TC kimlik no ile SSK sorgulama SGK hizmet dökümü

TC Kimlik Numaranız ile SGK - SSK hizmet dökümü sorgulaması yapıldığını biliyor musunuz? Sadece TC Kimlik No ile hizmet dökümü sorgulayın!

 TC kimlik no ile SSK sorgulama SGK hizmet dökümü
TC kimlik no ile SSK sorgulama SGK hizmet dökümü
GİRİŞ 10.11.2015 09:08 GÜNCELLEME 10.11.2015 09:09

SGK prim borcunuzu SSK hizmet dökümünüz ile kolayca öğrenebilirsiniz. SSK prim borç sorgulama ve SSK hizmet dökümü için gerekli tüm detayları haberimizde sizler için hazırladık! SGK- SSK sorgulama işlemlerinizi haberimizde kolaylıkla yapabilirsiniz. TC kimlik no ile SGK-SSK Hizmet dökümü sorgulaması nasıl yapılır? Hizmet dökümü almak için ne gerekir? SGK ile ilgili tüm işlemlerinizi sorgulama sayfasında yapabilirsiniz. SGK-SSK randevu, hizmet dökümü, sorgulama işlemleri ve dahası. E-SGM üzerinden şifresiz SGK-SSK Hizmet dökümü almanız mümkün.

E DEVLET GİRİŞ

SGK

E DEVLET GİRİŞ

SGK

E-Devlet Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin tıklayın

E-SGM Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

E-SGM Üzerinden BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

E-Devlet BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

Ziraat Bankası SGK Borç Sorgulama İçin tıklayın

 

 

SGK hizmet dökümü; çalışma hayatı süreci içerisinde yapılan faaliyetlerin tamamının bilgisinin bulunduğu bir belgedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun üç adet sigorta kolundan (SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı), her hangi birine bağlı olarak çalışan vatandaşların, çalıştıkları zaman aralığı içinde, yapmış oldukları çalışmalarının yer aldığı bir yazılı belgedir. SGK hizmet dökümü belgesinin içerisinde yer alan bilgiler ise şu şekildedir;

İşe girilen tarihin bilgisi,

Çalışma süreci boyunca kaç farklı yerde çalışıldığının bilgisi,

İşten ayrılma tarihinin bilgisi ve

Toplamda ne kadar prim gün sayısının bilgisi olduğu gibi bilgilerdir.

Ayrıca bu bilgilere, ilgili kuruma gitmeden, online olarak internet üzerinden ulaşabilmeniz mümkün olacaktır. Çünkü SGK hizmet dökümü sorgulaması işlemlerinizi internet üzerinde yapabilir ve bu bilgilere pratik bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Dijital platformda turkiye.gov.tr adresinden doğrudan erişim sağlanabilen ve tüm kamu kurumlarının internette başladığı online hizmetlerinin yer aldığı e-devlet sistemi üzerinden birkaç dakika içerisinde SGK hizmet dökümü alabilme imkanı bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu hizmetinden de yararlanabilmek için e-Devlet sistemine yüksek güvenlik giriş yöntemlerinden isteğinize göre herhangi birisini kullanarak, giriş yapmaları gerekiyor. Vatandaş, e-Devlet sisteminin ‘sisteme giriş’ sayfasındaki ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapabiliyor. Yani ister E-Devlet şifresi alarak isterseniz de diğer seçeneklerden birini kullanarak sigorta bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

SGK hizmet dökümünüzü online olarak E-Devlet şifresi kullanarak almak isterseniz E-hizmetler kategorisi altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘4A hizmet bilgisi’, ‘4B hizmet bilgisi’ ve ‘4C hizmet bilgisi’ pencerelerinden herhangi ekstra bir bilgi girmek zorunda kalmadan ayrıntılı sigorta bilgilerini öğrenebilme imkanına sahip olunabiliyor. Bu sebeple de vatandaşların dijital platformda gerçekleştirdikleri başlıca kamu işlemlerinden birisi olarak öne çıkıyor.

SGK hizmet dökümü sorgulama işlemleri günün her saatinde internete bağlantı kurulabilen her yerden son derece pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu neden ile de günümüz modern çağında oldukça yoğun ve sık bir şekilde vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Böylelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il ve ilçelerde bulunan müdürlüklerinde ve diğer kurumlarında yaşanabilen yoğunlukların büyük ölçüde önüne geçilebilmesi sağlanabiliyor.

