Yaş büyüterek bedelli askerlikten faydalanılabilir
Başbakan Davutoğlu'nun bedelli askerliği açıklaması ile birlikte az farkla bu düzenlemeden faydalanamayanları yaş büyütme telaşı sardı.
Ökkeş Koska'nın haberi
Başbakan Ahmet Davutoğlu uzun süredir beklenen bedelli askerilik müjdesini partisinin grup toplantısında verdi. Bu haberi duyan 1988 ve 1889 doğumlu bedelli askerlik bekleyenler yaş büyüterek bu düzenlemeden faydalanmanın yollarını aradı.
Hukukçu uzmanlar her yaş büyüten vatandaşın bu düzenlemeden faydalanamayacaklarının altını çizerek, emsal kararlarla konuya açıklık getirdi.
HASTANE ARŞİV KAYDINA GÖRE YAŞ TASHİHİ YAPTIRILAN FAYDALANABİLİR
Emekli savcı ve avukat Reşat Petek, bedelli askerlik düzenlemesi için yaşını büyütmek isteyenler mahkemelerden alacakları her kararla askerlik şubesine başvurduklarında ret kararı alabileceklerini söyledi. Geçerli sonuç almanın tek yolunu açıklayan Petek, "Ancak mahkemeye doğduğu hastanenin arşivinden doğum belgesini sunar ve bu da iddia ettiği yaş ile uyuşursa bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabilir." ifadelerini kullandı. Avukat Reşat Petek 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik düzenlemesinde de benzer uygulamaların yapıldığının altını çizdi.
HASTANEDE ARŞİVLER KAYIP VEYA YOK İSE LEHTE KARAR
Bedelli askerlikte yaş büyütme kural olarak askerlik kanunun da belirtildiği üzere askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacağıdır diyen Avukat Şevket Arzık Ancak 22.05. 2012 tarihinde yapılan bir kanun değişikliğiyle bu duruma bir istisna getirildiğini söyledi. Bu alandaki davaları ile tanınan Avukat Arzık, "Bu istisna da mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılan yaş tashihleri askeri işlemlerde dikkate alınmasıdır. Fakat yaş tashihinde delil olarak tanık ve sağlık kurulu raporları( kemik-DNA testi) dikkate alınarak yaş büyütülmüş ise bedelli askerlikten yararlanılamayacaktır." dedi.
Avukat Şevket Arzık muallakta olan başka bir konuya da açıklık getirdi: Tartışma yaratacak diğer bir konu ise hastanede doğup da hastane arşivlerinin iyi tutulamaması veya hastane arşivlerinin tahribata uğraması halinde insanların mağduriyetidir. Böyle bir durumda daha önce verilen emsal kararlara göre kanun vatandaş lehine yorumlanıyor. Bu durumdaki vatandaşların da yaş tashihi davası açarak bedelli askerlikten faydalanmaları mümkündür.
okkes.koska@haber7.com
-
hakan 10 yıl önce Şikayet Etyaş 25 olmalıBeğen
-
hak hukuk hak 10 yıl önce Şikayet Et88-89 dahil edilmeli 5 yılda 1 çıktığını düşünürsek bağdur olmuş durumdayız.Bir diğer noktaysa kazancına göre insanlara kolaylık sağlanması lazım. Vatan Millet diyen arkadaşlar haklılar lakin benim annemde babamda kronik rahatsızlıkları var benim onlara bakmam para kazanmam gerekiyor ve bunun içinde gidecek fırsatım yok gerçi yaş olayından dolayı fayda sağlamıyor .Beğen
-
yeni bilgi 10 yıl önce Şikayet Et1988 'lileri de kapsıycak arkadaşlar merak etmesinlerBeğen
-
ahmet özen 10 yıl önce Şikayet Etbedelli askerlikte 1988 doğumluların beklentisi çok fazlaydı. onları silip bir kenara atmak doğru olmadı. lütfen yetkililer insanların sesii haykırışını duyun ve gerekli düzenlemeyi yaparak 1988 doğumluların faydalanabileceği bir teklif hazırlayın... bir çok kişinin mağdur olmasına lütfen göz yummayınBeğen
-
Fatih 10 yıl önce Şikayet EtMilleti sahtekarlığa mı alıştırıyorsunuzBeğen Toplam 1 beğeni