SGK SSK hizmet dökümü işlemleri 2015 TC Kimlik No

TC Kimlik No ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemleri ve SGK SGK 4A Hizmet Dökümü sorgulama işlemi haber7.com'da

SGK SSK hizmet dökümü işlemleri 2015 TC Kimlik No
SGK SSK hizmet dökümü işlemleri 2015 TC Kimlik No
GİRİŞ 01.05.2015 11:43 GÜNCELLEME 30.09.2015 17:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TC Kimlik No ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemleri haberimizin devamında.. SGK SGK 4A Hizmet Dökümü sorgulama işlemi e-Devlet'te! Kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen pek çok işlemin internet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak veren e-Devlet kapsamında SGK 4A Hizmet Dökümü sorgulama işlemi de yapılabiliyor. e-Devlet kapısı olarak bilinen ve kullanıma açılan bu portaldan yapılabilecek pek çok işlem var. SGK 4A Hizmet Dökümü sorgulama bu işlemlerden yalnızca biri. SGK 4A Hizmet Dökümü sorgulama 

E DEVLET GİRİŞ

SGK

E DEVLET GİRİŞ

SSK

E-SGM Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

E-SGM Üzerinden BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

E-Devlet BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

Ziraat Bankası SGK Borç Sorgulama İçin tıklayın

SSK sorgulama ve hizmet dökümü alma işlemlerinizi T.C. kimlik numaranız ile gerçekleştirebilirsiniz. SSK sorgulamaları şu sıralar e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. SGK resmi internet sitesi üzerinde bakım olduğundan dolayı vatandaşlar SSK sorgulama işlemlerini T.C. kimlik numaraları ile e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Modern teknolojinin sağlamakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte sigorta mükellefleri artık çok daha pratik bir şekilde sigorta işlemlerini dijital platform üzerinde yapabilme imkanı bulunuyor. Gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun dijital hizmetleri ile birlikte artık SGK hizmet dökümü sorgulama işlemleri online olarak yapılabiliyor. SGK sorgulama ve SGK hizmet dökümü ile SSK prim gün sayınızı ve SSK prim borç sorgulama işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Özellikle de teknolojinin sağladığı avantajlar ile birlikte artık sigorta mükellefleri bulundukları her yerden internete son derece pratik bir şekilde erişim sağlayabilme imkanına sahip olunabiliyor. Bu sayede SSK prim borç sorgulama ve SSK hizmet dökümü alma işlemleri online yapılabilmektedir. Şifreli ve şifresiz olarak yapılabilen SSK hizmet dökümü ve SSK sorgulama işlemleri yazımızın devamında detaylı olarak anlatılmıştır. SSK gün sorgulama konusunda vatandaşların uzun yıllardan beri E SGM hizmet ekranı üzerinden sorgulama yapma alışkanlığı bulunsa da devletin bakıma aldığı portla üzerinden şu an için herhangi bir sorgulama imkanı bulunmamaktadır. Üstelik sistem kapalı olduğu için ulaşabilmeniz de mümkün değildir.

E SGM hizmet ekranının kapalı olması nedeniyle E Devlet üzerinden sigorta sorgulama yapmanız gerekecektir. Sigorta sorgulama konusunda SGK tarafından sunulan hizmetlerdenyararlanarak E Devlet üzerinden de sigorta bilgilerinize ulaşarak tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu bakımdan vatandaşların online olarak yine sigorta sorgulama yaparak bilgilere ulaşmanız mümkündür. Sigorta sorgulama konusunda bilgi almak için sigorta türünüze göre seçim yapmanız gerekmektedir. Aksi halde ilgili yanlış sigorta türünde yapacağınızsorgulamalarda sigorta bilgileriniz yayınlanmayacaktır. Bu nedenle SSK gün sorgulama konusunda bu detaya dikkat etmeniz ve 4A, 4B ve 4C olmak üzere ilgili sigortaya göre sigorta sorgulama yapmanız gerekmektedir.

SSK Sorgulamaları İle Neler Öğrenilir?