ESGM ile SGK Hizmet dökümü sorgulama dışında öğrenebileceğiniz şeyler ise şunlar;

- TESCİL KAYDI TESPİTİ 
Tescil Kaydı Tespiti 4A 
Tescil Kaydı Tespiti 4B 
Tescil Kaydı Tespiti 4C
 
- EMEKLİ AYLIK BİLGİSİ 
Emekli Aylık Bilgisi 4A 
Emekli Aylık Bilgisi 4B 
Emekli Aylık Bilgisi 4C
 
- EMEKLİ AYLIK KESİNTİ 
Emekli Aylık Kesintisi 4C
 
- HİZMET BİLGİSİ 
Hizmet Bilgisi 4A 
Hizmet Bilgisi 4B 
 
- İŞGÖREMEZLİK ÖDEME 
Ödeme Görme 4A - 4B 
 
- PROVİZYON SORGULAMA 
Sağlık Provizyon 
 
- GSS TESCİL VE PRİM BORCU SORGULAMA 
GSS Tescil ve Prim Borcu Sorgulama 
 
- İSTEĞE BAĞLI 4C BİLGİLERİ 
Tescil ve Tahakkuk Görüntüleme 
 
- SGDP TESCİL KAYDI SORGULAMA 
SGDP Tescil Kaydı 

Sigorta Sorgulama

Sigorta sorgulama ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü gibi sizin hizmetinize ait bilgileri içeren bir dokümanıdır. Sigortanızı sorgulatmak için prim, gün sayılarınızı belirten 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü yani sigorta sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Sigorta sorgulamanızı iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

“E-SGM Hizmet Sorgulama Ekranı” ile sigorta sorgulama ve “E-Devlet” ile sigorta sorgulama şeklinde iki şekilde yapılır.

“E-SGM Hizmet Sorgulama Ekranı” İle Sigorta Sorgulama : E-SGM hizmet sorgulama ekranı ile sigorta sorgulama için ilk yapmanız gereken E-SGM ekranına ulaşmaktır. Bu ekrana ulaştıktan sonra T.C. kimlik numaranızı, uyruğunuzu, cilt numaranızı, doğum yılınızı ve nüfus ilinizi giriniz. “Sorgula” butonuna tıkladıktan sonra sigorta sorgulamanızı gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

“E-Devlet İle Sigorta Sorgulama : E-Devlet ilesigorta sorgulama, 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü bilgilerinize erişerek sigorta sorgulamanızı öğrenebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Hizmet Dökümü

SGK 4/A ya da SSK hizmet dökümü, sizin SSK ve SGK 4/A kapsamındaki tüm çalışmalarınızı, kronolojik bir sıralamaya göre anlatan, açıklayan bir dokümandır. Bu dokümandan ne zaman işe girdiğinizi, ne zaman işten ayrıldığınızı, kaç farklı yerde çalıştığınızı, toplam ne kadar prim gün sayısına sahip olduğunuzu, aylık ve yıllık prim gün sayılarınızı kısaca tüm sigorta sorgulamanızı ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Bu dokümana iki şekilde ulaşabilirsiniz.

E-Devlet ile SGK 4A-SSK Hizmet Dökümü

E-Devlet şifrenizi 2 TL karşılığında PTT şubesinden aldıktan sonra, sisteme T.C. kimlik numaranız ve bu şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sol tarafta yer alan “E-Hizmetler” seçeneğini tıklayınız. Açılan ekrandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nu bulunuz. Altında yer alan seçeneklerden 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü için “4A Hizmet Bilgisi” ni tıklayınız. SSK hizmet dökümünüz karşınıza gelecektir.

