Müftü açıkladı! Camilerin statüsü değişiyor

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, camilerin statülerinin değiştirileceğini açıkladı

GİRİŞ 14.05.2017 13:45 GÜNCELLEME 14.05.2017 15:17
Bu Habere 89 Yorum Yapılmış

Sancaktepe'de katıldığı bir programda konuşan İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile camilerin statülerinin değiştirileceğini açıkladı.

Yunus Emre Camii Eğitim ve Kültür Derneği'nin (YECDER) organize ettiği ve Sancaktepe Belediyesi, Medeniyet Yolcuları Vakfı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Sancaktepe Müftülüğü ve İmam Hatipliler Derneği işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu"nun sekizincisi Sancaktepe Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

"Birlik ve Beraberliğin Oluşumunda Cami ve Din Görevlileri" konulu uluslararası sempozyuma İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı ve Medeniyet Yolcuları Vakfı Başkanı Mehmet Genç, din görevlileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

"CAMİLER SADECE NAMAZ KILINACAK YER OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Birlik ve beraberliğin oluşumunda cami ve din görevlileri konusunda, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve çalışmalar yapanları bir araya getirerek, katılımcılar arasında bilgi alışverişinin sağlamasının amaçlandığı sempozyumun açılış konuşmaları bölümünde İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz salonda bulunanlara seslendi.

"ARTIK CAMİLERİMİZİN STATÜLERİ FARKLILAŞIYOR"

Camii ve insanlar arasındaki ilişkinin zaman içinde farklılık gösterdiğini belirten Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma hakkında bilgiler verdi. Günümüzde insanların camiyi sadece namaz kılınacak yer olarak gördüğünü ifade eden Yılmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Sekülerleştiğimiz süreçte hayat güneşin doğmasına ve vasati saatlere göre ayarlanmaya başlayınca cami ve cemaat ile alakamız azaldı. Cami sadece namaz için gidilen yer gibi anlaşılmaya başladı. Şimdi yeni bir gelişme oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşterek bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmaya göre artık camilerimizin statüleri farklılaşıyor ve camilerimiz 6-7 gruba ayrılacak. Bulundukları mekanlara göre mahalle camileri, meydan camileri, çarşı camileri gibi 7 kadar grup var. Her grubun içinde bulunması gereken standart mekanlar olacak. Yani cami sadece namaz kılınan bir yer değil, gençlerin, kadınların, çocukların, yaşlıların, emeklilerin oturup konuşabilecekleri, okuyabilecekleri mekanları da ihtiva eder hale gelecek. Böylece yüksek binaların aralarındaki camilerimiz, apartmanda bunalan insanlarımızın eşiyle, çocuklarıyla birlikte gittiği ve orada her birine farklı imkanlar sunan mekanlar haline dönüşecek. Asrı Saadet'te olduğu gibi."

Müftü Yılmaz ayrıca din görevlilerinin de görevlerinin sadece namaz kıldırmak olmadığını da sözlerine ekledi.

Yılmaz, " Yapılan çalışmalar sonucunda din görevlilerimiz artık sadece namaz kıldırmakla sınırlı olmayan görevlerinin olduğunun farkına vardılar" dedi.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Sancaktepe Belediyesi adına konuşan Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Medeniyet Yolcuları Vakfı Başkanı olan Mehmet Genç ise düzenlenen sempozyumun bir başarı hikayesi olduğunu kaydetti.

Bir mahalle camii derneğinin bu sempozyumu 8. defa düzenlediğini hatırlatan Genç, "Sancaktepe ilçemizin bir mahallesinde bir camimizin derneği 8. sempozyumunu gerçekleştiriyor ve bu konuyu uluslar arası boyuta taşımaya çalışıyor. Bundan bizim mutluluk duymamız lazım. Geçmişte bunları yapabilmek bizler için zordu, imkânsızdı. Ama bugün biz bunu bir mahalleden çıkıp uluslar arası boyuta taşıyabiliyoruz." dedi.
Sempozyumda, "Birlik ve Beraberliğin Oluşumunda Cami ve Din Görevlileri" ana konusu çerçevesinde teorik değerlendirmeler, yapılmış veya yapılmakta olan alan araştırmaları, projeler, konu ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri içeren sunumlara yer veriliyor.