SSK sorgulama yapan bir vatandaş, ne kadar prim ödendiğini, ne zaman sigortalı olarak çalışmaya başladığı, toplam SSK gün sayısını, ay içerisinde ne kadar günün ödendiğini öğrenebilmektedir. Bunun yanında emekli olan kişilere yönelik de pek çok sorgulama bulunmaktadır. Emekli olan kişilerin ne kadar emekli maaşı aldığı, adres ve bilgilerin güncellenebildiği, emekli belgesi alma gibi sorgulamalar yapılabilmektedir. SSK prim sorgulaması yaparken sorgulama ekranında sizden istenen bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. Sorgulamanızın ardından tüm bilgiler size sunulacaktır.

T.C. kimlik numarası ile SSK sorgulama internet üzerinden kolayca gerçekleşebiliyor. SSK sorgulamaları sonucunda bilgilerinize ulaşabilir ve SSK ücretinizin ödenip ödenmediğini öğrenebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için T.C. kimlik numaranıza ihtiyacınız var.

SGK’ nın Görevleri Nelerdir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK) bazı görevleri çeşitli birçok görevi bulunmaktadır. SGK’ nın bazı görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

•    SGK, sosyal güvenliğe ait olan tüm konularda uluslararası gelişmeleri izlemektedir ve gerekli olan tüm değerlendirmeleri yapmaktadır. 

•    SGK, kendi kurumuna bağlı bulunan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar ve bu şekilde onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmektedir.

•    SGK, sosyal güvenlik kapsamında kamu idareleri için iş birliği kurmaktadır ve bu şekilde koordinasyonu sağlamaktadır.

•    SGK, bazı sosyal güvenlik politikaları uygulamaktadır. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programları gibi politikalarıdır.

•    SGK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.

•    SGK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.

•    SGK, bu kanun ile veya başka kanunlar ile kuruma verilen görevleri yerine getirmektir.
Bu şekilde SGK’ nın bazı görevlerini belirtmek mümkündür. Bu maddelerin dışında da SGK’ nın birçok görevi bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Yararlanılan Bazı Hizmetler

SGK’ nın kendi resmi sitesinde E-SGM uygulaması üzerinden birçok farklı hizmetten yararlanabilir. SGK’ nın resmi sitesi üzerinden yararlanılan bazı hizmetler şunlardır: SGK Kesenek Bilgi Sistemi, SGK E-Bildirge, SGK Evrak Takibi, SGK Kart ile Prim Ödeme, SGK maaş bordrosu, SGK maaş hesaplama, SGK yurtdışı borçlanması, SGK borç ödeme, SGK işe giriş, SGK iş göremezlik, SGK SSK rapor parası, SGK yetim aylığı, SGK E-Hizmet, SGK SSK hizmet dökümü sorgulama gibi hizmetlerdir.

SGK SSK Nedir ?

SSK, SGK’ nın 4A sigorta koluna bağlı kişilere denilmektedir. Bir işveren tarafından SGK’ ya bağlı olarak çalıştırılan kişilere SSK’ lı kişiler adı verilmektedir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmekteyiz. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmek bize önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlamaktadır. İnternet üzerinden yapılan işlemlerin güvenli ve hızlı olması çok önemlidir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi SGK’ nın resmi sitesi üzerinden hem hızlı hem de güvenli bir şekilde yapabilmekteyiz. Bu anlamda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SSK ile ilgili yapabileceğimiz pek çok işlem vardır. SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini de SGK’ nın resmi sitesinden yapabilirsiniz. SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi ile SSK ilk işe giriş tarihi öğrenme, SGK SSK sicil numarası öğrenme gibi işlemlerimizi de yapabiliriz. Ayrıca çalıştığımız yerde ne zaman işe girdiğimizi ya da ne zaman işten çıktığımızı, işyerinde yatırılan SGK SSK prim miktarını öğrenme ve toplam SGK SSK prim miktarını öğrenme gibi pek çok işlemimizi de SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi sayesinde kolayca öğrenebiliriz. Bu yazımızda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi nasıl yapılır bu konuyu detaylı bir şekilde anlatacağız.