E-SGM Ekranı İle SGK 4A-SSK Hizmet Dökümü

E-SGM ekranı ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüze ulaşmak için sayfayı açtıktan sonra, T.C. kimlik numaranızı, cilt numaranızı, doğum yılınızı giriniz. Nüfusa bağlı olduğunuz il ile cinsiyetinizi seçiniz. “Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan ekranın, sağ tarafında yer alan seçeneklerden “Hizmet Bilgisi” açılır menüsünü tıklayınız. Menüden SSK hizmet dökümü için “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğini tıklayınız. Karşınıza SSK hizmet dökümü , yeni adıyla 4A SGK hizmet dökümünüz gelecektir. Böylece,  4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü ayrıntılı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

SGK 4A-SSK Prim Sorgulama

4A SGK hizmet dökümü yani SSK prim sorgulama ile sizde hangi tarihler arasında, ne kadar prim yatırıldığını SSK hizmet dökümünüz ile yani prim sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz. Nerelerde çalıştığınızı, ne kadar süreyle çalıştığınızı, kaç firma değiştirdiğinizi, her firmadan ne kadar prim yatırıldığını öğrenebilirsiniz.

SGK prim sorgulamada, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü  ya da sigorta sorgulama ile aynı işlemleri yapmanız gerekmektedir. Yani, SSK hizmet dökümünde olduğu gibi, prim sorgulamada da E-Devlet ve E-SGM ekranı olmak üzere işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-SGM ekranlarından uyruğunuzu, T.C. kimlik numaranızı, cilt numaranızı, nüfusa bağlı olduğunuz ili, doğum yılınızı giriniz. Eğer, T.C. vatandaşı değilseniz uyruğunuz ile birlikte, ikamet tezkere numaranızı da girmek zorundasınız. Daha sonra güvenlik kodu yazan kısma, karşısında bulunan karakterleri giriniz. “Sorgula” butonuna tıklayınız. Karşınıza gelen ekranın sağ tarafında bulunan “Hizmet Bilgisi” açılır menüsünden “4A Hizmet Bilgisini” seçtiğinizde prim sayınızı yani SSK hizmet dökümünüzü öğrenmiş olacaksınız.

E-Devlet ile ise bu işlemi şifrenizi PTT den, 2 TL karşılığında aldıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıkladıktan sonra, sol taraftan “E-Hizmetler” seçeneğini seçiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu altında bulunan “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğini tıklayınız. Böylece, SGK prim sayınızı yani SSK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Gün Dökümü

4A SGK hizmet dökümü yani SSK gün dökümünüz, size ait tüm bilgilerinizi gösteren bir SSK hizmet dökümüdür, diyebiliriz. Bu, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüze ulaşabilmeniz sizin, SGK ile karşınıza çıkan her türlü sorunda, çalıştığınız ve hesabınıza yatan primlerinizin gösterildiği bir belgedir. Bu, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüz ile SGK gün bilgilerinize erişebilmek için, sizlere iki çeşit yol sunabiliriz. Bu yollardan herhangi birisini kullanarak, siz de SSK hizmet dökümünüzü yani, SGK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

E-SGM ekranı ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü yani SGK gün dökümünüze ulaşabilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise E-SGM ekranına ulaştıktan sonra ilk önce uyruğunuzu seçmelisiniz. Daha sonra, T.C. vatandaşı iseniz, kimlik numaranızı, cilt numaranızı girmelisiniz. Cinsiyetinizi ve nüfus ilinizi seçmelisiniz. Güvenlik koduna kısmına ise karşısında, siyah bir zemin üzerinde bulunan karakterleri girmelisiniz. “Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan ekranın sağ tarafındaki menülerden “Hizmet Bilgisi” ni seçiniz. Altında çıkan seçeneklerden “4A Hizmet Bilgisi” ni seçerek,  SGK gün dökümünüzü, sigorta sorgulamanızı ya da SSK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

E-Devlet ile SGK gün dökümünüzü ya da SSK hizmet dökümünüzü öğrenmek için şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapmalısınız. E-hizmetler sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu nu bulunuz. Altında yer alan seçeneklerden “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğini tıklayınız. Böylece SGK hizmet dökümünüzü ya da SSK hizmet dökümünüzü sorgulatabilirsiniz.

SGK 4A-SSK No Öğrenme

SGK 4A yani SSK no öğrenme işleminiz SSK ile ilgili birçok resmi işleminiz için gerekli olan bir numaradır. Bu numara ise 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzde bulunan birçok bilgiye erişebilirsiniz. Bu numarayı tam olarak size, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde her Türk vatandaşına verilen T.C. numarası gibi düşünebiliriz. T.C. numaranız sizin nasıl Türkiye’ de kim olduğunuzu, ayırt edici bir şekilde belli ediyorsa, SSK sicil numaranız da sizin 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünde bulunan bilgilerinizi, sizi, ayırt ediyor. Böylece, isim ya da soyisim benzerliği gibi mağdur duruma düşürebilecek olayların yaşanması önleniyor. SSK sicil numaranızı, sigorta sorgulama, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü işlemlerinde yaptığınız gibi E-SGM’ nin sitesine girerek tescil kaydı sorgulama sayfasına erişerek öğrenebilirsiniz.

