Petkim'deki TİS görüşmeleri
Petkim işçileri, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve konunun Yüksek Hakem Kurulu'na taşınması üzerine önceki gün başlattıkları eylemi, vardiya değişimini geç yaparak, kart basmayarak ve ürün çıkışına izin vermeyerek sürdürüyor
Petkim'de, işveren ile iş yerinde örgütlü Petrol-İş Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve konunun Yüksek Hakem Kurulu'na taşınması üzerine önceki gün başlayan işçi eylemi devam ediyor.
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması ve konunun Yüksek Hakem Kurulu'na taşınması üzerine perşembe günü 08.00 vardiyası ile eylem başlatan Petkim işçileri, bu çerçevede vardiya değişimlerini gecikmeli olarak yapıyor ve kart basmıyor. Petrokimya tesisindeki üretimin özelliği dolayısıyla fabrikada imalatı durdurmayan işçiler, üretilen malın satışına ise nakliye kamyonların girişine engel olarak izin vermiyor.
Eylemlerinde üçüncü güne giren işçiler, 16.00 vardiyasına da yaklaşık 30 dakika gecikmeyle girdi. Vardiya değişimi öncesi fabrikanın B kapısı önünde toplanan işçiler, düdük çalarak ve alkışlayarak TİS görüşmelerindeki anlaşmazlığı protesto etti.
Fabrika giriş kapısının bulunduğu bölüme "İşimi seviyorum ama mutsuzum" ve "Grev bizim hakkımız istersek yaparız" yazılı pankartlar asan işçiler, "müzakere yoksa mücadele var", "direne direne kazanacağız", "Çalışan, üreten, büyüten, Soma'da ölen biz, ya siz" şeklinde slogan attı.
Eylemlerini yaklaşık 30 dakika sürdüren işçiler daha sonra sendika yöneticilerinin uyarısıyla vardiya değişimi için kart basmaksızın fabrikaya giriş yaptı.
"Eylemimizin metal işçilerinin eylemiyle karıştırılmaması gerekir"
Petkim ile TİS görüşmelerini yürüten heyette yer alan Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2015-31 Aralık 2016 dönemini kapsayan TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlandığını ve taraflarca iş kollarına grev hakkı tanınmamış olması nedeniyle Yüksek Hakem Kurulu'na götürüldüğünü hatırlattı.
Grev haklarının 1987 yılından bu yana ellerinden alışmış olmasına karşın "usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmünde olduğuna ve iç hukukla uyuşmazlık halinde milletlerarası antlaşma hükümlerinin esas alınacağını" emreden Anayasa'nın 90. maddesine dayanarak, eylem başlattıklarını ifade eden Doğangül, eylemlerinin metal işçilerinin eylemleriyle karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Doğangül, petrokimya tesislerinin devasa laboratuvarlar olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bu tür işletmelerin güvenle durdurulmasının hem günler süreceğini hem de böyle bir amaçlarının olmadığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Biz, fabrikalarımızı durdurarak yapmıyoruz bu mücadeleyi. Fabrikalarımızın kendine özgü koşullarından dolayı fabrikaları durduramıyoruz ama fabrikalar ne için çalışır ürettikleri satılsın diye. Biz de fabrikayı durdurmuyoruz, hatta günlük üretim esnasındaki faaliyetlerde daha titiz davranıyoruz ama üretimden sonra satılsın diye ambarlara gelen ürünlerimizin dışarı çıkmasına çok rıza göstermiyoruz. Paketlemiyoruz, doldurmuyoruz, taşımıyoruz ve içeri herhangi bir kamyonun girmesine izin vermiyoruz."
"Bu iş bitene kadar buradayız"
TİS görüşmelerindeki tek anlaşmazlığın ücret artışı konusunda olduğunu ve işverenin ilk 6 ay için tüm işçilere yüzde 5 zam önerdiğini belirten Doğangül, kendilerinin ise 2006 öncesi ve sonrası işe giren işçiler arasındaki ücret farkını azaltmaya yönelik olarak yüksek ücretlilere yüzde 7, düşük ücretlilere ise yüzde 13 zam yapılmasını teklif ettiklerini söyledi.
Doğangül, yüzdelik rakamlarının çok önemli olmadığını ve işçinin asıl tepkisinin eşit işe eşit ücret ilkesinin 2006 sonrası bozulmasından kaynaklandığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Bugün buradayız yarın da buradayız, öbür gün de buradayız. Bu iş bitene kadar da buradayız. Ben işveren yetkililerinin de herhalde bundan hoşnut olduklarını düşünmüyorum. Kimse böyle bir şey istemez ama ben burada onlar orada durdukça da bu iş de çözülmez. Ne yapmak lazım, müzakere yapmak lazım. Taleplerimizi bir kez daha gözden geçirsinler, çağırsınlar oturalım görüşelim. Biz burada çok da bir şey istemiyoruz. Bir tarafta yüzde 5, bir tarafta yüzde 13 ama bizim talebimizi yüzde 5 mi, 13 mü, az mı çok mu diye değerlendirmesinler. Buradaki arkadaşların, bizim en önemli arayışı, bu tepkinin en önemli nedeni yan yana aynı işi yapan insanların farklı ücretleri almasıyla ilgili. Bununla ilgili çabamız sürecek."
Aliağa ilçesindeki Petkim tesislerinde çalışan Petrol-İş Sendikası'nda örgütlü bin 850 işçi, 2015-2016 dönemi TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması ve konunun son karar merci olan Yüksek Hakem Kurulu'na taşınması üzerine 28 Mayıs Perşembe 08.00 vardiyasıyla eyleme başlamıştı.
Üretimin "proses (süreç) yönetimi" şeklinde yapılması nedeniyle imalata devam edildiği tesislerde, işçilerin yaptığı eylemle piyasaya ürün sevkıyatı yapılmasına izin verilmiyor, işçiler vardiya değişimlerini gecikmeli olarak ve kart basmaksızın yapıyor.