SGK SSK No Öğrenme İşlemi

SGK SSK numarası, SSK ile ilgili pek çok konuda bilgilerinize ulaşmanız gerekli olan bir numaradır. SGK SSK’ ya bağlı bulunan tüm vatandaşlara SSK sicil numarası verilmektedir. SSK sicil numarasını öğrenmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. SGK SSK numarasını öğrenmenin ilk yolu E-SGM uygulamasını kullanarak şifresiz olarak işlem yapmaktır. SGK SSK no öğrenmenin bir diğer yolu ise E-Devlet şifresi ile SGK SSK no öğrenme işlemidir. E-SGM uygulamasını kullanarak SGK SSK no öğrenmek için E-SGM sitesine giriş yapılması gereklidir. SGK’ nın resmi sitesinden E-SGM uygulamasına giriş yapıldıktan sonra uyruk, T.C kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il, cilt numarası, doğum yılı gibi gerekli olan bilgileri girerek SGK SSK no öğrenme işleminizi yapabilirsiniz. E-Devlet uygulaması üzerinden SGK SSK no öğrenme işlemi için E-Devlet sistemine giriş yaparak şifre ve T.C kimlik numarası bilgileri ile SGK SSK no öğrenme işleminizi kolayca yapabilirsiniz.

SGK SSK Prim Sorgulama İşlemi

Sosyal Güvenlik Kurumu’ na (SGK) SSK primi ödemelerinizi internet üzerinden yapabiliriz. SGK SSK hizmet dökümü alarak SGK SSK prim sorgulama işlemimizi yapabiliriz. SGK SSK prim sorgulama işlemini de aynı şekilde E-SGM uygulamasını kullanarak şifresiz olarak ve E-Devlet sistemi üzerinden de şifreli olarak iki farklı şekilde yapılabiliriz. E-SGM uygulamasına SGK’ nın kendi resmi sitesinden erişebilirsiniz. E-SGM uygulamasını kullanarak SGK SSK prim sorgulama işlemini yapabilmek için hiçbir şifreye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu şekilde SGK SSK ile tüm işlemlerinizi kolay bir şekilde yapabiliriz. SGK SSK prim sorgulama işlemi için E-SGM uygulamasına giriş yapıldıktan sonra gerekli olan kimlik bilgilerini girmeniz gerekmektedir. SGK SSK bilgileri için gerekli olan bilgileri girdikten sonra Hizmet Bilgisi sekmesinden Hizmet Bilgisi 4A seçeneğinden kolayca öğrenebilirsiniz. SGK SSK prim sorgulama işlemini yaparak emeklilik hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

SGK SSK prim sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yapmak isteyen kişilerde öncelikle bir E-Devlet şifresi edinerek işlem yapabilirler. E-Devlet uygulamalarını açtıktan sonra T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifresini girerek SGK SSK ile ilgili tüm işlemlerinizi bu şekilde yapabilirsiniz.

SGK-SSK EMEKLİLİK ŞARTLARI

Her çalışan vatandaş çalışma hayatı boyunca emekli olacağı günü bekler ve bunun için gerekli olan koşulları yerine getirip getirmediği konusunda bazen şüpheye düşer. Emeklilik hakkında bilinmesi gereken en önemli unsur ise emeklilik şartlarıdır. Bizlerde yazımızın bu kısımında sizlere SGK-SSK emeklilik şartları nelerdir anlatacağız.

SGK-SSK Emeklilik Şartları Nelerdir ?