E-Devlet ile ise 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamada yaptığınız gibi sisteme girişinizi gerçekleştirebilir, fakat farklı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığı altında yer alan “4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti” seçeneğini seçmelisiniz. Böylece 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü ya da sigorta sorgulamalarınızda ayırt edici rol oynayan SGK 4A yani SSK sicil numaranıza erişebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Maaş Sorgulama

SGK 4A yani SSK maaş sorgulama ile ne kadar maaş aldığınızı ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Burada, yapacağınız işlemler sigorta sorgulamada olduğu gibi iki şekilde gerçekleşebilecektir. Bunlar E-Devlet ile E-SGM ekranı kullanılarak gerçekleşmektedir. Sigorta sorgulama veya 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü konularında anlatıldığı üzere sisteme girişinizi gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra E-SGM ile giriş için sağda bulunan “Emekli Aylık Bilgisi” seçeneklerinden “4A Emekli Aylık Bilgisi” ni seçmelisiniz. E-Devlet için ise Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alan seçeneklerden seçiminizi aynı şekilde ve “4A Emekli Aylık Bilgisi” şeklinde seçmelisiniz. Böylece SGK 4A yani SSK maaş sorgulamanız gerçekleşmiş bulunmaktadır.

SGK 4A-SSK Maaş Hesaplama

SGK 4A yani SSK maaşınızı hesaplayabilmek için linklerden ulaşabileceğiniz siteler ile sisteme erişebilir ve 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü bilgilerinden faydalanarak formu doldurmalısınız. T.C. kimlik numaranızı, SGK 4A yani SSK sicil numaranızı, baba adınızı, nüfus ilinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Sigorta sorgulama ve SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümünde olduğu gibi “Sorgula” butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Borç Sorgulama

SGK 4A yani SSK borç sorgulama ile SSK işverenlerin ne kadar borçları olduğunu, çalışanlarının 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamalarında bulunan prim sayılarının ne kadar olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bunun için ise online tahsilat sayfasını kullanmanız gerekmektedir.

SGK 4A-SSK Emeklilik Hesaplama

SGK 4A yani SSK emeklilik hesaplama ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzde ya da sigorta sorgulamalarınızda bulunan bilgilerinizi kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. SGK 4A yani SSK emeklilik hesaplama için linklerden erişebileceğiniz, hesaplama sayfasına ulaşmalısınız. 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama ile öğrenebileceğiniz hizmete başlama tarihinizi giriniz. Cinsiyetinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Yine, 4A SGK hizmet dökümü, eski adıyla SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama ile ulaşabileceğiniz, prim ödeme gün sayınızı giriniz. Özel durumlarınız varsa belirtiniz. Diğer bilgilerinizi de 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamalar sayfalarında bulabileceğiniz, 3600 günü doldurduğunuz tarih gibi bilgilere ulaşmalı ve bu bilgileri de sisteme girmelisiniz.

4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamadan yararlanarak girdiğiniz tüm bilgilerinizi sisteme işledikten sonra “GÖNDER” butonuna tıklayarak emekliliğinizi hesaplayabilirsiniz. Burada yapacağınız en ufak bir hata, hesaplama sonucunu değiştirecektir. Bu nedenle bilgilerinizi SSK hizmet dökümü, yeni adıyla 4A SGK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama yaparak kontrol ederek sisteme işlemenizi, şiddetle tavsiye ederiz.

SGK 4A-SSK İşe Giriş Sorgulama

SGK 4A yani SSK işe giriş sorgulamalarınız, birçok resmi evrakta, hesaplamalarda kullanacağınız bilgiler için gereklidir. SSK işe giriş sorgulama sizin 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama dokümanlarınızda bulunan tüm bilgilerinizin şekillenmesini sağlamaktadır. Şöyle ki, SGK 4A yani SSK işe giriş tarihiniz sizin hangi yasalarla, hangi şartlara uygun olarak emekli olabileceğinizi belirten, önemli bir bilgidir. Bu bilgi sizin 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamanızda bulunan bilgiler ile birlikte kullandığınız hesaplama ve resmi evraklar için önemli bir bilgidir.

