Çipli kimlik kartına nasıl başvuru yapılır?

Çipli Kimlik kartlarına geçiş 2016 yılında başladı. Peki çipli kimlik kartına nasıl başvuru yapılır? Çipli kimlik kartı ücreti ne kadar?

Çipli kimlik kartına nasıl başvuru yapılır?
Çipli kimlik kartına nasıl başvuru yapılır?
GİRİŞ 23.04.2016 15:28 GÜNCELLEME 23.04.2016 15:29

2016 yılında hayatımıza girmeye başlayan çipli kimlik kartları pilot bölge Kırıkkale'de dağıtılmaya başlandı.  14 Mart 2016 tarihinde dağıtılmaya başlayan kimlik kartları ne renk olacak? Çipli kimlik kartları randevusu nasıl alınır? Çipli kimlik kartı ücretleri ne kadar? İşte çipli kimlik kartlarıyla ilgili tüm detaylar haber7.com'da.

14 Nisan 2016'da hayata geçirilen çipli kimlik kartı uygulaması ilk olarak pilot il Kırıkkale'de dağıtılmaya başlandı. Pilot bölgede dağıtımın tamamlanmasının ardından Türkiye genelinde dağıtımı beklenen çipli kimlik kartlarına nasıl başvuru yapılır? Çipli kimlik kartı için randevu almak şart mı? Çipli kimlik harcı nedir? İşte ayrıntılar..

2016 yılı içerisinde yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayan çipli kimlik kartları, mevcut olan kimlik kartlarından farklı olarak tek renk olarak basılacak. Yeni kimliklerin hem görünüşü hemde boyutu değişiyor. Çipli kimlik kartları kredi kartları boyutunda olup üzerindeki bulanan çip vatandaşın tüm bilgilerinin manyetik ortamda okunmasını sağlayacak. 

Yeni kimlik kartlarının Türkiye geneline dağıtımının 3 sene içerisinde tamamlanması bekleniyor. Kırıkkale'de dağıtımına başlanan çipli kimlik kartlarının renk olarak turkuvaz ağırlıklı olarak tasarlanmış olduğu görülüyor.

Çipli kimlik kartı randevusu nasıl alınır?

Çipli kimlik kartları randevusu eğer Türkiye'den yapılacaksa İlçe Nüfus Müdürlüklerinden yurt dışından yapılacaksa dış temsilciliklerden kimlik kartlarını alabilirler. Yeni kimlik kartı almak isteyen vatandaşlar zaman kaybı yaşamadan da kimlik kartlarını alabilirler. ALO 199 hattını arayarak da yeni kimlik kartlarına başvuru yapılabilir. ALO 199 hattının hizmete girmesiyle yaşanan zaman kaybının önüne geçilmesi planlanıyor.

Yeni Kimlik kartları ile neler değişecek?

Avrupa Birliği’ne uyum ve vizesiz Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilmek için yeni kimlik kartlarının değişim süreci yakın bir zamanda başlayacak gibi duruyor. 1976 yılından itibaren kullanılan nüfus cüzdanları artık yerini akıllı çipli kimlik kartlarına bırakacak. Peki yeni kimliklerde neler değişecek?

-Yeni kimlikler erkek ve kadın için renk ayrımı olmaksızın tek tip renkte olacak.

-Geçerlilik süresi 10 yıl olacak.

-Kısmen pasaport yerine geçecek.

-Yeni kimliklerde din bilgisi herkeste bulunmayacak, isteğe bağlı olarak kimlik kartının üzerinde bulunan akıllı çipe işlenebilecek.

-Artık ‘nüfus cüzdanı’ değil ‘kimlik kartı’ ibaresi kullanılacak.

-Yeni kimlik kartları 8 farklı güvenlik yöntemi ile sahtecilikten korunacak. Damar ve parmak izi, avuç içi gibi kişiye özel yöntemler kullanılacak.

-Çipli kimlik kartı üzerinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet gibi özel bilgilerin yanı sıra geçerlilik tarihi de bulunacak.

-Şimdiki nüfus cüzdanlarının arka bölümünde yer alan bilgiler yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çipe aktarılacak.

Yeni kimlik kartları ücreti ne kadar?

Çipli kimlik kartı bedeli 15 TL olacak. Değerli kağıt bedeli altında alınacak bedel ilk dağıtılmaya başlandığı andan belirlenen tarihe kadar sürecek. 

Çipli kimlik kartlarının yenilenme bedeli de 15 TL olacak. Kaybolan kimlik kartları ise yeniden çıkartılması halinde 30 TL ücret ödenmesi gerecek.

Yeni kimlik kartlarıyla e-devlet sistemine giriş yapılabilecek

T.C Kimlik Kartı, yakin gelecekte kanuni olarak nüfus cüzdanı yerine geçerek, vatandaşlık kartı olarak kullanılacaktır. Böylelikle artık Türkiye’de yaşayan kişiler T.C. Kimlik Kartı ile de e-Devlet kapısı sistemine giriş yapabilecekler. T.C. Kimlik Kartı ile giriş yapabilmeniz için iki yöntem bulunmaktadır.

Standart Kart Okuyucu ile giriş: T.C Kimlik Kartı ve PIN ile giriş yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda standart kart okuyucunun sürücüsü ve AKIS sürücüsü kurulu olmalıdır.

Kart Erişim Cihazı ile giriş: Sahip olduğunuz bir KEC ile www.turkiye.gov.tr'nin belirleyeceği politika ile giriş yapabilirsiniz. Giriş, ilk etapta Kart, PIN ve Parmak İzi üçlüsü kullanılarak yapılacaktır. Bu yöntem standart kart okuyucuya göre çok daha güvenli bir giriş yöntemidir. Bilgisayarınızda KEC Sürücüsü ve OYA kurulu olmalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Özgür Özel, MİT'ten ne yardım istedi? Görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı
AK Parti harekete geçti: Af geliyor! Yüz binlerce kişinin borcu silinecek