Yurt başvuru sonuçları, KYK yurt başvuru sonucu

KYK yurt başvuru sonuçları. KYK Yurt Sonuçları. KYK yurt başvuruları açıklandı

Yurt başvuru sonuçları, KYK yurt başvuru sonucu
Yurt başvuru sonuçları, KYK yurt başvuru sonucu
GİRİŞ 05.09.2015 09:16 GÜNCELLEME 05.09.2015 09:16

Kredi Yurtlar Kurumu KYK yurt burs sonuçları. 2015-2016 Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) yurtlarında barınma talebinde bulunan öğrenci adayların başvuru sonuçları açıklandı. Lisans ve Ön lisans öğrencilerinin devlet yurtlarında ücretsiz ikamet edeceği yurtlar için KYK yurt sonuçları http://kyk.gsb.gov.tr/ adresinden erişime açıldı. Burs ve kredi başvuruları ise, yurt başvuru ve kayıt işlemlerinin sonlanmasının ardından, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun belirleyeceği tarihler arasında yapılacaktır. KYK'ya bağlı yurtlarda herhangi bir yüksek öğretim kurumunu yeni kazanan ya da öğrenimine devam eden öğrenciler ikamet edebiliyor. 2015-2016 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavına girerek ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri ile herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencilerinin KYK yurdu başvuru sonuçları, KYK'nın resmi sitesinde yayınlandı.

Oda ve yatak numarası bile kısa mesajda olacak

Başvurusu kabul edilen öğrencilerin cep telefonuna gönderilecek mesajda ise oda ve yatak numarasına kadar bilgiler yer yer alacak. Öğrenci kısa mesajla, kalacağı yurdu, oda ve yatak numarasının ne olduğunu, hangi işlemleri yapacağını öğrenecek. 
KYK'ya ödenecek yurt ücreti ve taksit sayısı ile ücretin hangi hesaba yatırılacağı bilgisi de mesajla bildirilecek. 

Yurda gitmeden bütün işlemler online yapılabilecek

Tüm işlemleri merkezden belirleyen sistem, öğrencinin üniversiteyi kazandığı şehre gitmeden işlemlerini internet üzerinden yapmasına da imkan tanıyacak. Örneğin, Balıkesir'de oturan bir öğrence Konya Selçuk Üniversitesi'ni kazandıysa KYK'ya yaptığı yurt başvurusu olumlu sonuçlanırsa kendisine gönderilen mesajda hangi yurda yerleştirildiği, oda numarası ve yatak numarasıyla cep telefonundan bilgilendirilecek. Öğrenci Konya'ya gitmeden yurt kaydını yaptıracak ve ücreti belirtilen hesaba mesajdaki yöntemlerden birini tercih ederek yatıracak. Başka bir anlatımla öğrenci tüm işlemleri online yapabilecek ve üniversite açılmadan Konya'ya gitmesine gerek kalmayacak. 
Öğrenciler cep telefonuyla bilgilendirileceği için KYK'nın internet sitesinden sorgulama yapmasına gerek kalmayacak. Ancak KYK yine de internet sitesinden sorgulama ekranı açacak. Sorgulama ekranına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

KYK için yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin yurt başvurularını sorgulamak için tıklayın.

KYK KREDİ VE BURS BAŞVURULARI İÇİN LİNKE TIKLAYIN

KYK ÜNİVERSİTE YURT BAŞVURU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

KYK burs ve kredi için notere gitmeye gerek var mı?

 

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Prof. Dr. Recep Kaymakcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği'nde yapılan değişikliği anımsatarak, burs almaya hak kazanan öğrencilerin bundan sonra notere giderek taahhütnameyi tasdik ettirmelerinin gerekmeyeceğini vurguladı.

Bu düzenlemeyle senet olayının kalktığını ifade eden Kaymakcan, vatandaşın notere ücret ödemesine gerek kalmadığını ifade etti.

Daha önceki uygulamayı anlatan Kaymakcan, öğrenim kredisi veya burs almaya hak kazanan öğrencilerin eskiden notere gittiğini, ücret ödeyerek buradan taahhütnameyi aldığını belirtti. Kaymakcan, ''Öğrenciler bu külfetten kurtulmuş oldu'' dedi. 

