Taşeron işçi en son haberleri, kadro geliyor mu?

Taşeron işçilere kadro geliyor mu? Torba yasada umutları suya düşen taşeron işçilerin umuduna ikinci torba yasa yetişecek

Taşeron işçi en son haberleri, kadro geliyor mu?
Taşeron işçi en son haberleri, kadro geliyor mu?
GİRİŞ 10.12.2014 16:42 GÜNCELLEME 10.12.2014 16:42
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Binlerce taşeron işçi için son dakika gelişmesi yaşandı Torba yasada umutları suya düşen taşeron işçilerin umuduna ikinci torba yasa yetişecek Taşeron işçilere yeni torba yasada kadro verilecek Taşeron işçilerin kadro haberinde son durum.

TAŞERON İŞÇİ

Taşeron lastik işçilerine kadro müjdesi

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Karacan: - ''Bugün Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. İşin ana şekli, taşeronda çalışan arkadaşlarımızın asıl işverenin iç bünyesine geçerek sendikalı olması hem de bütünüyle sendikalı olması''

Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, Brisa'da yaklaşık 500 taşeron işçinin kadroya alındığını bildirdi.

Lastik-İş Sendikası Sosyal Tesisleri'nde kadroya alınan işçilere hitap eden Karacan, Brisa'daki sendikal çalışmalarda ''oradaki herkese sahip çıkma'' düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.

İşçiler açısından yararlı işler yaptıklarını ifade eden Karacan, "Bugün Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. İşin ana şekli, taşeronda çalışan arkadaşlarımızın asıl işverenin iç bünyesine geçerek sendikalı olması hem de bütünüyle sendikalı olması" diye konuştu.
Karacan, alın teriyle çalışanların bulunduğu durumu daha yukarıya çıkarabilmek için çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"2015 Ocak itibariyle şimdiki bulunduğunuz konumu sosyal hakları, ikramiyesi, yakacak, bayram, izin paralarıyla çalışma saat ücretlerindeki saat ücreti üzerinden yukarı çekerek toplu iş sözleşmemizi bitireceğiz. Bu anlayış, Brisa işvereninin bu noktadaki düşüncesiyle oluşturulmuştur. Bu tarihi bu olayın içinde sizler olacaksınız. Türkiye'de taşeronu asıl işverene geçirerek bütün herkesi sendikalı yapan şu ana kadar örgütlü başka bir yapı yoktur. Bu anlamda biz tarihi başlatıyoruz. Bu sorumluluktaki sendikalar anlamında işçinin hakkını ve hukukunu koruduğunu söyleyen kim varsa bu başlangıcın takipçisi olur ve Türkiye'de yeni bir sistem kurarız. Yasaların bu bağlantısında taşeronun asıl iş yerinde çalıştırma konusunda değerlendirmeler var, hükümet böyle olduğunu da görsün. Hiçbir kaybınız olmadan Brisa işverenine bağlı olarak tüm hükümleriniz aynı şekilde devam edecektir.''

HAFTADA İKİ GÜN İZİN KULLANILACAK

Yeni torba tasarısında, asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro, yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması ve maden işçilerinin 36 saat alarak sınırlanan çalışma saatlerinin 37.5 saate çıkarılarak haftada iki gün izin kullanmaları gibi düzenlemeler yer alıyor.

KADRO ALMALARI GÜNDEME GELİYOR

Bakan Faruk Çelik'in yaptığı açıklamaları yakından izleyen taşeron işçiler, bakandan "çözüm önerileri" olduğunu öğrendi. Edinilen bilgilere göre taşeron işçilerin karşısına çıkan KPSS engeline karşı "kamu işçisi" olarak kadro almaları gündeme geliyor. Konuyla ilgili detaylar henüz netleşmedi. 

Bu arada taşeron işçiler, iş kazasıyla felç olan taşeron işçinin "hukuk zaferi"ni konuşuyor. Kocaeli'ndeki bir tersane inşaatında taşeron işçi olarak çalıştığı sırada beton pompası hortumunun patlaması nedeniyle 7 metre yükseklikten düşerek felç geçiren Şaban Öztürk (34), 8 yıllık hukuk mücadelesinin ardından 825 bin lira tazminat kazandı. 