•    SGK-SSK emeklilik şartı; hizmet yılı olarak adlandırdığımız sürenin tamamlanmış olması SGK-SSK’dan emekli olabilmeniz için gereken ilk şarttır. SGK-SSK emeklilik şartı; hizmet yılı, işe başlama tarihinizden yani sigortalı olarak işe başlama sürenizden itibaren doldurmuş olmanız gereken süredir.
•    Emekli olmanız için gereken bir diğer SGK-SSK emeklilik şartı ise belirlenmiş olan emeklilik yaşınızı doldurmuş olmanızın gerekmesidir.
•    SGK-SSK emeklilik şartının son şartı ise belirlenen prim gün sayınızın tamamlanmış olmasıdır.
Kadın ve erkeğin emekli olma yaşı farklı olarak hesaplanmaktadır. Bunun sebebi ise kadın ve erkeğin yaşam süresi,vücut yapısının farklı olmasıdır. Yazımızın kalan kısımında ise bu başlık altında kadın ver erkeğin emekli olması için gereken SGK-SSK emeklilik şartlarına değinelim.

SGK-SSK Kadınlar İçin Emeklilik Şartları Nelerdir ?

SGK-SSK emeklilik şartları kadınlarda 09.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasında yeni işe başlamış olan bayan çalışanların kısmi SGK-SSK emeklilik şartları ile emekli olabilmeleri için 58 yaşlarını doldurmuş olmaları yani 25 yıl boyunca sigortalı olarak hizmet vermiş olmaları gerekmektedir. Bu hesaba göre en az 4500 gün çalışmış olmaları gerekmektedir.

SGK-SSK Erkekler İçin Emeklilik Şartları Nelerdir ?

SGK-SSK emeklilik şartları erkeklerde 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasında yeni işe başlamış olan erkek çalışanların kısmi SGK-SSK emeklilik şartları kapsamında emekli olabilmeleri için 60 yaşlarını doldurmuş ve 25 yıldan beri sigortalı olarak hizmet vermiş olmaları gerekmektedir. Yani en az 4500 gün sigortalı olarak hizmet vermiş olmalıdırlar.

SGK-SSK Engelliler İçin Emeklilik Şartları Nelerdir ?

Engelli olarak çalışma hayatlarına devam eden sigortalı vatandaşlarımız için yeni bir kanun getirilmiştir. 5510 sayılı Kanunu'nun birinci maddesine göre, 1 Ekim 2008 gününden sonra ilk defa işe girecek olan vatandaşlar için yürürlüğe girdi. Bu yapılan düzenlemeye göre ;

Sigortalı olarak ilk defa bir işte çalışmaya başlamadan önce yüzde 60 oranında hastalığı veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanmamış olan engelli vatandaşlara, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmaları ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmaları şartı ile yaşlılık aylığına bağlanmaktadır.

Yetkisi bulunan sağlık kurumları tarafınca düzenlemiş olan raporların incelenmesi sonucu sağlık gücündeki kayıplarının %50 ile %59 arasında olan vatandaşlar için ise en az 16 yıldan beri sigortalı olarak hizmet veriyor olmaları gerekiyor. Eğer bu oran %40 ile %49 arasında ise kişilerin en az 18 yıldan beri çalışıyor olamaları gerekiyor ve bu şekilde olup prim bildirmiş olanlar ise yaşa bağlı kalmaksızın SGK-SSK emeklilik şartları kapsamında emekli olabileceklerdir.

SGK-SSK Uygulamaları Nelerdir?

Şimdi size SSK-SGK uygulamalarının bazılarından bahsedeceğiz. Günlük hayatta işimize çok fazla yarayan bu uygulamalar sayesinde kamu kurum ve kuruluşlarına gitmemize gerek kalmamıştır. İşte o uygulamalar;

SGK-SSK Gün Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK-SSK gün sorgulama işlemi emeklilik işlemleri için önemlidir. Çünkü emekli olabilmemiz için prim gün sayımızın dolmuş olması gerekir. SGK-SSK gün sorgulama işlemlerini E-Devlet ve E-SGM üzerinden iki şekilde yapabiliriz. E-Devlet üzerinden SGK-SSK gün sorgulama için E-Devlet şifresine ihtiyacımız vardır. SGK-SSK gün sorgulama için E-Devlet şifresini herhangi bir PTT şubesinden alabilmekteyiz. Şifremizi aldıktan sonra SGK-SSK gün sorgulama için kimlik doğrulaması yapmamız gerekir. Kimlik doğrulamasından sonra SGK-SSK gün sorgulama için T.C. kimlik numaranızı ve E-devlet şifrenizi giriniz. Bu bilgilerden sonra SGK-SSK gün sorgulama için sisteme girişinizi gerçekleştiriniz. Ardından SGK-SSK gün sorgulamanızı yapabilirsiniz.

