Bu adaya kadınların girmesi yasak! İşte sebebi

Japonya'da kadınların girmesine izin verilmeyen Okinoşima Adası Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesine alındı.

Bu adaya kadınların girmesi yasak! İşte sebebi
Bu adaya kadınların girmesi yasak! İşte sebebi
GİRİŞ 10.07.2017 14:58 GÜNCELLEME 10.07.2017 15:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sıkı kuralların bulunduğu adaya sadece erkekler girebiliyor. Bu kişilerin de adaya çıkmadan önce soyunup okyanusta ‘arınması' gerekiyor.

Japonya'nın kuzeybatısındaki Kyuişi açıklarındaki 4 adadan biri olan Okinoşima'ya dini ziyaret amaçlı olarak sadece erkekler alınıyor.

Munaka Taişa Okitsumiya Tapınağının bulunduğu 0.7 kilometrekarelik adaya kadınların neden alınmadığı tam olarak bilinmiyor.

BBCTürkçe'nin haberine göre bazı uzmanlar bunun nedeninin "kadınların adet gördüğü için adayı kirleteceğine" inanılması. Yüzyıllardır adanın sahibi olan Şinto tapınağı kanı "pis" olarak kabul ediyor.

Fakat tapınak yetkilileri bu iddiayı reddediyor ve "eski zamanlarda deniz yolculukları tehlikeli olduğu için insan soyunu devam ettiren kadınların korunması amacıyla, adaya gitmelerine izin verilmediğini" söylüyor.

Erkekler önce soyunup arınma ayinine katılıyor

Adaya girmesine izin verilen erkekler önce soyunup arınma ayinine katılmak zorunda. Ziyaretçilerin adadan herhangi bir şey götürmeleri ve bu adada neler yaptıklarını anlatmaları yasak.

Ada her yıl sadece bir gün 27 Mayıs'ta ziyaretçi kabul ediyor ve ziyaretçi sayısı 200 ile sınırlı.

Dünya Kültür Mirası listesine girse bile adaya kadınlara yasağın kaldırılmayacağını açıklayan tapınak yetkilileri, gelecekte Şinto rahipleri dışında kimsenin alınmayabileceğini söylüyor.

'Rahipler dışında yasak'

Tapınağın sözcüsü, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Bazen adaya kadınların girmesinin yasak olduğu yönünde ifadeler görüyoruz. Aslında ilkesel olarak ada, burada 365 gün ibadet eden rahipler dışındaki herkese yasak" dedi.

AFP'ye telefonla açıklama yapan bir yetkili, adanın kadın ziyaretçilere yasak olmasının, ‘kadınlara karşı ayrımcılıkla' hiçbir alakası olmadığını savundu. 

Sözcü, deniz yoluyla adaya ve tapınağa gelmenin kadınlar için tehlikeli olduğunu ve yüzyıllara dayanan bu kuralın değişmeyeceğini söyledi: "Bu kural, doğum yapan cinsiyet olan kadınları korumak için."

Japonya'nın en güneyinde bulunan 4 ana adadan biri olan Kyushu'nun kuzeybatı kıyısında bulunan Okinoshima'nın, eski zamanlardan beri yabancılarla ticaret için de önemli bir pencere olduğu belirtiliyor.

Bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 33 yer eklendi. Bunlar arasında Türkiye'den Afrodisias Antik Kenti ile Brezilya'da Rio de Janerio kentindeki Valongo Rıhtımı da var.

YORUMLAR 1
  • öğretmen 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizde olsa bu ada feminist komünist vs. ne kadar ipini koparan varsa hücum eder, AB vs. de onları destekler bize insan hakları dersi vermeye kalkarlar ülkeyi karıştırırlardı. Neyse ki japonyadaymış bu ada...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye kavrulacak! Eyyam-ı bahur geliyor! Bu tarihlere dikkat! Korkutan uyarı
Bankalar fiyatı değiştirdi: Açıklamalar peş peşe geliyor