TEOG yerine iki aşamalı model

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması ile ilgili ilk adım dün atıldı.

TEOG yerine iki aşamalı model
TEOG yerine iki aşamalı model
GİRİŞ 20.09.2017 07:40 GÜNCELLEME 20.09.2017 07:40
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl TEOG’un yapılmayacağını açıkladı. Yılmaz, yeni getirilecek sistem üzerinde çalışma yapıldığını belirtirken, bakanlık tarafından yeni sisteme ilişkin çalışma grubu da oluşturuldu. Bu hafta bakanlık yetkilileri ile özel okul temsilcileri yeni sistemle ilgili toplantı yapacak.

Buna göre tüm liseler A, B, C olmak üzere 3 standarta ayrılacak. Kabataş, İstanbul Erkek, Galatasaray, İzmir Fen, Kartal İmam Hatip gibi bazı Anadolu ve Fen liselerinin akreditasyonu ‘A standart’ olacak. Geçtiğimiz yıllarda Anadolu Lisesine dönüştürülen düz liseler ise ‘B standardı’yla akretide edilecek. Meslek liseleri ile teknik meslek liseleri ise ‘C standardı’ kapsamında yer alacak.

Ortaöğretimden liseye geçiş ve yerleştirme sistemi de bu standartlara göre yapılacak. MEB yine TEOG gibi merkezi bir sınav yapacak. Ancak 3 okul standardı için ayrı ayrı baraj puanı olacak. Örneğin A standardındaki liselerin baraj puanını geçen öğrenci, internet üzerinden bu akreditasyona sahip istediği okula başvuru yapabilecek. Başvuru, ilgili okul tarafından öğrencinin merkezi sınavda aldığı puana, ortaokul başarı ortalaması, yetenekleri ve katıldığı sosyal faaliyetlerden aldığı puanlar da belli oranda yansıtılacak. Toplam puan yerleştirmede esas alınacak.

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hasan Can Oktaylar bakanlığın masasındaki ilk alternatifin ‘Liselere Giriş ve Yerleştirme Programı’ olduğunu belirterek sistemin detaylarını açıkladı. A, B, C standına ayrılacak fen, Anadolu, İHL sosyal bilimler, meslek liseleri ile teknik liseler için merkezi bir sınav yapılacağını kaydeden Oktaylar, yerleştirmede sınav puanına ek olarak öğrencinin performansıyla ilgili notların da belirleyici olacağını belirtti. Oktaylar, puan hesaplama ve yerleştirmenin nasıl olacağını şöyle anlattı: “İlk olarak lise geçiş sınavı puanı belirleyici olacak. Her liseye başvuru için bir taban puanı belirlenecek. Sorular yeni öğretim programındaki kazanımlar ve konular üzerinde çoğunlukla açık uçlu sorulardan oluşacak. Soruları MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi hazırlayacak. Ayrıca ortaokul başarı ortalaması, bilim, edebiyat, matematik, kültür-sanat, müzik ve spor alanlarındaki etkinlikler, belge, ödül, madalya, kupa ve sertifika gibi referanslar da etkili olacak. Bu referanslarla birlikte kulüp etkinlikleri, proje çalışmaları ve bilimsel çalışma örnekleri üzerinden de ağırlıklandırma yapılacak. Öğrenciler merkezi sınavdan sonra bu referans belgeleriyle birlikte tercih etmek istediği liselere internet üzerinden başvuracak.”

Oktaylar başvuru yapılan okulun öğrencinin referanslarını MEB’in belirlediği kritere göre puanlayıp onay için dosyayı Bakanlığa göndereceğini söyledi. Bu süreçle ilgili kesin bir kararın olmadığını belirten Oktaylar, doğrudan MEB’in öğrencinin dosyası üzerinden referans puanlaması yapmasının üzerinde de durulduğunu kaydetti. Sınava girmeyen ya da baraj puanını geçemeyen öğrenciler için ise adrese dayalı yerleştirme sistemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

KAYNAK: KARAR
YORUMLAR 47
  • Murat CG 7 yıl önce Şikayet Et
    Adil ve liyakat üzere kurulu bir sistem olur temennisiyle.
    Cevapla
  • Abdu 7 yıl önce Şikayet Et
    Özel okullarda bayram var liseye iyi öğrenci kalmıyordu şimdi olumlu etki yapacak
    Cevapla
  • Altair 7 yıl önce Şikayet Et
    Veli öğretmenin idarecinin yakasına yapışacak çocuğuna yüksek not ver yada neden vermedin diye sınav olacaksa neden teog kalktı olmayacaksa nasıl yerleşecek bence en iyi çözüm okuyanla okumak istemeyeni ayıracak sistem bulmak öğrenci zeka ve yetenek testine tabi tutulmalı yeteneği ne yönde ise o yönde eğitim verilmeli boşu boşuna 12 yıl zoraki okulda tutulmamalı yeteneğe göre eğitim verilirse mutlu mesut bir nesil yetişir zorla güzellik olmuyor
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    MESLEK ÖĞRETİN MESLEK. Dört yıllık üniversiteye girebilmek hiç bir meslek öğrenmeden sadece test çözmek için 8 yıl harcanır mı? Üstelik sınava girenlerin yüzde sekseninin istediği bölüme giremeyeceği önceden belliyken. Mezun olanların bir çoğunun da iş bulamayacağı önceden belliyken. Yaklaşık 20 milyon öğrencinin çoğu hiç bir meslek öğrenmeden 12 yılını bunun için harcıyor! Bırakın bu işleri. Bu kadar emek ve çalışmayla 20 milyon öğrenci 12 senede bir meslek sahibi yapılamaz mı? Önce meslek sahibi yapın sonra üniversite düşünülsün. MİİLİ EĞİTİMİN HEDEFİ MESLEK ÖĞRETMEK OLSUN. Üniversite sınavına hazırlık değil.
    Cevapla
  • sabri 7 yıl önce Şikayet Et
    eeh ne anladik bundan sadece sinavin ismi değişiyor hatta sinav sistemi daha da karmaşık hale geliyor...bu kadar kötü eğitim sistemi olan başka ülke yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şam Emevi Camii’nde izdiham! Ölü ve yaralılar var
Ferdi Tayfur'un avukatı konuya açıklık getirdi: Mirastan payını alacak