Şifresiz SGK-SSK gün sorgulama yapmak istiyorsanız yapmanız gerekenler şunlardır; T.C. uyrukluysanız T.C. kimlik numaranızı, doğum yılınızı, cilt numaranızı ve nüfusta kayıtlı olduğunuz ili giriniz. Ancak yabancı uyrukluysanız T.C. kimlik numaranızı, ikamet tezkere numaranızı ve doğum yılınızı giriniz. SGK-SSK gün sorgulama için kişisel bilgilerinizi girdikten sonra size verilen güvenlik kodunu giriniz. Ardından bilgileri sorgula butonuna basınız. Açılan sayfada SGK-SSK gün sorgulamanızı yapabilirsiniz.

SGK-SSK Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Her vatandaş rahat bir yaşam sürmek amacıyla emekli olmak ister. Emekli olduğu zaman ne kadar emekli maaşı alacağı da merak ettiği konular arasındadır. SGK-SSK'nın biz vatandaşlara sunduğu kolaylıklar sayesinde artık SGK-SSK emekli maaşı sorgulama işlemini yapmak çok kolay. İnternet üzerinden şifreli ve şifresiz olarak yapacağınız SGK-SSK emekli maaşı sorgulama işleminizde ne kadar emekli maaşı alacağınızı görebilirsiniz. 

Şifresiz olarak SGK-SSK emekli maaşı sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız yapacaklarınız oldukça basittir. E-SGM sayfasına giriş yaptıktan sonra bağlı olduğunuz uyruğu seçmelisiniz. Eğer T.C. uyruğuna bağlıysanız; T.C. vatandaşlık numaranızı, doğum tarihinizin yıl kısmını, kimlik kartınızda bulabileceğiniz cilt numaranızı ve nüfusa bağlı olduğunuz ilinizi giriniz. Eğer yabancı uyruğuna bağlıysanız yine T.C. vatandaşlık numaranızı, ikamet tezkere numaranızı ve yine doğum tarihinizin yıl kısmını giriniz. Uyrukla ilgili işlem kısmını geçtikten sonra güvenlik kodu kısmını giriniz. SGK-SSK emekli maaşı sorgulama için bilgileri sorgula butonuna tıklayınız ve açılan sayfada SGK-SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi tamamlayınız.

SGK-SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi E-Devlet üzerinden yapmak istiyorsanız bir E-Devlet şifrenizi olması şarttır. Eğer e-devlet şifrem var diyorsanız T.C. kimlik numaranızla ve E-Devlet şifrenizle sisteme giriş yaparak SGK-SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Ancak bir e-devlet şifrem yok diyorsanız size en yakın PTT şubesine giderek E-Devlet şifresi başvurusunda bulunmalısınız. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra ilk kez giriş yaptığınız için kimliğinizi doğrulamanız gerekecektir. Bu doğrulamayı yaptıktan sonra E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra SGK-SSK emekli maaşı sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

SGK'dan annelere önemli uyarı!

SGK, evde çocuk bakım hizmetleri desteğine ilişkin vatandaşları dolandırmaya yönelik şikayetler üzerine bir açıklama yaparak uyarıda bulundu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ön başvurular herhangi bir aracı kişi ya da şirkete ihtiyaç olmaksızın anneler tarafından kolayca yapılabileceği, ön başvuru aşamasında annelerden kimlik bilgileri dışında bilgi ve belge istenmeyeceği, başvuru sahiplerinden hiçbir aşamada ücret talep edilmeyeceğini açıkladı.

