Erivan'dan cami jesti

Akdamar Adası'ndaki Ermeni kilisesinin restorasyonuna karşılık olarak Ermenistan da ülkedeki yıkık bir camiyi onarma vaadinde bulundu.

Erivan'dan cami jesti
Erivan'dan cami jesti
GİRİŞ 01.04.2007 06:42 GÜNCELLEME 01.04.2007 06:42

Yıldız Yazıcıoğlu'nun haberi

Türkiye, Akdamar Adası'nda yer alan tarihi Akdamar Kilisesi'ni 2 milyon 600 bin YTL'ye restore ederek yeniden ziyarete açarken, Ermenistan'ın da Erivan veya ülke sınırları içinde başka bir yerdeki yıkık bir camiyi onarma sözü verdiği öğrenildi.


Ermenistan Kültür Bakanı Hasmik Pogosyan, Van'daki açılış törenine yardımcısı Gagik Gürcyan'ı gönderirken, Erivan'da tarihi bir camiyi yeniden ayağa kaldırma vaadini de iletti.

Van'da açıklandı

Pogosyan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile ilk kez 15 Eylül 2005'te KİEV Girişimi çerçevesinde Ukrayna'da görüştü. Koç, bu görüşmede 10 Mayıs 2005'te Akdamar Kilisesi'nin restorasyonuna başladıklarını anımsatarak, açılışta Pogosyan'ı da ağırlamak istediğini ifade etti.


Pogosyan da Akdamar Kilisesi'nin restorasyon sürecini yakından takip ettiklerini belirterek, Ermenistan olarak Erivan veya ülke sınırları içinde başka bir yerdeki Türk-İslam eseri bir camiyi restore ettirebileceklerini dile getirdi. Pogosyan, cami jestini, 29 Mart'taki Van'daki açılış törenine gönderdiği Gürcyan aracılığıyla yeniden bildirdi.

Camiler inceleniyor

Milliyet'e, Erivan'da mı yoksa farklı bir bölgedeki bir caminin mi restore ettirileceğine henüz karar verilmediğini belirten Bakan Koç, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:


'Sayın Bakan ile biz Kiev'de tanışmıştık. O zaman biz Akdamar Kilisesi'nin restorasyonuna başladığımız için o da Ermenistan tarafı olarak kendi sınırlarındaki bir camiyi onarabileceklerini ifade etmişti. Ben de bu konuda Türkiye olarak kendilerine her türlü maddi ve teknik desteği verebileceğimizi söylemiştim. Van'da Gürcyan'a da bunu hatırlattım.'

Cami araştırılıyor

Ermenistan tarafından olumlu sinyal bekleyen Koç, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne, 'Ermenistan'da onarımı mümkün olabilecek bir Türk-İslam eseri cami olup olmadığının araştırılması' için talimat verdi.
Erivan'da ziyarete açık olan, İran tarzı ve mavi mozaikleriyle ünlü Gök Camii bulunuyor. Tarihi belgelerde, Gök Camii dışında Erivan'da geçmişte dört cami bulunduğu, ancak günümüzde yıkılmış durumda oldukları belirtiliyor.

Cenazeye katılım olumlu karşılandı

CENK BAŞLAMIŞ MOSKOVA


Kalp krizinden ölen Ermenistan Başbakanı Adranik Magaryan'ın cenaze törenine, Tiflis'teki Türk Büyükelçisi Ertan Tezgör'ün de katılması, Erivan'da olumlu yankı yarattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün başsağlığı mesajlarını da ileten Tezgör, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan'la da kısa bir görüşme yaptı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya Karadeniz’de İngiliz savaş uçaklarına karşı jet kaldırdı
Çalışandan patrona 35 milyon liralık vurgun kamerada... Bakın nerede yakalandı