İfadeye çağrılan vekillere zorla getirilme yok!

Savcılıkların vekilleri ifadeye çağırmak için gönderdikleri tebligatlarda önemli bir değişiklik dikkat çekti.

İfadeye çağrılan vekillere zorla getirilme yok!
İfadeye çağrılan vekillere zorla getirilme yok!
GİRİŞ 02.07.2016 08:28 GÜNCELLEME 02.07.2016 08:37
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Dokunulmazlıkları kaldırılan vekiller ile ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Dokunulmazlığı kaldırılan vekillere gönderilen ifade çağrılarında önemli bir değişiklik yapıldı. Çağrıya uyulmazsa "zorla getirme" tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarı, çağrı kâğıtlarından çıkarıldı. Savcılıklar, çağrıya uymayan vekiller hakkında ifadelerini almaksızın dava açabilecek.

SAVCILIKLAR, VEKİLLERİ İFADEYE ÇAĞIRDI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği uyarınca 152 milletvekiline ait 799 dosya savcılıklara gönderilmişti. Savcılıklar, aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 152 vekile ait dosyaları işleme koydu. Savcılıklar, dokunulmazlıkları kaldırılan vekilleri ifadeye çağırmaya başladı.

Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK), "İfadesi alınacak veya sorgusu yapılacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır" hükmünü içeriyor. Yasanın, "zorla getirme" başlıklı maddesinde de "Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan veya çağrıldığı halde gelmeyen şüpheli veya sanığın zorla getirilmesine karar verilebilir" deniliyor. 

ZORLA GETİRME KALDIRILDI

Bu çerçevede savcılıklar, ifade çağrısına uymayan vekiller hakkında zorla getirme tedbirine başvurabilecekti.

Savcılıkların, 90 yıllarda ortaya çıkan görüntülerin (DEP'li milletvekillerinin Meclis'ten alınarak zorla ifadeye götürülmesi) yinelenmemesi için önemli bir karar aldığı ortaya çıktı. Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'lilere gönderilen "şüpheli çağrı kâğıdı"nda bazı değişiklikler yapıldı. İfade çağrısına uyulmazsa "zorla getirme" tedbiri uygulanacağına ilişkin uyarıya, çağrı kâğıtlarında yer verilmedi.

O GÖRÜNTÜLER OLMAYACAK

Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerine, savcılıkların gönderdiği "şüpheli çağrı kâğıdı" ulaştı. Demirtaş ve diğer HDP'liler, ifade vermeye gitmeyeceklerini belirtti. HDP'liler, 1990'larda DEP'li vekillere yapılan uygulamanın bugün kendilerine yapılmak istendiğini savundu. DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, 1991 seçimlerinde TBMM'ye girmişti. Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesinin ardından soruşturma başlatılmış; Zana, Dicle ve Doğan 4 Mart 1994'te Meclis'e girenpolis tarafından zorla gözaltına alınmıştı.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 48
  • derya 8 yıl önce Şikayet Et
    Allahin hesap gununde nasil azap cekiceklerini dusunsunler vatan hainleri
    Cevapla
  • arif gören 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani ifadeye gelmeyenlere yalvarılıp eli ve ayağı mı öpülecek. Bu kadarı da fazla. Milletin sinir uçları ile oynamayın.
    Cevapla
  • cenğiz kara 8 yıl önce Şikayet Et
    bütün vatandaşlara bu haklar tanınsın bizleride savcılar çağırınca gitmeyelim hatta onlar ayağımıza gelsin 6 aydır milleti oyalıyorsunuz yok dokunulmazlığı kaldıracağız yok hapse atacağız sizler ancak çek borcu kredi borcu olan garibanları hapse atarsınız selahattin ve figene malesef gücünüz yetmez....
    Cevapla
  • baba 8 yıl önce Şikayet Et
    yerinde bir degisiklik
    Cevapla
  • cenğiz kara 8 yıl önce Şikayet Et
    úlkeyi yak insanları öldür savcı çağırsın gitmene gerek yok oh ne güzel PKK ve teroristler bayram gelmeden bayram yaptılar normal vatandaşın kredi borcuna hapis çek borcuna hapis hani bunda adalet pkk lı olmak varmış elekrltirik bedava su bedava cezs yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!