Öte yandan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron statüsünde çalışan bin 600 işçinin işine son verilmesini TBMM'ye taşıdı. Atıcı yaptığı açıklamada, işten çıkarılan işçilerin 2 ile 18 yıl arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde görev yaptığını belirterek, "İşten çıkarmalar sosyal patlamalara sebep olmadan sorunun acilen TBMM tarafından ele alınması gerekli olmuştur. Bu gerekçelerle Meclis Araştırması açılmasını teklif ediyoruz" dedi. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamuda yaklaşık 700 bin taşeron işçinin çalıştığını hatırlatan Atıcı, "Taşeron çalıştırma, yapısı ve sonuçları itibarı ile kölelik düzeninin güncel hali olmuş durumdadır. Hükümetler, bakanlar 'Önümüzdeki dönemde taşerona dair düzenlemeler yapacağız, kadroya alacağız' diyerek işçiyi emekçiyi uyutmakta ancak taşeron sayısını giderek artırmaktadır" diye konuştu. En son Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde son 5 ayda bin 600 işçinin işten çıkarılmasının hayatın normal, olağan akışına uygun olmadığını belirten Atıcı şöyle devam etti: "Kışa girerken aniden işsiz kalanların yaşayacağı sorunlar toplumsal olaylara zemin hazırlayacak nitelikte ve sayıdadır. Bununla birlikte işten çıkarmaların ideolojik nedenle olduğu konusunda güçlü bir algı gelişmiştir. Taşeron çalıştırma yönteminin yarattığı sosyal ve ekonomik sorunlar toplumun merkezinde bir yangındır ve giderek de yayılmaktadır. Taşeron çalıştırmayı, siyasilerin ideolojik istismarına açık hale getiren yapı yasalardan kaynaklanmaktadır. Taşeron çalıştırma yöntemi, uygulanan ekonomik modelin bir bileşeni olmasına rağmen vazgeçilmez değildir. Taşeron çalıştırmanın toplumda yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların giderek artan boyutu nedeni ile Meclis'in konuyu ele alması ve çözüm yollarını üretmesi gerekli olmuştur." 

Bu arada 2015 Yılı Programı'nda, çalışan ve emeklilerin merakla beklediği ücret ve aylıklara gelecek yıl yapılacak zamlara ilişkin hedeflere yer verildi. Buna göre, asgari ücrete gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3'er zam yapılması planlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki altı aylık enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,63 artırılması öngörülüyor.

Taşerona kadro

Yeni torbada taşeronlar için çok önemli bir düzenleme de yer alacak. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyelerin asfaltlama işlerinde çalışanlar başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeronlar kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Hangi taşeronların kadroya alınacağı konusunda bir çizgi çizilecek. Güvenlik, temizlik gibi genel hizmetleri yapan taşeronlara kadro hakkı verilmeyecek.

Torbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni torba tasarının Kurban Bayramı sonrası TBMM’ye sevkedilebileceği, 17 Ekim’den itibaren Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanabileceği dile getirildi.

Bu konuda Milliyet’e konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “17 Ekim’e kadar TBMM’ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı komisyondan ve ardından Genel Kurul’dan geçirebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan onayladı

Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “torba kanun” olarak nitelendirilen 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı  Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların  Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”u onaylayıp, Anayasa uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez bir kanunu onaylayan Erdoğan’ın, önceki gün sabaha karşı görüşmeleri tamamlanan kanunu jet hızıyla onaylaması dikkati çekti.

YORUMLAR 12
  • Asiye 8 yıl önce Şikayet Et
    Bende devletin anaokulunda yillardir herisi yapiyorum bayan erkek isi temizlik yemek bulasikbahce cimlerini bicme budama daha neolsun butun agir isler bizde bizde adalet istiyoruz sesimizi duysunlar artik hicbir
    Cevapla
  • sevim 8 yıl önce Şikayet Et
    bende temizlik işi yapıyorum itü de asıl işi bizler yapıyoruz 2 gün temizlik yapılmasında görün asıl işi kimler yapıyor adelet istiyoruz lütfen bir değerlendirilme yapılsın kendinizi bizim yerimize koyun
    Cevapla
  • Ptt dagıtım 8 yıl önce Şikayet Et
    Ptt dagıtım işi yapiyoruz asil iş sayılırmı???? yardımcı olurmusunuz hani diyorlar asil işçiye kadro ama inşallah bütün taşöröne kadro verilir kimsenin hakkı yenmez!!!!
    Cevapla
  • ayse 8 yıl önce Şikayet Et
    Neden temizlik iscilerine kadro yok.adalet denen sey turkiyede yokkkk.
    Cevapla
  • gulseren 8 yıl önce Şikayet Et
    biz imamatif yurdunda yemek bulasik temizlik yapiyok bizim hafta sonu tatil izin yok askeri ucret oliyok baskalari kadro aliyo adaletsiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail Beyrut’u bombalamaya devam ediyor!
Narin Güran davasında iddianame hazırlandı: 4 isme ağırlaştırılmış müebbet istemi