Aziz Sancar kimdir? Aslen nerelidir?

Amerika Ulusal Bilimler Akademisi'nde yer alan Prof. Dr. Aziz Sancar kimdir? Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar kaç yaşındadır ve aslen nerelidir? İşte Sancar'ın biyografisi

Aziz Sancar kimdir? Aslen nerelidir?
Aziz Sancar kimdir? Aslen nerelidir?
GİRİŞ 09.05.2017 09:02 GÜNCELLEME 09.05.2017 09:04

AZİZ SANCAR KİMDİR?

1946 senesinde dünyaya gelen Aziz Sancar aslen Mardinlidir. 8 kardeşin 7'ncisi olarak dünyaya geldi.Sancar, 1963 senesinde girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD'ye gitti. 1997 senesinde bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill'de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde görev yapan Prof. Sancar, gerçekleştirmiş olduğu 300'e yakın bilimsel makale ve bu makalelere yapılan 12 binden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıya imza attı.

İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen Sancar, buraya kabul edilen üç Türk'ten biri olmuştu.

AZİZ SANCAR ÇARPICI BİLGİLER VERMİŞTİ

Prof. Aziz Sancar 2014 yılında AA'ya konuşmuştu. Kanser tedavisindeki 'sirkadiyen saat' (Ritmik saat) buluşunu anlatmıştı.

Prof. Dr. Aziz Sancar, kanser konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirtirken, kanser mekanizmasının  10 yıl içinde çözüleceğine inandığını söylemişti. Ancak kanserin nasıl olduğunu çözümlemenin onu tedavi etmek anlamına gelmediğine işaret eden Sancar, tedavi konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu belirtmişti.

Kanserle ilgili olarak ''DNA onarımı'' konusunda çalışma yaptığını bildiren Sancar, şunları kaydetmişti;

''Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA'yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları,  o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu "inhibe" edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli. Gayemiz bu mekanizmayı açıklamak.''

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Eyüpsultan'da İngiliz boksör, taksi şoförünü hastanelik etti
Trabzonspor Avrupa'da destan yazıyor! UEFA Gençlik Ligi'nde finaldeyiz