SGK'dan yapılan açıklamada, bazı internet sitelerinde, Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında verilecek olan 300 Avroluk destekten yararlanmak isteyen annelerden "ön başvuru" adı altında,TC kimlik numarası, telefon numarası ve e-posta adresi gibi kişisel bilgilerinin istendiği anlaşıldığı belirtilerek, "Ayrıca,danışmanlık firması tarafından verilen bu hizmetin Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği, danışmanlık firması aracılığıyla yapılacak başvuruların öncelikli olarak değerlendirileceği gibi gerçek dışı, vatandaşlarımızı yanıltmaya ve haksız kazanç sağlamaya yönelik bilgiler yer aldığı görülmüştür" denildi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kurumumuz tarafından yürütülen "Evde Çocuk Bakım Hizmetleriyle Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu" kapsamında ön başvurular 25 Haziran tarihinden itibaren sadece www.sgk.gov.tr adresi üzerinden alınacağı kaydedilerek şöyle denildi: "Ön başvurular herhangi bir aracı kişi ya da şirkete ihtiyaç olmaksızın anneler tarafından kolayca yapılabilecektir. Ön başvuru aşamasında annelerden kimlik bilgileri dışında bilgi ve belge istenmeyecektir. Başvuru sahiplerinden hiçbir aşamada ücret talep edilmeyecektir. Başvuruların danışmanlık firması aracılığıyla yapılması kişilere hiçbir öncelik kazandırmayacaktır.

Bu tarz firmalara itibar edilmemesi ve kişisel bilgilerin bu kişilerle kesinlikle paylaşılmaması önem arz etmektedir."

SGK'ya borcu olanlara müjde

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Van İl Müdürü Halil İbrahim Balı, daha önce SGK borcundan dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşların yeni yasa gereği borçlarını dondurarak sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerini belirtti.

Makamında bir basın açıklaması yapan SGK Van İl Müdürü Halil İbrahim Balı, 23 Nisan 2015 tarihinde yayımlanan 5510 sayılı yasanın 63. geçici maddesine değindi.

63. geçici maddeye ilave edilen kanuna göre 30 Nisan 2015 tarihi itibari ile 12 aydan fazla prim borcu olan sigortalıların bu borçlarını durdurma veya dondurma hakkına sahip olduğunu ifade eden Balı, "Bu sigortalılarımızdan ilk defa tescili yapılanlar tescili yapılmış tarih itibariyle daha sonra ara ara primlerini ödemiş olan sigortalılarımız da, en son ödemiş olduğu prim ne kadar ayını karşılıyorsa, karşıladığı ay kadar hizmet verilip sigortalıkları dondurulacaktır. Bu durumda olan sigortalılarımızın, ilerdeki bir tarihte bu dondurulmuş olan sürelerini ihya etmek isterlerse ya da yaşı gelmişte hizmeti yetmemiş durumda olan sigortalılarımızın emekli olmak istemeleri halinde bu dondurulmuş olan süreler, sigortalılarımızın o zamanki primleri ödemeleri şartıyla bu hizmet kendilerine verilecektir.

Bunun yanında yine daha önce bir taksitlendirmeye giren ve bu taksitlendirmelerini isteyerek veya istemeyerek sonlandıran. Ödeyemeyen ya da bugüne kadar ödeme durumunda olmayan sigortalılarımızın da bize müracaat etmeleri halinde bu kişilerin de sigortalıkları dondurulacak veya durdurulacaktır" dedi.

Daha önce SGK borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşların da artık yeni yasa gereği sağlıktan faydalanabileceklerini müjdeleyen Balı, "Bütün bu durumda olan sigortalılarımız, bugüne kadar borcundan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan sigortalılarımız artık sigortalıklarını dondurarak sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanına kavuşmuş olacaktır. Bu duygularla SGK Haftamızın ve bu kanunun tüm sigortalılarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

 

SGK en borçlu kurum ve kuruluşları açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 150 bin lira ve üzerinde prim borcu bulunan kurum ve kuruluşlarının isimlerini kamuoyu ile paylaştı.

