Suada'nın kimin olduğu ortaya çıktı?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerindeki kayıtlara göre, tartışmalara konu olan Galatasaray Adası (Suada), Galatasaray Spor Kulubü'ne ait gözüküyor.

Suada'nın kimin olduğu ortaya çıktı?
Suada'nın kimin olduğu ortaya çıktı?
GİRİŞ 04.02.2017 13:06 GÜNCELLEME 04.02.2017 13:07
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerindeki kayıtlara göre, mülkiyetinin kime ait olduğuna yönelik tartışmalara konu olan Galatasaray Adası (Suada), Galatasaray Spor Kulubü'ne ait gözüküyor. Yasal uygulamada "10 yıllık zaman aşımı" süresi bulunmasından dolayı Türkiye'de adaya yönelik herhangi bir hukuku girişim yapma imkanı bulunmuyor.

Sultan II. Abdülhamit'in torunu Nilhan Osmanoğlu'nun Galatasaray Adası'nda hak sahibi olduğunu ileri sürmüş, Galatasaray Spor Kulübü yönetimi de buna itiraz etmişti.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre, arşivlerde binlerce tarihi tapu kaydı gibi Galatasaray Adası'na yönelik kayıtlar da özenle korunuyor.

Genel Müdürlük Arşiv Dairesi Başkanlığında korunan bu kayıtlara göre, Galatasaray Adası'na yönelik ilk tapu kaydı, 1880 yılında mimarbaşı Serkiz Efendi'ye ait.

ADA'DAKİ HİSSELER GALATASARAY'A SATILIYOR

Ada, Serkiz Efendi'nin vefatından sonra 1909 tarihinde Hükümet-i Seniyye-i Osmaniyye adına tescil ediliyor.

Bu sürecin ardından 1941 yılında açılan bir dava sonucunda bir aile, Serkiz kalfanın varisi olduklarını ispat etmesi üzerine adaya sahip oluyor. 1948'de yapılan kadastro çalışmalarında da adanın tescili bu ailenin üzerine yapılıyor.

Kayıtlara göre, daha sonra malikler hisselerini peyderpey Galatasaray Spor Kulübü'ne satıyor ve adaya yönelik son kayıtlar da bu işlemleri içeriyor.

İÇ HUKUK YOLLARI KAPALI

Osmanlı Devleti'nin sona ermesinin ardından Türkiye Cumhuriyeti tapu mevzuatına yönelik birçok yeni uygulama başlatılırken, bunların en önemlilerinden birini "Tapulama" veya "Kadastro kanunu" olarak adlandırılan tasfiye kanunu oluşturuyor.

Türkiye topraklarının ölçülerek maliklerinin belli usullere göre belirlenmesini sağlayan bu kanunda, "10 yıllık zaman aşımı süreci" de bulunuyor.

Düzenlemeye göre, tescili yapılan arazinin maliklerine 10 yıl içerisinde mahkeme yolu ile itiraz hakkı tanınıyor. Şayet bu sürede itiraz edilmezse, konu Osmanlı dönemine ilişkin belgeli tapu senetleri olsa bile, kayıtlar kesinleşmiş oluyor ve herhangi bir hak talebinde bulunulamıyor.

Galatasaray Adası'na yönelik de maliklerin hisselerini Galatasaray Spor Kulübü'ne satışlarından bu yana herhangi bir itiraz gerçekleşmediği ve adanın spor kulübü adına kayıtlı olmasında hata görülmediği için burada hak iddia etmeye yönelik tüm iç hukuk yolları kapalı görünüyor.

.

YORUMLAR 19
  • Suada kpop hayatım 1 yıl önce Şikayet Et
    Yaaa benim adım suada
    Cevapla
  • serikli dağlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Antalya Ovası'da benimdi ama dedem sinek var diye ovayı bırakıp kaçtığı için ovamızda şu an bir şehir var. Boşaltın şehrimizi mi diyelim şimdi? Isparta'dan buz gibi su verelim içsin :) Yakında vekil olur bu? Hatta Başbakan da olurdu da son başbakan belli :)
    Cevapla
  • SALİM 8 yıl önce Şikayet Et
    bir sen eksiktin. sen de gel..
    Cevapla
  • Hikmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı Hanedanına büyük haksızlık ve zulüm yapılmıştır. Malları hileli yollarla gasp edilmiştir. Yakın tarih zulüm ve gasplarla dolu..Ayıp ve zulmün ispatı kanunla korunması.. Utanç verici bir şey ama utanma da bir erdemdir..
    Cevapla
  • serdar 8 yıl önce Şikayet Et
    1950 yılına kadar onların borçlarını ödedik geri ödesinler öyleyse. Saçma sapan konuşmayın.
    Cevapla
  • yağız gökay 8 yıl önce Şikayet Et
    bu kız tam bir cahilmiş,hiç tapu kayıtlarına bakmadan orası bize ait nasıl dersin?herşey tapu kayıtlarında meydanda...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlü yer bilimci Şener Üşümezsoy'dan, Celal Şengör'e sert tepki
Deprem sonrası Fatih'teki tarihi surdan kopan dev kaya parçası yola düştü