' şeklindeki sorusunu cevaplandıran Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın haram olduğuna hükmetti. 'Erkeklerin küpe takması caiz midir?' sorusuna da 'Erkeklerin küpe takması mekruhtur' cevabı verdi.

Günlük yaşama dair vatandaşlardan gelen soruları değerlendiren Dinayet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın caiz olmadığına hükmetti. Kurul, kararında; vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövmenin, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olduğuna dikkat çekti. Dövme yaptırmanın sağlık açısından da zararlı olduğuna dikkat çekilen kurul açıklamasında, "Sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır.

Nitekim, dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisa 4/119). Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir. Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir." ifadeleri yeraldı.

'ERKEKLERİN KÜPE TAKMASI MEKRUH'

Bir vatandaşın 'Erkeklerin küpe takması caiz midir?' şeklindeki soruyu da cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) döneminden itibaren bu güne dek kadınların süslenmek amacıyla küpe kullanıldığı hatırlatıldı.

Kulak deldirip küpe takmanın Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul gördüğüne işaret edilen açıklamada, "Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir. Zira Peygamberimiz (s.a.s.), 'Kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar Allah'ın rahmetinden uzak olsun' (Buhari, Libas, 61-62) buyurmuştur. Bu ve benzeri uyarılar sebebi ile İslam alimleri, erkeklerin küpe gibi kadınlara özgü takıları takmalarını tahrimen (harama yakın) mekruh saymışlardır." denildi.

'ERKEKLERİN SAÇ UZATMASINDA SAKINCA YOK'

Erkeklerin saçlarını uzatmasının helal olup olmadığını soran vatandaşa da cevap veren Yüksek Kurul, saçı temizlemek, taramak ve koku sürmenin Hz. Peygamber (s.a.s.)'in teşvik ettiği hususlardan olduğunu hatırlattı. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) 'Saçı olan kişi bakımına özen göstersin' hadisine dikkat çekilen açıklamada, saçların temizliğine dikkat etmek şartıyla erkeklerin saçlarını uzatmalarında ve dilediği şekilde taramalarında dinen bir sakınca olmadığının altını çizdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 12
  • hasan demirtaş 11 yıl önce Şikayet Et
    yanık izi. bende omzumdaki yanık izini kapatmak istiyordum acaba yanık izine yaptırma caizmi hoş görünsün canım yara izi görünmesi daha güzel degil sonucta zaruri hallerde yapılabilirmi ?
    Cevapla
  • Hüseyin Kütük 11 yıl önce Şikayet Et
    sn tosun diyanetin bir kanalı var. sanırım uydu kullanmıyorsunuz. . benim evimde telefon olmadığı halde haberlerden takip ettiğim için diyanetin bir kanalı olduğunu biliyorum. internetten de bazı videoları izlemiştim o kanaldan yayınlanan. diyanetin fetvası değildir bu. önceden verilen bir fetvayı soran kişiye tebliğ etmektir. kitapları karıştırırsanız aklınıza takılan sorulara cevap alırsınız. ya da siz de diyanetin fetva hattını arayıp öğrenmek istediğinizi sorun.
    Cevapla
  • mubinkoçal 11 yıl önce Şikayet Et
    eğitim. vucudumuzun bir yeri ağrıdığı zaman ne yaparız doktora giderız niçin çünkü doktor olan kişi onun eğitimini almış niçin oto tamircisine gitmiyoruz ,din konusun da da öğrenmek istediğimiz konu oldumu kime giderız bu konuda eğitim almış din adamlarına doktorlar nasıl okuduğu kitapladan aldiği eğitimle ağrımızı dindiriyor ise din adamlarıda okuduğu kuranı kerim i peygamberımızın hadıslerıyle ifıkıh kitaplarından aldığı eğitimle bize dini bilgileri aktarırlar
    Cevapla
  • muharrem tosun 11 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. yıllardır dövme konusunda bilği eksikliyinden bilği kirliliğinden dolayı dövme yaptıranlar ne oluyor .. fetfa veriliyorken akılda soru kalmıyacak kadar ayrıntılı fetfa vermekden neden açizler anlamakda zorlanıyorum .. diyanet işleri başkanlığı bir tv kanalı acmakdan açizmidir din bilğisi konusunda liyakat sahibi ülkemizde ve dünyada olan alimler le beraber bilğilendirme yapmakları o kadar zormu devletin o kadar kanal açmış ama varlımız sebebi olan yaradıçının emir yasaklarını ögrenmemiz için bir çalışmanın olmaması üzüntüsünü yaşıyorum ..
    Cevapla
  • Arif BİLGİN 11 yıl önce Şikayet Et
    DÖVME YAPTIRANLARI,,,. Anladım, dövme yaptırmak caiz değildir; ama sanıyorum dövme yaptıranları dövmek caizdir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamışlı’daki toplantı “Bütünleşik Suriye” fikrine baltalar mı
Samsun'da heyelan: Baba ve iki çocuğu hayatını kaybetti