'Tahşiye davası'nda yeni gelişme
Dosya, esas hakkındaki mütalaasının vermesi için duruşma savcısına gönderildi.
Bugün görülen duruşmaya sanıklar Hacı Tunay Yaman, Bünyamin Ateş, Mehmet Nuri Turan, Mustafa Kaplan ve Hüseyin Kaymaz ile avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Enes Sevgi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan gelen 7 Eylül 2015, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen 5 Ekim 2015 ve Milli İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan gelen yazıları özetledi.
Mahkeme Başkanı Enes Sevgi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan gelen 7 Eylül 2015 tarihli yazıyı duruşma zaptına şöyle yazdırdı:
“07.09.2015 tarihli yazıda Nurculuk akımı içerisinde yer ala Molla Muhammetçiler ve Radikal Tahşiye gurubu ismiyle bu grubun anıldığının belirtildiği, 2010 yılında operasyona alındığı, Terörle Mücadele’den bu konuda bilgi alınması gerektiğinin belirtildiği…”
EMNİYET "TAHŞİYECİLER HAKKINDA HERHANGİ BİR TERÖR KAYDINA RASTLANMADI"
Emniyet Genel Müdürlüğü’den gelen 5 Ekim 2015 tarihli yazı da tutanağa şöyle geçti:
“Molla Muhammetçiler ve Tahşiyeciler hakkında herhangi bir terör kaydının rastlanmadığının belirtildiği, El Kaide, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütlerle bağlantılı olduğuna dair bir bilgi ve belge bulunmadığının bildirildiği, İstihbarat Teşkilat Başkanlığı kaydında ve uluslar arası kayıtlarda herhangi bir kayda rastlanmadığının bildirildiği…”
MİT: MAHMUT DOĞAN BİN LADİN’İ MEHDİ KOMUTANI ŞEKLİNDE ADLANDIRIYOR
Mahkeme, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’ndan gelen “Çok gizli” ibareli yazıda ise örgütün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Mehmet Doğan’ın, Bin Ladin’i ‘mehdi komutanı’ şeklinde adlandırdığı belirtildi.
Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Ömer Yüzgün, “Resmi kayıtlara göre olayın bir kumpas olduğu anlaşılmaktadır. Karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Diğer sanık avukatları da dosyanın karar aşamasına geldiğini belirterek, müvekkillerinin beraatine karar verilmesini istediler.
Duruşma savcısı Bilgin Akpınar, esas hakkındaki mütalaasını sunmak için dosyanın tarafına verilmesini taleb etti. Mahkeme, esas hakkındaki mütalaasını sunması için dosyayı savcıya göndermeye karar vererek duruşmaya erteledi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında hazırlanan iddianamede, Tahşiye örgütünün lideri olduğu iddia edilen Mehmet Doğan’ın, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “Ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından 14.5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılması istendi. Mustafa Kaplan, Mehmet Nuri Turan, Mehmet Yılmaz Düşünüklü, Hilmi Azbay, “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekten” 10 yıldan 15 yıla, Turan ve Dönüşüklü’nün ayrıca “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma” suçlarından da 5 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenirken, Mehmet Sururi Kale ve Naci Mumcu, Mehmet Emin Karakaya, “silahlı terör örgütü üyeliği olma”, “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçlarından 6.5 yıldan 14 yılla, Turgut Yıldırım, “silahlı terör örgütü üyeliği olma”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçlarından 10 yıldan 26 yılla, Bünyamin Ateş, Saim Aşçı, Murat Öztürk, Hasip Danış, Abdulmennan Özmen, Abdulbaki Akkuş, Lütfü Karadağ, Faris Mağın, Seyfettin Çavuş, Engin Tavukçu, sait Han, Cezmi Çatalkaya, Alican Özmen, Adnan Mirze, Rıdvan Değirmen, Fuat Çavuş, Alaattin Recepoğlu, Hacı Tunay Yaman, Ünal Türkal, Alican Altun, Davut Tozlu, Mahsum Yeşilırmak, Abdulhak Akpolat, Mehmet Nuri Ataç, Mehmet Atalay, Muzaffer Kazıcı, Mustafa Çetinkaya, Mehmet Yasin Akarcı, Bestamin Yıldırım, Orhan Özer, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından 5 yıldan 10 yılla cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. 18 yaşın altındaki Y.E.B. hakkında ise “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 2.5 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.