10 bin 308 kurum ve şirketin bulunduğu listenin başını 65 milyon 404 bin 894 liralık borç ile Adana Büyükşehir belediyesi çekti. İkinci sırada 55 milyon 184 bin 357 liralık borçla Ordu Büyükşehir Belediyesi yer aldı.

39 milyon 297 bin 368 liralık borçla hangi ile bağlı olduğu açıklanmayan Yenişehir Belediyesi ise listenin üçüncü sırasında yer aldı. 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. 17 milyon 541 bin 168 lira ile listeye 7'inci sıradan girdi.

Listenin üst sıralarında metropol belediyelerden çok nüfusu az ilçe belediyelerinin bulunması da dikkat çekiyor.

SGK, kuruma 150 bin lira ve üzerinde sigorta prim aslı borcu bulunan işverenlerin listesini kamuoyu ile paylaştı.

SGK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun 7 ve 10'uncu maddeleri uyarınca kurumumuza, kamuoyuna yapılacak açıklama tarihinden önce ödeme tarihi üzerinden altı aydan daha uzun süre geçmiş ve Yönetim Kurulu tarafından her yıl için belirlenecek tutardan daha fazla prim borcu olan işverenler, kamuoyuna açıklanmaktadır.

Bu bağlamda, Yönetim Kurulumuz, 30 Nisan 2015'te kurumumuza 150 bin lira ve üzerinde prim aslı borcu bulunan işverenlerin, 22 Mayıs 2007 tarihli 'Sosyal Güvenlik Kurumu'na Prim Borcu Olan İşverenlerin Kamuoyuna Açıklanmasına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' hükümleri çerçevesinde kamuoyuna açıklanmasını kararlaştırmıştır." denildi.

Açıklamada, yönetmeliğin 'listenin kamuoyuna açıklanması' başlıklı 8 inci maddesinde; 'Kamuoyuna açıklanacak borçlu işverenler listesi, her yılın Mart- Haziran döneminde Kurumun internet sitesinde veya il müdürlüklerinde bir hafta süre ile kamuoyuna açıklanır. Kamuoyuna açıklanan listede kayıtlı işverenler hakkında, listede yer alan bilgiler dışında başka açıklama yapılmaz.

Kamuoyuna açıklanan listeler, askıdan kaldırıldıktan sonra, Genel Müdürlük tarafından muhafaza edilir. Bu tarihten sonra listede yer alan işverenler hakkında listede yer alan bilgiler de dahil olmak üzere herhangi bir açıklamada bulunulmaz.' ifadesinin yer aldığı hatırlatıldı.

LİSTELER BİR HAFTA ASKIDA KALACAK, İTİRAZ EDİLEBİLECEK

SGK açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "İşverenler ilan edilen bilgilere, ilanın yapıldığı tarihi takip eden üç iş günü içerisinde Kuruma itiraz edebilirler. Yapılan itirazlar Kurum'ca incelenir. 'Bu inceleme sonucunda itirazın haklı olduğunun tespiti halinde listelerde gerekli düzeltme yapılarak, borcun ilan edilme usulünde olduğu şekliyle kamuoyuna duyurulur.' şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Buna göre, işverenlerin 150 bin lira ve üzerinde prim aslı borcunun tespitinde, 2014 Eylül ve öncesi aylara ilişkin sigorta prim aslı borçları ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşların 2014 Eylül ve öncesi aylara ilişkin emekli kesenekleri ile bunların kurum karşılıklarından oluşan borç asılları dikkate alınarak hazırlanan, 'Kurumumuza 150 bin TL ve üzerinde prim aslı borcu bulunan işverenlerin listesi', 22 Haziran 2015 tarihinden itibaren bir hafta süre ile bu duyuru ekinde ilan edilecektir.

