Berlin Duvarı'nın yıkılışı neden Doodle oldu?

Bugün Berlin Duvarı'nın yıkılışı'nın 25.yıldönümü. Bir zamanlar utanç duvarı olarak görülen Berlin Duvarı'nın yıkılışı törenlerle kutlandı

Berlin Duvarı'nın yıkılışı neden Doodle oldu?
Berlin Duvarı'nın yıkılışı neden Doodle oldu?
GİRİŞ 10.11.2014 09:24 GÜNCELLEME 10.11.2014 09:24

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Dünyaca ünlü internet arama motoru Google, 9 Kasım 1989’da yıkılan Berlin Duvarı’nın 25. yıl dönümü için özel bir doodle tasarladı. Hazırlanan doodlea ‘’Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yıl dönümü’’ notu düşülürken, doodlea ayrıca duvarın yıkılış görüntülerinin olduğu bir video da eklendi. 



 

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 25. yıl dönümü

Almanya Başbakanı Merkel, "Almanya, Avrupa ve dünya iki bloka ayrılmıştı. Berlin’in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu" dedi. Merkel, başkent Berlin'de bilim adamlarının projelerini tanıttığı "Falling Walls Conference" adlı etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 25. yıl dönümünün kutlandığına işaret eden Merkel, "Bu gün bize, insanların özgürlük arzusunun uzun süre bastırılamayacağını gözler önünde seriyor" dedi.

Eski Doğu Almanya’da devlet baskısına ve engellemelere karşı, korkularını yenen vatandaşların sayısının 1989 yılında arttığını ifade eden Merkel, yerel seçimlerde usulsüzlüklerin ortaya çıkarıldığını, açık bir şekilde fikirleri tartışmak için kiliselerde bir araya gelindiğini, haklarını aramak için gruplar oluştuğunu ve talepler için sokaklara çıkıldığını anlattı.

Doğu Almanya'nın 40. kuruluş yıldönümü olan 7 Ekim 1989'de görkemli bir şekilde kutlama yapıldığını, ancak aynı zamanda barışçıl eylemleri yapanların peşine de düşüldüğünü belirten Merkel, o dönemde yine de insanların pazartesi akşamları yapılan gösterilere katıldığını hatırlattı.

Başbakan Merkel, "Medeni cesaret gösteren vatandaşların sayısı arttı. İki Almanya arasında sınırların kalkmasını onların cesaretine borçluyuz" dedi.

İnsanların kendi kaderini ele almasıyla Avrupa’nın bölünmesinin ve soğuk savaşın "tarih olduğunu" vurgulayan Merkel, "Bugün Avrupa Birliği çatısı altında 28 ülkeden yaklaşık 500 milyon insan yaşıyor ve bazıları da bu topluma girmeyi arzuluyor'' dedi.

Birinci Dünya Savaşı, Nasyonal Sosyalizm ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinin ardından Avrupa ülkelerinin bir araya gelemediğini ve soğuk savaşın başladığını anımsatan Merkel, "Almanya, Avrupa ve dünya iki bloğa ayrılmıştı. Berlin’in ortasından geçen duvar, bunun için bir sembol oldu" şeklinde konuştu.

9 Kasım 1989'dan önceki günlerde artan protesto gösterilerine rağmen Berlin Duvarı’nın yıkılacağını kimsenin mümkün görmediğini ifade eden Merkel, "Evet, özgürlüğü elde etmek için mücadelede bulunmak cesaret ister. Özgürlüğü kullanmak da cesaret ister" diye konuştu.

Batı Afrika’daki Ebola virüsü salgınına da değinen Merkel, bu hastalığı durdurmak için araçlar ve yolları arama konusunda Alman bilim adamlarının da yapılan çalışmalarda yer aldıklarını belirtti.

İhmal edilen ve yoksulluktan kaynaklanan sağlık alanlarına daha fazla dikkati çekmek istediğini ifade eden Merkel, "Salgının bu kadar belirgin olmadığı dönemde, yeteri kadar buna dikkat çekilseydi, muhtemelen bir aşı bulurduk" dedi.

BERLİN DUVARI NEDİR?

Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar.

Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşlarin Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.

GORBAÇOV: 'AVRUPA HALKLARININ BAYRAMI'

Öte yandan Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov da kutlamalar çerçevesinde Berlin'e geldi. Gorbaçov, "Bild" gazetesi için kaleme aldığı makalede, duvarın yıkılmasını "Avrupa halklarının bayramı" olarak niteledi. Yazıda, "Berlin Duvarı insanları ve aileleri ayırmakla kalmadı; birbirlerini karşılıklı olarak nükleer savaş kıyametiyle tehdit eden, Avrupa ve dünyadaki kamplaşmanın sembolüydü" ifadelerine yer verildi.
Gorbaçov, Almanların Berlin Duvarı'nı yıkarak Soğuk Savay'ın sona ermesine önemli katkı sağladığını savundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanlar değerlendirdi... Trump'ın skandal Gazze söyleminde amaç ne?
Nissan ve Honda'nın planı suya düştü! Görüşmeler sonlandırıldı