SGK 4A-SSK Danışma Hattı

SSK danışma hattını kullanarak SSK hizmet dökümü yani 4A SGK hizmet dökümü, sigorta sorgulama, SGK işyeri bildirgesi, SGK gecikme zammı, SGK prim sorgulama, SGK ne zaman emekli olurum, SGK işyeri sicil no gibi SSK ve SGK hakkında sorabileceğiniz tüm bilgileri sorabileceğiniz bir hattır.

SGK 4A-SSK Ne Zaman Emekli Olurum?

SGK 4A ya da SSK kapsamında çalışıp “ne zaman emekli olurum?” sorusunu soran vatandaşlarımız için geliştirilmiş bir uygulama vardır. Linkleri kullanarak bu uygulamaya erişebilirsiniz. Daha sonra SSK hizmet dökümü ya da yeni adıyla 4A SGK hizmet dökümünden erişebileceğiniz bilgileri kullanarak hesaplama yapan bu program ile siz de ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Uygulamayı kullanırken cinsiyetinizi, doğum tarihinizi ve 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü ile elde edebileceğiniz hizmete başlama tarihinizi sisteme giriniz. Özel durumlarınız varsa bunları ekleyiniz. Diğer bilgilerinizi de daha güncel ve doğru bilgi almak istiyorsanız,  doldurunuz. Yine uyarmak gerekir ki, 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü bilgilerinizi mutlaka kullanınız. Örneğin, 3600 günü doldurduğunuz tarihi 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzde bulunan yıllık toplamlar sonucu 3600 günün elde edilmesiyle gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bilgilerinizi girdikten sonra “GÖNDER” butonuna tıklayınız.

Tekrar uyarmak gerekirse tüm hesaplamalarınızda daha doğru sonuç almak için sigorta sorgulama, 4A SGK hizmet dökümü, eski adıyla da SSK hizmet dökümünden faydalanmalısınız.

Ne zaman emekli olurum? SGK emeklilik hesaplama

Emekli olacağı zamanı öğrenmek isteyenler SGK'nın internet sitesi üzerinde yer alan ne zaman emekli olurum sayfasını kullanarak bunu çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler. Tek yapmaları gereken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet sitesinde yer alan http://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ sayfası üzerinden gerekli bilgileri girerek emeklilik zamanlarını hesaplamalarıdır.

SGK prim ödeme gün sayısı hesaplama

SGK hizmet dökümünü e-devlet şifresi olmadan öğrenmek isteyen çalışanlar sadece kimlik bilgilerini kullanarak https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ adresinden hizmet dökümlerini sorgulayabilirler. SGK hizmet dökümü işlemi sayesinde vatandaşlar ne kadar süredir çalıştıklarını ve ne kadar prim ödendiğini kontrol edebilir, ayrıca bu sayede sağlık sigortalarının da devam edip etmediğini görebilirler.

SGK SSK Nedir ?

SSK, SGK’ nın 4A sigorta koluna bağlı kişilere denilmektedir. Bir işveren tarafından SGK’ ya bağlı olarak çalıştırılan kişilere SSK’ lı kişiler adı verilmektedir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmekteyiz. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmek bize önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlamaktadır. İnternet üzerinden yapılan işlemlerin güvenli ve hızlı olması çok önemlidir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi SGK’ nın resmi sitesi üzerinden hem hızlı hem de güvenli bir şekilde yapabilmekteyiz. Bu anlamda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SSK ile ilgili yapabileceğimiz pek çok işlem vardır. SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini de SGK’ nın resmi sitesinden yapabilirsiniz. SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi ile SSK ilk işe giriş tarihi öğrenme, SGK SSK sicil numarası öğrenme gibi işlemlerimizi de yapabiliriz. Ayrıca çalıştığımız yerde ne zaman işe girdiğimizi ya da ne zaman işten çıktığımızı, işyerinde yatırılan SGK SSK prim miktarını öğrenme ve toplam SGK SSK prim miktarını öğrenme gibi pek çok işlemimizi de SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi sayesinde kolayca öğrenebiliriz. 