Öğrenci tarafından taahhütnamenin öğrenci tarafından elden kuruma veya bölgelerdeki yurtlara iletildiğini hatırlatan Kaymakcan, ''Bize gelen senetler sistemde taranıyor, ondan sonra öğrencinin hesabı açılıyordu'' diye konuştu.

e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunulan Hizmetler

  • KYK Burs Başvurusu Sorgulama
  • KYK Katkı Kredisi Sorgulama
  • KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama
  • KYK Kredi Numarası Sorgulama
  • KYK Öğrenim Kredisi Sorgulama
  • KYK Yeniden Yapılandırma Kredi Geri Ödeme Sorgulama
  • KYK Yurt Başvurusu Sorgulama
  • Yurtdışı Yurt, Burs, Öğrenim ve Katkı Kredisi Başvurusu
  • Yurtiçi Yurt, Burs, Öğrenim ve Katkı Kredisi Başvurusu
  • Kredi Yurtlar Kurumu Burs/Kredi Onay İşlemleri

KYK kredi ve burs sonuçları sorgulama sayfası ve Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu için e-devlet üzerinde gerçekleştirilebilecek işlemler için tıklayın.

 

KYK BAŞVURULARI İÇİN İSTENEN BELGELER

1. Öncelik Belgesi (Önceliği Olanlar İçin)

Şehit ve gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)

% 40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,( Tam teşekkülü hastaneden alınacak rapor)

Anne ve babası vefat etmiş olanlar,(Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)

Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar,(Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünden alınacak belge)

Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,(Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)

Anne ve/veya babası Gençlik ve Spor Bakanlığı (Merkez Teşkilatı) ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda çalışanlar veya Kurumdan emekli olanlar (Kurumdan alacakları onaylı belge)

Milli olmuş Amatör sporcular lisanslı (T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)

2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler (ilgili Resmi Kurumdan alınacak belge)

2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf

3. % 40 ve üzeri engelli ebeveyni olanların (Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor)

4. Kayıt, kimlik, yurt ücreti ve depozito ücreti makbuz/ dekontu

5. 18 yaşından küçükler için Kurum internet sayfasından temin edilen ve doldurulan Aile İzin Onay Belgesi

6. Aynı öğretim döneminde yükseköğrenime başlayan kardeşe ait öğrenci belgesi, kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde ibraz edilecektir.

7. Verilen süre içinde ilgili yurt müdürlüklerine kayıt yaptırmayan öğrenciler, haklarını kaybedeceklerdir.

Zorlu sınavların ardından üniversiteye yerleşen ve birçoğu ilk kez ailesinden ayrılacak gençlere, bütçelerine göre farklı imkanlara sahip yurt seçenekleri sunuluyor. Aylığı 2 bin lirayı bulan bazı özel yurtlarda 5 yıldızlı otel konforunda hizmet sunuluyor. 

 

 

 

 

 

KYK'DAN ÖĞRENCİ YURTLARINDA KONTENJAN ATAĞI

Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), bu yıl sonuna kadar yapımı devam eden 39 yurt ve yeni kiralamalarla yatak kapasitesini 68 bin 9 kişi artırarak yurtlarda barınan öğrenci sayısını 453 bin 244’e çıkaracak.-Yurdu olmayan il kalmadı
KYK’nın 81 ilde, 162 ilçede ve 2 de KKTC’de olmak üzere 552 yurdu bulunuyor. Bu yurtlardan 277’sini kız, 175’ini erkek, 100’ünü de karma öğrenci yurdu oluşturuyor. 

Toplam  kişi kapasitesi 385 bin 235 olan yurtlarda, 244 bin 630 kız, 140 bin 605 erkek öğrenci barınıyor. Bu kapasiteye ek olarak 2015 sonuna kadar 39 yeni yurt devreye girecek.

Bu yurtlara 2016 yılında 69, 2017'de 43, 2018'de de  23 yurt olmak üzere 174 yurt daha ilave edilecek. Yurtların, TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla yaptırılması planlanıyor. 2015-2016 yılları arasında kiralama yoluyla teslim alınan ya da alınacak 96 adet 90 bin 241 kapasiteli yurdun hizmete açılması da planlanıyor.

