YGS ve LYS kalkarsa yerine ne gelecek? (MEB) Sınav sisteminde neden değişecek

YGS ve LYSsınavının kaldırılması düşünülmesinin ardından yerine hangi sistemin geleceği konusu öğrenci ve veliler tarafından yoğun bir şekilde sorgulanmaya devam ediyor. Peki, YGS ve LYS sınavı kalktıkta sonra yerine hangi sistem gelecek?

YGS ve LYS kalkarsa yerine ne gelecek? (MEB) Sınav sisteminde neden değişecek
YGS ve LYS kalkarsa yerine ne gelecek? (MEB) Sınav sisteminde neden değişecek
GİRİŞ 21.09.2017 12:38 GÜNCELLEME 21.09.2017 12:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

YGS ve LYS sınavının kaldırılması düşülmesinin ardından yerine hangi sınavın geleceği gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Öğrenci ve velilerin gözü kulağı YGS ve LYS sınavı kaldırılması sonrasındaki sürecin nasıl işleyeceği ve yeni sisteminin neler getireceğinde. 2017-2018 yeni eğitim - öğretim döneminde YGS ve LYS yerine hangi sistemin geleceği ile ilgili tüm detaylar gelmeye başladı. Aynı zamanda haberimizin içerisinde, son 15 senede değişen sınav sistemi ile ilgili bilgilere de erişebilirsiniz.

YGS VE LYS SINAVI KALKACAK MI? YERİNE NE GELİYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'de, "Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olacak mı?" sorusuna, "O da olacak, o konuda da çalışılıyor" açıklamasından sonra katıldığı TV programında Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da AK Parti Programı'nda "Üniversiteye girişte bir değil birden fazla sınav yapın" yazdığını söyledi.

Milli eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu'nun bir süredir üzerinde çalıştığı yükseköğretime geçiş modeline ilişkin çalışmalara da hız verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model üzerinde uzlaşacak. Öne çıkan modelin satır başları şöyle:

YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek.

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek.

 

YORUMLAR 2
  • büşra 7 yıl önce Şikayet Et
    yeter artık bıktık. her şeyi üzerimizde deniyorsunuz...
    Cevapla
  • zeynep 7 yıl önce Şikayet Et
    yeter artık bi karar verin kafamız karışıyor ne yapıcağımızı bilmiyoruz !!!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
"Tarihteki en büyük yatırım" diyerek duyurdu! 500 milyar dolar harcanacak
Son dakika: Çanakkale'de 5,2 büyüklüğünde şiddetli deprem!