 

Sahte sigorta yaptıran 30 bin kişi yakalandı

2013’ten sonra SGK bildirgesi ve Vergi Dairesi Otomasyon Projesi kayıtlarının sorgulanmasıyla sahte sigorta yaptıranlar tespit ediliyor

Emeklilik veya ağır hastalıkların tedavisi gibi amaçlarla sahte sigortalılık yaptıran kişiler ile bunları sigortalı gösteren işyerlerini ağır cezalar bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sahte sigorta yaptırdığı tespit edilenlere ödenen emekli aylıkları ve sağlık giderleri faiziyle geri alınıyor. İşverene para cezası uygulanıyor. Hem sigortalı, hem de işveren 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. SGK 2014 yılında 30 bin 275 kişinin sahte sigorta yaptırdığını tespit ederek haklarında işlem yaptı. Sigortalı olarak çalışmadıkları halde tanıdıklara ait işyerlerinden veya bu amaçla kâğıt üzerinde kurulmuş naylon şirketler üzerinden sahte sigorta yaptıranları ağır yaptırımlar bekliyor. SGK, özellikle 2013 yılından bu yana sahte sigortalılığa ilişkin denetimlerini yoğunlaştırdı. Denetimlerde sahte sigorta yaptırdığı tespit edilen kişiler, çok ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, bir kişinin sigortalı olarak gösterilebilmesi için bir işverene bağlı olarak ‘fiilen’ çalışması gerekiyor. Gerçekte çalışmadığı halde, bir işyerinde sigortalı çalışıyor gösterilmesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Borçlar Kanunu ve Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil ediyor.

HAKSIZ ÖDEME FAİZİYLE ALINIYOR


Bir kişinin sahte sigortalı olduğu tespit edilirse, 5510 sayılı kanun uyarınca öncelikle o kişinin sigortalılığı iptal ediliyor. Bu işlem, Borçlar Kanunu uyarınca ‘mutlak muvazaa’ kabul ediliyor ve ‘yok’ sayılıyor. Sahte sigortalılar adına yapılmış prim ödemeleri SGK’ya gelir kaydediliyor.

5510 sayılı kanunun 96. maddesi, SGK tarafından sigortalılara ve emeklilere ‘fazla veya yersiz’ olarak yapıldığı tespit edilen her türlü ödemenin kanuni faizi ile birlikte geri alınacağını öngörüyor. SGK’nın bu tür alacaklarında zamanaşımı süresi, sigortalı ve emeklilerin kasıtlı veya kusurlu davranışından doğmuşsa 10 yıl, kurumun hatasından kaynaklanmışsa 5 yıl olarak uygulanıyor.

Sahte sigorta yaptıran kişi eğer sağlık hizmetlerinden yararlanmışsa, SGK üzerinden tedavi görmüşse bu giderlerin tamamı faiziyle birlikte geri alınıyor. Sahte sigorta yaptırarak emekli olan kişilerin ise emekli aylıkları iptal edildiği gibi ödenmiş olan tüm emekli aylıkları da geriye dönük olarak tahsil ediliyor.

BEŞ YILA KADAR HAPİS CEZASI

Örneğin, bin lira emekli aylığı bağlatmak için iki yıl sahte sigorta yaptıran kişi hem yatırdığı primleri kaybediyor, hem de, diyelim 3 yıl emekli aylığı aldıysa, 3 yılda ödenen tüm aylıklar faiziyle birlikte geri alınıyor. Sahte sigorta yaptıran kişiler ile bunları sigortalı gösteren işverenler hapis cezasıyla da karşı karşıya kalıyorlar. SGK, sahte sigorta yaptıranlar hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’ ve ‘özel belgede sahtecilik’ başlıklı maddeleri kapsamında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyor. Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası ise 2 yıl ila 5 yıl hapis cezasını gerektiriyor. Diğer iki suçun cezası ise sırasıyla 3 ay-2 yıl ve 1-3 yıl arasında değişiyor.

Sahte sigortalı gösteren işverenlerin, her ay SGK’ya verdiği bildirgenin ve maaş bordrosunun da sahte olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle, sahte sigortalı gösterdikleri ‘her ay’ için, toplam bir asgari ücret tutarında idari para cezasına çarptırılıyorlar.

