Elektronik sigaranın bir zararı daha çıktı!
Sağlığa Evet Derneğince yürütülen çalışma, "elektronik sigara"nın da en az diğer tütün ürünleri kadar zararlı olduğunu ortaya çıkardı
Elektronik sigara kullanımının artırılması amacıyla oluşturulan sosyal medya forumları ile gelen tehlikeye dikkat çekilen çalışmada, bunların kapatılmasının önemi vurgulandı.
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, son dönemlerde kullanım sıklığı artan elektronik sigaranın, tütün ürünü olarak kabul edildiğini belirterek, bunun da aynı sigara ve nargile gibi kapalı yerlerde içilmesinin yasak olduğunu anımsattı.
Türkiye'de elektronik sigaranın internet yoluyla yasa dışı temin edildiğine dikkati çeken Dağlı, "Kullanımın artması için destek grupları oluşturulmakta, elektronik sigaraya bağlı sağlık etkileri site içinde öneriler ile çözülmeye çalışılmaktadır." dedi.
Dağlı, elektronik sigara konusunda kurulan bir sosyal medya forumunda Ocak 2013-Aralık 2016 döneminde "elektronik sigara ve sağlık" başlığı altında açılan konular ve mesaj içeriklerini taradıklarını aktardı.
İnceleme sonucunda, "Elektronik sigara sosyal medya forumu raporunu" yayımladıklarını belirten Dağlı, çarpıcı sonuçlar ortaya konduğuna dikkati çekti.
ELEKTRONİK SİGARAYA BAĞLI ŞİKAYETLERDE İLK SIRALARDA AFT GELİYOR
Forumdaki "elektronik sigara ve sağlık" başlığı altında 565 konuyu, 20 bin 779 mesajı taradıklarını aktaran Dağlı, 135 konu başlığı altında 966 üyenin bu maddenin kullanıma bağlı sorunlarının bildiriminin yapıldığını söyledi.
Buna göre, elektronik sigara tüketimine bağlı ortaya çıkan bulguların, kullanımın ilk 3 gününde başladığının ve üç aya kadar devam ettiğinin belirtildiğini anlatan Dağlı, şu bilgileri verdi:
"Kullanıcılarda yüzde 33,6 oranında ağız, dudak, yüzde 33,2 oranında boğaz, yüzde 30,2 solunum yolu, yüzde 28,3 diş ve diş eti belirtileri beyan edilmiştir. Ağız ve dudak belirtileri bildiren elektronik sigara kullanıcılarında ilk sırada yüzde 34,5 ile aft şikayetleri olurken, yüzde 14,5 ağız kuruluğu, yüzde 13,5 ağızda metalik tat, yüzde 12,3 tat alamama, yüzde 5,2 ağız kokusu, yüzde 4,9 ağızda yara, yüzde 3 dudakta yara ve geniz akıntısı, yüzde 2,8 dudak kuruluğu, yüzde 2,5 dudakta yanık ve yüzde 0,9 tükürükte kahverengi ve siyah lekeler bildirmiştir."
Dağlı, diş ve diş eti şikayetleri bildiren kullanıcıların ise en sıklıkla diş eti kanaması, diş eti sızlaması, diş eti çekilmesi sorunlar yaşadıklarını belirterek, daha az sıklıkta rastlanan yakınmaların cilt ve sinir sisteminde olduğunu söyledi.
"TÜTÜN, NİKOTİN VE AROMA İÇEREN HİÇBİR ÜRÜN GÜVENLİ OLAMAYACAKTIR"
Söz konusu forumda, şikayetlerin giderilebilmesi için hiçbir şekilde tıbbi geçerliliği olmayan yöntemlerin tavsiye edildiğine dikkati çeken Dağlı, şu uyarılarda bulundu:
"Önerilerin yüzde 14,5'i ilaç dahil çeşitli tıbbi tedavi içermektedir. Belirtilerin tedavisi için tıp kurumlarına başvurmayanlara, muhtemelen elektronik sigara kullanımının devamını sağlamak için yetkisiz sağlık önerilerinde bulunulmaktadır. Bu ve benzeri forumlardan uzak durulması ve buraların kapatılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ayrıca ister çok uluslu sigara firmaları tarafından üretilmiş olsun, ister ev yapımı olsun, elektronik sigara içeriklerinin akciğerde iltihaplanma ve hasara yol açtığı son bilimsel araştırmalar ile ortaya konmuştur. Tütün, nikotin ve aromalar içeren hiçbir ürün güvenli olamayacaktır."
-
Enes 5 yıl önce Şikayet EtBir sürü şey oğrendim çok teşekürlerBeğen
-
Ö. Halisdemir 7 yıl önce Şikayet EtTürkiyede Elektronik Sigarayı yasaklayanlar Yahudi tütün lobilerinin değirmenine su taşıyorlar. Başta İngiltere ve Avrupa ülkeleri Kanserden ölümler artınca Sigara, Bonzai, Esrar vs maddelerin önüne geçebilmek için Elektronik Sigarayı Devlet dairelerinde bile serbest bıraktılar, bizde de tam tersi zararlı alışkanlıklardan kurtarıcı olan hatta astımı bile tedavi eden elektronik sigara yasaklanıyor !Beğen Toplam 9 beğeni
-
Alperen 7 yıl önce Şikayet Et"... elektronik sigara içeriklerinin akciğerde iltihaplanma ve hasara yol açtığı son bilimsel araştırmalar ile ortaya konmuştur" Hangi bilimsel araştırmalar, kaynak ne? Tamamen afaki, uydurma bir haber. Tıpkı e-sigara forumlarındaki gibi. Böyle açıklamalar olayın ciddiyetini yok ediyor.Beğen Toplam 7 beğeni
-
yavıuz 7 yıl önce Şikayet EtDostum Menfaat Onlar icin onemli biz kanser olalım ölelim umurlarında degil ben 8.5 aydır kullanıyorum Cok mutluyum ve Likitin İçerigi Bitkisel Gliserin %80 %20de glikol pastalarda kullanılan Aroma gibi bi aroma ve nikotin bunlar sana buhar olarak ne zararı verebilir ama bu kardeslerimize sorsan iceriginde Zehir var ilac var derler :)Beğen Toplam 5 beğeni
-
Ertu 7 yıl önce Şikayet EtYaf He he. Türkiye'de insan sağlığı avrupada ki kadar önemsenmiyor.Avrupa Destek verirken Bunlar öyle zararlı böyle zararlı anlatıyor. Evet zararlı sigaranın zararı içindeki maddeler gereğince %100 zararlı iken Esigara olsun olsun %10 zararlı. İngiltere 'de sigara tiryakileri buna teşvik ediliyor madem bırakamıyonuz o zman esigara için deniyor.Beğen Toplam 4 beğeni
-
faruk bayrak 7 yıl önce Şikayet Etbilimsel araştırma yöntemi olarka forum sitelerindeki başlık ve konuları taramak komik olmuş. :) memleketime özel bir yöntem heralde.Beğen Toplam 7 beğeni
-
ilker3503 4 yıl önce Şikayet Etbende sigaradan sonra elektronik nargile icen biriyim, dogru cihaz ve kaliteli likid ile icilen nargile cok daha az zararlıdır diye düşünüyorum. aklımı kurcalayan tek şey, araştirmalarda likidin çıkardıgı şeyin buhar degilde aerosol yani sprey tarzı gazlı damlacık olması.. buda içeriye azda olsa madde alındığı.. yinede şimdilik keyfleBeğen