İşverenler tarafından, ilan edilen bilgilere yönetmelikte belirtilen süre içinde, Kurumumuz Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü'ne (İşverenler Daire Başkanlığı) veya bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı olarak itiraz edilebilecek olup, yapılacak inceleme sonucunda itirazın haklı olduğunun anlaşılması halinde listelerde gerekli düzeltme yapılarak aynı şekilde Kurumumuzun (www.sgk.gov.tr) internet adresinden duyurulacaktır."

KÜÇÜK BELEDİYELERİN BORCU DAHA ÇOK, LİSTEDE SOMA KÖMÜR İŞLETMESİ DE VAR

10 bin 308 kurum ve şirketin bulunduğu listede ilk sırada 65 milyon 404 bin 894 liralık borç ile Adana Büyükşehir Belediyesi bulunuyor. İkinci sırada 55 milyon 184 bin 357 liralık borçla Ordu Büyükşehir Belediyesi yer aldı. 39 milyon 297 bin 368 liralık borçla Yenişehir Belediyesi listede üçüncü sırasında.

Listedeki ilk 10'daki diğer borçlu kurum ve şirketler şunlar: "Dördüncü; Erzincan Belediyesi 18 milyon 451 bin 56 lira. Beşinci: Silvan Belediyesi 18 milyon 8 bin 465 lira. Altıncı; Kars Belediyesi 17 milyon 968 bin 191 lira. Yedinci: Soma Kömür İşletmeleri 17 milyon 541 bin 168 lira. Sekicinci: Iğdır Belediyesi 17 milyon 387 bin 792,18 lira. Dokuzuncu; Ünye Belediyesi 17 milyon 327 bin 811,17 lira. 10. Ceyhan Belediyesi 16 milyon 297 bin 970,15 lira."

BEYOĞLU BELEDİYESİ LİSTENİN 18'İNCİ SIRASINDA

Beyoğlu Belediyesi 10 milyon 113 bin 892 lira ile listenin 18'inci sırasında yer alırken Bursalı Yeşim Tekstil A.Ş. 8 milyon 780 bin 395 liralık borçla listenin 21. sırasında kendisine yer buldu.

SGK'dan flaş açıklama


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4/b Bağ-Kur sigortalısı esnaf ve sanatkar ile çiftçilerden 12 aydan fazla prim borcu bulunanların sigortalılıklarının durdurulması ve borçlarının silinmesi için son başvuru tarihinin 31 Temmuz olduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

SGK'dan yapılan açıklamada, kamuoyunda "torba kanun" olarak bilinen  6645 sayılı Kanun'da yer alan "30 Nisan itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye  ilişkin prim borcu bulunan 4/b Bağ-Kur sigortalıların, bu sürelere ilişkin prim  borçlarını 31 Temmuz'a kadar ödememeleri halinde sigortalılıklarının  durdurulacağına" yönelik düzenleme hatırlatıldı. 
 
 Açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
"Ancak 31 Temmuz 2015'i beklemeden sigortalılığını durdurmak  isteyenlerin, başvuru formuyla dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl  Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeleri halinde hemen  sigortalılıkları durdurulmaktadır. 30 Nisan 2015 itibarıyla 12 ay ve daha fazla  süreye ilişkin prim borcu bulunduğu halde 31 Temmuz 2015'e kadar durdurma  talebinde bulunmayanların sigortalılıkları ise herhangi talep alınmaksızın kurum  tarafından resen durdurulacaktır. Sigortalılığın durdurulması ve prim borçlarının  silinmesi için herhangi başvuru tarihi söz konusu olmayıp, son başvuru tarihinin  31 Temmuz 2015 olduğu yönünde yayımlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır."

YORUMLAR 2
  • Zahid Polat 9 yıl önce Şikayet Et
    Istifadeli bir yazi olmus. Allah razi olsun.
    Cevapla
  • Tayfun 9 yıl önce Şikayet Et
    Böbreğm i bağışlamak istiyorum 0536 843 3226
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan internet alışverişlerinde 'cayma hakkı' iddialarına açıklama
'İstanbul'un 40. ilçesi Levent olacak' iddiasına Bakanlık kaynaklarından açıklama