Çadırda demokrasi şöleni

Esed diktası altında inleyen ve en temel haklarından mahrum kalan Suriyeliler, kendilerine kucak açan Türkiye’de demokrasiyle tanıştı.

Çadırda demokrasi şöleni
Çadırda demokrasi şöleni
GİRİŞ 23.05.2016 07:50 GÜNCELLEME 23.05.2016 07:51

Suriye'de 50 yılı aşkın süredir diktatörler Hafız Esed ve oğlu Beşşar Esed'in baskıcı rejimi nedeniyle en temel demokratik haklardan bille mahrum kalan Suriyeliler, Türkiye'deki çadır kentlerde demokrasiyle tanışma fırsatı buldu. Mülteci kamplarında kendi yöneticilerini seçen Suriyeliler, ilk kitlesel demokratik deneyimlerini de bu kamplarda edindi. Yeni Şafak, muhtarları seçimle iş başına gelen mülteci kamplarından biri olan Adıyaman Kampı'na girerek kampı gezdi. 2012 yılında kurulan geçici barınma merkezinde yaşayan 10 bin kişi, kendi muhtarlarını sandık başına giderek kendileri seçiyor. Kıran kırana bir çekişmeye sahne olan seçimler, tam bir demokratik olgunlukta ve şölen havasında geçiyor.

KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYORLAR

Biri bekarlar olmak üzere 6 mahallenin bulunduğu merkezde, muhtarlar için özel çadırlar bulunuyor. Muhtarlar, sabah erken saatlerde kendilerine tahsis edilen çadırlara gelerek, merkezde sıkıntı yaşayan mültecilere yardımcı oluyor. Gerek Türk yetkililer, gerekse Suriyeli mülteciler arasında adeta bir köprü görevi gören muhtarlar, yıllardır demokrasiye hasret kalan Suriye halkının demokratik deneyim yaşamasına da katkı sağlıyor. Üstelik bu seçimlere katılmak isteyen muhtar adaylarının Baas Partisi üyesi olma gibi bir zorunlulukları da yok.

10 BİN KİŞİLİK BİR ŞEHİR

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapmasına vesile olan mülteci kamplarından biri olan Adıyaman Kampı, adeta küçük bir şehri andırıyor. Suriyeli misafirlerin, başta barınma olmak üzere yiyecek, sağlık, güvenlik, eğitim ve diğer ihtiyaçları ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda sağlanıyor. Eğitimden sağlığa, sosyal tesislerden markete kadar birçok sosyal alanın bulunduğu çadır kentte misafirlere meslek edindirmek amacıyla kuaförlük, halıcılık, tekstil, bağlama kursu, resim, anne eğitim kurslarının yanında Türkçe Eğitim Merkezi'nde (TÖMER) Türkçe dil eğitimi veriliyor. Kampta 2 bin 892 öğrenci eğitim alıyor. 14 öğrenci de Adıyaman Üniversitesi'nde okuyor. Gündüz üniversiteye gitmek için kamptan ayrılan Suriyeli öğrenciler, akşam servislerle kampa geri dönüyor.

TÜRKÇE EĞİTİM VERİLİYOR

Kampta çamaşırhane, bulaşıkhane, abdesthane, mescid, televizyon çadırı, oyun alanları, basketbol-futbol sahaları, sahra hastanesi, tercüman bürosu bulunuyor. Ayrıca ilkokul, ortaokul ve lise de mevcut. Bu okullarda Suriye müfredatının yanı sıra Türkçe eğitimi de veriliyor. Okullarda görev yapan öğretmenlerin 15'i Türk, 89'u Suriyeli. Kampta insanların yaşamı için hemen hemen her detay düşünülmüş ve uygulamaya geçirilmiş. Gerek Türk doktorlar, gerekse psikologlar her gün Suriyeli sığınmacılar için hizmet vermeye devam ediyor.

Özgürce oylarını kullandılar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli mültecilerin, çadır kentlerdeki muhtarlık seçimi büyük heyecana sahne oluyor. Bayram havasında geçen seçimlerde mülteciler, istedikleri adaylar için oylarını özgürce kullanıyor. Suriyeliler, bu seçimler sayesinde demokrasinin ne olduğu öğrendiklerini ifade ettiler.

Yeni Şafak

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmed eş-Şera'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı! Kritik PKK/YPG detayı
Türkiye hakkında alçakça ifadeler: İstanbul Barosu için harekete geçildi!