Bu yılın sonuna kadar yaptırılan 15 bin 895 kapasiteli 39 yurt ile kiralama yöntemi ile devreye girecek 52 bin 114 kapasiteli yurtlarla toplam yatak kapasitesinde 68 bin 9 artış olacak. Yıl sonu itibarıyla KYK yurtlarında barınan öğrenci sayısı ise 453 bin 244’e ulaşacak.
Türkiye’nin dört bir yanında yeni yurtlar açan KYK, yıllarca ihmal edilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine önem gösteriyor. Bu bölgelerdeki yurt kapasitesi 2002'de 34 bin 896 civarındaydı. 13 yıl içerisinde özellikle de son 2 yıl içinde yapılan yeni yurtlarla birlikte kapasite yüzde 150 civarında artarak 84 bin 363’e yükseldi.  

Yurtlarda, akademik, sosyal-kültürel ve manevi gelişim için düzenlenen çalışmalardan da on binlerce KYK’lı genç faydalandı.  2002'de bu tür faaliyetlere katılan öğrenci sayısı 158 bin 655 iken bu rakam 2015 yılında 583 bin 990’a çıktı. 

Öğrenim kredisi ve burslar kapsamında da 2002 yılında 451 bin 550 kişiye kredi verilirken, 2015 itibarıyla 996 bin 312 öğrenim kredisi, 353 bin 722 burs olmak üzere toplam 1 milyon 350 bin 34 öğrenciye burs veya kredi verilmeye başlandı.
-"Çocuklarımızın geleceğini hazırlamak bizim öncelikli görevimiz"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetlerinin 2002’de iktidara ilk geldiğinde KYK’nın yurt kapasitenin Türkiye genelinde 180 bin civarında olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu anda KYK’nın kapasitesi 367 bin civarında. 2013 Eylül ayında ise 285 bin civarındaydı. Son 1.5 yılda yapılan artışı buradan da hesaplamak mümkün. Bazı yurtlarımızda,  6-8 kişilik odalarımız var. Ama temel bir standart yakalayarak yeni devreye soktuğumuz yurtları 3-4 kişilik oda şeklinde inşa ediyoruz. Çocuklarımızın geleceğini hazırlamak bizim öncelikli görevimiz."

KYK yurtlarında sadece öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanmadığına dikkati çeken Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“Öğrencilerimizin verimli ders çalışması için her türlü imkanı sağlıyoruz. Örneğin yurtlarımızda kesintisiz internet hizmeti var. Ayrıca, öğrencilerimiz dersleri dışında düzenlenen sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere de katılıyorlar. Engelli öğrencilerimiz konusunda hassas hareket ederek, onların her türlü ihtiyacını karşılamaya gayret gösteriyoruz. Hizmetlerimiz bunlarla da sınırlı değil. Beslenme yardımı, burs ve kredi veriyoruz.”

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE 5 YILDIZLI YURT

Üniversiteye girişte sınav maratonunu başarıyla tamamlayan, zorlu bir tercih döneminin ardından başka bir şehirdeki üniversiteye yerleşen gençleri ve ailelerini şimdi de yurt telaşı sardı. Okullarına kayıtlarını yaptıran gençler, barınma ihtiyaçları için de yurt arayışına girdi. Özel öğrenci yurtları, sunduğu hizmetlerle hem öğrencilerin hem de ailelerinin gözüne girmeye çalışıyor.

Pek çoğu ilk kez anne ve babasından, kendi evinden ayrılacak gençler üniversite yıllarını geçireceği yeni şehirlerinde kendilerini güvende ve rahat hissedebilecekleri bir yurt arıyor. Aileler çocuklarını kaydettirecekleri yurtların güvenlik, hijyen, yemek hizmetleri ve okula yakınlık durumuna öncelik verirken, gençler yeni evlerinde odasını mümkün olduğunca az kişiyle paylaşmayı, kendine ait banyo ve tuvaletinin olmasını istiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi davada sürpriz karar
Özel, görevden alınan Mustafa Sarıgül'ün terörist cenazesine gitmesini savundu