YORUMLAR 89
  • zeki 7 yıl önce Şikayet Et
    İmamlar,müftüler ve müftülük çalışanı memurlar,izinli olduğu günlerde, camiye bile gelmiyorlar. zaten diğer günlerdede namaz vakti zoraki gelip hemen camiden kaçıyorlar.
    Cevapla
  • Fevzi 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir imam olarak şikayet edildigimizde destek veren müftülük istiyoruz. Faiz haram dedim diye yerim değiştirildi... Daha ne diyim
    Cevapla
  • Alp eren 7 yıl önce Şikayet Et
    Camiilerin nüfusunu arttırmak için gerekli adımların atılmasını destekliyorum, çünkü özellikle bu dünya ortamında camiler kurtarılmış ortam gibi aslında hep öyleydi ama bugün daha hissediliyor, bu kurtarılmış bölgelere daha çok insanı çekip daha fazla kişiyi kurtarmamız gerek..
    Cevapla
  • can 7 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle şunu demek isterim kadınların bu fitne zamanda evlerinde namaz kılmaları daha hayırlı ve faziletlidir.Camilerde yapılacaklar namaz sohbet ilmi dersler ve zikirdir..Toplantı ve diğer işler caminin derneğinde veya ayrı bir yerde yapılmalıdır yoksa iş çığrından çıkar.Birde çocukları camiye alıştırmak için her bir camiye ufakta olsa kapalı bir oyun alanı yapmak lazımdır
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Dün Dostlarla birlikte çoluk çocuk Süleymaniye Camimizi ziyarete geldik başka bir şehirden. Ögle namazını hocayla birlikte kıldık. Erkekler önde cemaat olduk, hanımlar gerideki perdeli yerde hocaya uyarak namaz kıldı. Bu arada çocuklarımız ara bölmede oynadı zıpladı. NE GÜZEL BİR GÜNDÜ, AİLECEK SÜLEYMANİYEDE NAMAZ KILDIK, VAKİT GEÇİRDİK.
    Cevapla
  • Alp eren 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim iyi hoş diyorsunda evde duran kadınların kızların hali malum tv vs. İle yozlaşıyorlar hızla, aksine onları evden çıkartıp camiilere çekmek gerekir, kadını kurtarırsak toplum kurtulur çünkü ailenin temeli annedir..
    Cevapla
  • Asım 7 yıl önce Şikayet Et
    Güzel birşey gibi kulağa geliyor, ancak, bir kesim tiplemeler var. Zaten geldiklerinde camiler kıraathaneye dönüyor. duvara yaslanmış, elinde tesbih sallıyor, geleni gideni izliyor, yayılmış, hiçbir tefekkür ifadesi yok. bazen de guruplar yüksek sesle konuşuyor, camiyi işgal eden anadolulu tipler oluyor. bunlar zaten şimdiden problem. Adabı ile davrananlara zaten evimiz açık.
    Cevapla
  • çok yanlış. 7 yıl önce Şikayet Et
    "anadolulu tipler" ne demek yahu? Sen asilzade misin? Çok çirkin ve kibirli bir ifade tarzı. Ayrıca sen anadolulara kurban ol. Çanakkalede kurtuluş savaşında anadolular sayesinde zafer kazandık. Bir daha böyle ifadeler kullanmayın.
    Cevapla
  • Özet 7 yıl önce Şikayet Et
    Normal şartlarda sohbet olmaz diye kural yok. Ezan sonrası söz artık Hoca ya ait dir. Birini küçük görmek, kendini büyük görmek dir. (Şeytan i fikir).
    Cevapla
  • Vatandas 7 yıl önce Şikayet Et
    Namaz zamanında herkes susar. Bayram ve Cuma namazları örnektir. Kimsenin sahibi olduģu ve işgal ettiği bir durum yok. Herkes buranın evsahibi. Kimseyi ötekileştirmeyelim. Zamanla herşey hallolur. Ana hedefe odaklanalım, ayrıntıları da süreç içinde düzeltiriz.
    Cevapla
  • Tuba 7 yıl önce Şikayet Et
    Sen eğer edep sahibiysen kendin gibi bir kaç kişi toplarsın. Camide vakit geçirirsin. O küçümsediğin anadolulu tipler de senden "adab-ı muaşeret " öğrenir biraz . Siz sakın üzüm yemeyin. Ancak bağcı dövün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan'dan Bahçeli'nin açıklamasına tepki
Elizabeth yıllarca habersiz yaşamış: Kraliçe'nin 10 yıllık dostu Rus ajanı çıktı!