Kokoreç yemek haram mı?

Kokoreç'in yenilip yenilmeyeceği ile alakalı farklı görüşler orta da dolaşırken vatandaşların kafası iyice karıştı.

Kokoreç yemek haram mı?
Kokoreç yemek haram mı?
GİRİŞ 03.09.2014 16:45 GÜNCELLEME 03.09.2014 17:54
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Bağırsaktan yapılan kokoreç'in yenilip yenilmeyeceği hakkında kimileri haram derken kimileri de haram olmadığını ve yenilebileceğini söylüyor. 

Ahmed Şahin, kendisine yöneltilen 'Hayvan bağırsaklarından yapılan kokoreç yenir mi?' sorusuna köşesinden cevap verdi.

Önce şu temel hükmü hatırlayalım. Eti yenen hayvanların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak) gibi sakatatlarının temizlenerek yenmesi caizdir. Bunlarda bir şüphe ve tereddüt söz konusu değildir. Olmamalıdır da.  

 Ancak eti yenen hayvanların yenmeyen organları da vardır. Onlar da fıkıh kitaplarında şöyle sıralanırlar:

“- Kesilen hayvanın akan kanı, erkeklik ve dişilik organı, yumurtaları (husyeler), et üzerinde kalan toparlak guddeler, idrar torbası (mesane) ve öd kesesi!.”

 Bunlar yenilmez. Nitekim kurbanlarda da bu organlar etten ayrılıp yenmeyen sakatatlar tarafına atılırlar. Ayrıca, yenebilen bağırsakların içine bu yenmeyen maddelerden karıştırılırsa yenilmez hale gelmiş olur. Bu sebeple bağırsakların içine koç yumurtası da konarak pişirildiği söylentisi doğru ise, yenmesi caiz olan kokoreç içine yenmesi caiz olmayan sakatat karıştırıldığından yenmez hale getiriliyor demektir.

Bir başka temizlik şartı da: yenmesi helal olan bağırsaklarının yenebilir hale getirilmesi için önce içindeki pisliklerden tam olarak temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenmeden içindeki kirleriyle birlikte sıcak suda kaynatılırsa, pislik kaynama sırasında bağırsağın özüne nüfuz edeceğinden dolayı sonraki yıkamalarda temizlenmesi mümkün olmaz! Bu sebeple baştan bağırsakların içini ve dışını pisliklerden temizlemek gerekiyor ki, kokoreçte kirlilik şüphesi söz konusu olmasın. Kokoreç yapma belgesi almış olanların bu şartları yerine getirme mecburiyetleri söz konusudur.

Sorulmalıdır. Kendilerine sunulacak kokoreç dönerinin ana malzemesinden ve yapılan temizliğinden emin olmayanlar yemezlerse bir şüpheliden kaçınma dikkati göstermiş olurlar, bir vebale maruz kalma da söz konusu olmaz.

YORUMLAR 10
  • hasanzafergülten 10 yıl önce Şikayet Et
    BAHANE Mİ ARIYORSUNUZ. Şuna, AB nin şartlarını yerine getirmek, sakatatı yasaklamak için bahane arıyoruz desenize.... Osmanlı zamanından beri yenen ve haramlığı tartışılmayan kokoreç ve satakat niye şimdi ,haram mı,helal mi diye tartışılıyor. yani atalarımız haramın ne olduğunu bilmiyordu,dedelerimiz,ninelerimiz haram mı yiyordu diyorsunuz.
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    kokoreç yemek haram değilde, yıkaması zor !. yenilen kokoreçin hijyeni nasıl kim bilir? afiyet olsun !
    Cevapla
  • halil soba 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah(CC) binlerce yiyecek vermiş.Yiyecekler kimisi haram helal yönünden,kimide sağlık yönünden bakar.HERKESİN AKLI VAR İSTEYEN KOKOREÇ YESİN,İSTEYEN BAŞKA ŞEY YESİN.. Yeme içme yönünden kimi Haram Helal yönünden kimi sağlık açsısndan bakar.Kimi lezzetli olsunda ne halt olursa olsun der.Herkesin aklı var fikri var kendi inancı,aklı ve miğdesiyle ister kokoreç yesin isterse başka şey yesin.KİMENE
    Cevapla
  • Mustafa KAHRAMAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Mücahit salih bey. Sünnet denilen konu, efendimizin Kuran'ı hayata tatbik ediş şeklidir, Kuran dışı birşey değildir. Ayrıca sen kokoreç, vb. herşeyi kurdanda yazmasını bekleyemezsin, bazı şeyler için de aklımızı kullanmayı emretmiş kuran. O zaman böyle birşey yoktu da şimdiki alimler Kuran'a ekleme mi yapacaklar. Kuran o devre ait bir kitap değildir, sonsuza kadar geçerlidir, o halde kimse kuranda açıkça haram kılınmamış bir şeyi haram kılmaya yetkili değildir. Meshep vb. grupların içtihatları da kendi yorumlarıdır ve bağlayıcılığı yoktur (yanlıştır demiyorum). Şimdi ayetlerini bilemicem ama Kuranda herşeyin açıkça (başka bir kaynağa ihtiyaç kalmayacak şekilde) anlatıldığına dair ayetler mevcut. Ayrıca Allah hükmüne kimseyi ortak etmez ayetine dayanarak kimsenin helali haram, haramı helal yapmaya yetkili olmadığı da çok nettir. Buna nebiler, meshep imamları, vb. dini liderler dahil.
    Cevapla
  • Şikayetname 10 yıl önce Şikayet Et
    kendi kendinize haram helal uydurmayın. Kuranda haram olan yiyecekler. 1.Domuz Eti, 2.Leş, 3.Kan ve 4.Allahtan başkası adına kesilmiş kurban. Bunun haricindekiler sağlığınızı gözetmek şartıyla midenizin genişliğine kalmış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul'da bir deprem daha! Artçı sarsıntılar peş peşe...
İmamoğlu'nun karartılan toplantısı ifşa oldu! Bavul bavul götürdüler