İŞVERENDEN VERGİ CEZASI DA ALINIYOR

Sahte sigorta yapan işverenler, gerçekte ücret ödemedikleri halde ödemiş gösterdikleri için daha az vergi ödüyorlar. Maliye ile koordineli çalışan SGK, vergi dairesine bildirdiğinde vergi kaybı cezası da geliyor.

HEM 3.500 GÜN ÇOK PİRİM HEM DE 151 LİRA MAAŞ AZ

SSK işçi emeklisi 1.122 lira (Ekim 2008’den önce emekli olanlar) SSK işçi emeklisi 839 lira (Ekim 2008’den sonra emekli olanlar) Bağ-Kur emeklisi 971 lira Bağ-Kur tarım 745 lira memur emeklisi 1.361 lira (Bağ-Kur emeklisi olmak için en az 9 bin gün prim gerekli. Ancak SSK işçi emeklisi olmak için ortalama 3.500 gün daha az yani 5.500 gün gerekiyor)

KENDİNİ İŞÇİ GİBİ GÖSTEREN PATRON 1 YILDA ARTTI

Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendi işyerlerinden dolayı SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilemiyor. SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, “SGK, özellikle 12 Kasım 2014’ten itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarını sorgulayarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin işyerinden bildirim yapmalarına imkân vermiyor. Bu kişiler ortak oldukları işyerlerinden SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin sigortası (4/1-b)’ye aktarılıyor. Ayrıca cumhuriyet savcılıklarında suç duyurusunda da bulunulması söz konusu” dedi.

İŞÇİ GİBİ SİGORTALI GÖSTERMEK İÇİN 6 FARKLI NEDEN VAR

En çok sahte sigorta yaptırma nedenleri şöyle sıralanabilir:

SSK STATÜSÜNDE EMEKLİLİK: Bağ- Kur (4/b) statüsünde emekli olmak için en az 25 yıl sigortalılık ve 9 bin gün prim ödemek gerekiyor. SSK (4/a) statüsünde emekli olmak için ise en fazla 7 bin gün prim ödemek yeterli. Bazı işverenler dahi, daha erken emekli olabilmek için kendi şirketlerinde 4/a statüsünde, yani işçi olarak çalışıyor gibi sigortalı gösterebiliyorlar.

EMEKLİLİK IÇIN EKSIK SÜREYİ TAMAMLAMA: Emekli olmak için gerekli prim gün koşulunu doldurmadan işsiz kalanlar, eksik günlerini tamamlamak amacıyla sahte sigorta yaptırabiliyorlar.

ANALIK SİGORTASI HAKLARI: Hamile iken sağlık hizmetlerinden yararlanmak, doğum masraflarından kurtulmak, doğum öncesi ve sonrasında 4 ay iş göremezlik ödeneği almak için kısa süreli olarak kendilerini sigortalı gösterebiliyorlar.

AĞIR HASTALIK TEDAVİSİ: Kanser, kalp, böbrek yetmezliği gibi büyük masraf gerektiren hastalığa yakalanan kişiler tanıdık bir yerden sigortalı gösterilerek SGK üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

EŞ DURUMU TAYINI: Eşi memur olan kişiler, eş durumu tayininden yararlanmak amacıyla fiilen çalışmadıkları halde sigortalı gösterebiliyorlar.

ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI: İnşaat sektöründe her bir bina için belli sayıda sigortalı işçi çalıştırılması gerekiyor. Bu sayıya ulaşamayan işverenler çevrelerinde bulunan kişileri sahte sigortalı göstermek suretiyle yasal zorunluluktan kurtuluyorlar.

ÇÖZÜM, İSTEĞE BAĞLI SİGORTA Özellikle emeklilik ya da sağlık hizmetlerinden yararlanmak amacıyla sahte sigorta yaptırmak yerine isteğe bağlı sigorta yaptırmak mümkün. 5510 sayılı kanun uyarınca, isteğe bağlı sigortalılar hem emeklilik için gerekli prim gününü dolduruyor, hem de her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Ancak, eş durumu tayini veya analık sigortasından yararlanmak isteyenler için isteğe bağlı sigortalılık avantaj sağlamıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Orhan Gencebay'dan Erdoğan sözleri! Eleştirilere cevap: 60 yılı iyi bilen biriyim
"Deprem uzmanı" bazı profesörlerden sağlam dediği bölgede villa satışı! Özdil'den ifşaat