İftar Menüsü Örnekleri! İftarda neler yenmeli?
Oruç tutanların sağlık sorunları yaşamamaları için iftarda neler yiyeceklerine dikkat etmeleri gerekiyor. İşte sağlıklı iftar menüleri!
11 ayın sultanı Ramazan ayı çok şükür başladı. Oruç tuttuğumuz bu ay da ibadetimizi eda ederken aynı zamanda sağlığımızı da korumamız gerekiyor. Bunun için iftar menülerimizi özenle seçmeli ve iftarda sağlığımıza olumsuz etki edecek yiyeceklerden kaçınmalıyız.
Peki; iftarda neler yemeliyiz? Hangi yiyecekleri tercih etmeliyiz? İşte sizler için hazırladığımız örnek iftar menüleri ve iftar menüsünde olması gereken yiyecekler...
Oruçlu olan kişilerin iftarda, bütün besin gruplarından yeteri kadar almaları gerekiyor. İftar menüsünde hafif yiyecekler olmalı. Eğer tatlıdan vazgeçemeyen biri iseniz o zamanda güllaç ya da sütlü tatlıları tercih etmeniz gerekir.
İftar menülerinde tercih edilmesi gereken besinlerin başında ise mevsim sebzelerinden hazırlanmış salata, yoğurt, cacık ya da ayran, tavuk veya balık eti ile tam tahıllı karbonhidratlar alınmalıdır.
İFTAR YEMEĞİ NASIL YENMELİ?
İftarda sofrada bulunan yemekleri öğünlere dağıtarak karnınızı doyurmanız en doğru seçenek olacaktır. Mesela; çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluk bırakabilirsiniz. Bir anda oturup sofradaki tüm yiyecekleri yemek sağlığınızı bozabilir. Eğer iftarda orucunuzu hurma ya da zeytin ile açtıysanız üzerine su için ve 10 dakika kadar bekledikten sonra çorbaya geçin.
İŞTE ÖRNEK İFTAR MENÜSÜ
1 -2 adet hurma ve 1 su bardağı su ile orucunuzu açın. Orucunuzu açtıktan 5- 10 dakika sonra 1 kase mercimek çorbası için (posa alımı ve sindirim açısından önemlidir.) 1 ince dilim tam buğday ekmeği, bol yeşillikli az yağlı salata tüketin.
Çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra; 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk, balık veya kırmızı et yiyin. 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bol yeşillikli az yağlı salata, 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran.
1 ince dilim tam buğday ekmeği ile iftarı tamamlayın. İftardan bir saat sonra bir top dondurma ile meyve tatlısı (elma, armut tatlısı gibi) veya sütlü tatlı çeşitlerinden herhangi biri ile devam edin. Tatlıdan bir sat sonra ise 2 porsiyon meyve yiyin.