Koca Yusuf zorlu testleri geçemedi!

Teknik problem yaşandığı için, 'Koca Yusuf' adı verilen uçağın Türkiye'ye teslimi 4 ay gecikti. Erteleme yüzünden Türkiye'nin tazminat isteme hakkı doğdu.

GİRİŞ 10.01.2014 10:07 GÜNCELLEME 10.01.2014 11:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye askerî alanda büyük stratejik bir adım atarak, yüksek teknolojiye sahip ve tek seferde 37 ton yük taşıyabilen dev askeri kargo uçağı A400-M projesine dahil oldu.

ZORLU TESTLERE TABİ TUTULDU

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Airbus Military'nin yaptığı ve projede Türkiye'nin diğer ortakları da Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve İspanya olarak belirlendi. Türkiye aldığı 10 uçak karşılığında projeye yüzde 8'le ortaklık hakkı kazandı. "Koca Yusuf" adı verilen ilk uçak ise, geçtiğimiz günlerde Kayseri'deki 221'inci Filo'ya getirildi. Edinilen bilgilere göre uçak burada zorlu testlere tabi tutuldu.

UÇAĞIN KABULÜ GERÇEKLEŞMEDİ

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetleri'nden yetkililerin yer aldığı kabul heyeti incelemelerde uçakta bir-iki teknik problem buldu. Bu problem sebebiyle uçağın kabulü gerçekleşmedi. Bu da 4 aylık gecikme yaşanmasına yol açtı. Gecikmelerde uygulanan tazminat cezası gündeme geldi ancak cezanın fazla yedek parça ile ödenmesi düşünülüyor.

ÜLKEYE STRATEJİK DEĞER KATIYOR

Heyet kabul için aynı zamanda yedek parça ve destek ekipmanlarının da hazır olmasını şart koştu. Askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre, A400-M'ye sahip olan ülkeye büyük stratejik değer katıyor. Uçak ve havalandığında tam teçhizatlı 116 askeri (bir bölük) operasyon bölgesine indirebiliyor. Zemini uygun olan toprak araziye, zemini hazırlanmış tarlaya bile inebilen A400-M'in envantere girmesiyle Türk Hava Kuvvetleri'nin taşıma ve nakliye hız kapasitesi 2 katına çıkacak.

İSTANBUL'DAN AMERİKA'YA DİREKT UÇUŞ

Gövde montajı Bremen'de nihai montajı da Sevilla'da yapılan A400-M uçağı; zırhlı araçlarla, helikopter ve obüs topları dahil 37 ton yük taşıma kapasitesine sahip. Uçağın menzili 8 bin 700 km. Yani İstanbul'dan kalkıp Amerika'ya ulaşabiliyor.

YORUMLAR 4
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Bismillahirrahmanirrahim . eskiden olsa idi testi geçmiş öve öve bitirememişlerdi devletin hangarında mühendisler tamiratı için ugraşır ekonomik kayıpda çabası . o zamanlar yapılanın adı yolsuzlukmu oluyordu
    Cevapla
  • Mustafa Pektaş 10 yıl önce Şikayet Et
    Hazır testleri geçememişken. Geri iade etsinler.Türkiye için bu uçak lüks.Tek seferde 37ton yükü biz nereye taşıyacaz.Hadi savaş durumun da mecbur kaldık diyelim.Bu koca cüsseli uçağı hangi bombalanmamış pistten kaldıracaz.Bu uçak orduyu hantallaştırır.Bunun yerine erken uyarı uçakları olan AWACS ları almalıyız.
    Cevapla
  • İbrahim Aydın 10 yıl önce Şikayet Et
    Teknolojisi Çok Eski.. A400M Sınıfının en iyisi olabilir ama hem fiyatı çok yüksek hemde teknoloji olarak çok geride. Yakın zamanda yeni teknolojilerle modernize edilebilecektir lakin masraflar ikiye katlanacaktır. A400M; tam teçhizatlı azami ağırlığı 14350 kg olan FNSS - GZPT Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı M113a'dan sadece iki adet sevkiyat yapabilmektedir. Biraz daha özen gösterilseydi FNSS, ASELSAN, HAVELSAN gibi firmalar birlikte çalışarak daha modern daha gelişmiş, bizim ihtiyaçlarımıza daha uygun, daha az maliyetli ve en önemlisi yerli bir KOCA YUSUF yapılabilirdi bundan eminim.
    Cevapla
  • turgut1 10 yıl önce Şikayet Et
    can alıcı olan tazminat değil. bu özellikte ki uçağın eksikleri tamamlanarak türkiyeye kazandırılmalı..tazminatı önemsemediğimden değil,bu kapasiteli bir uçağın milli savunmaya kazandırılmasını birinci derecede önemsediğimden...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MB faiz metninde gözlerden kaçan detay! Ünlü ekonomist anlamını açıkladı
Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı