OHAL süresi uzatılacak mı? KHK ne zaman çıkacak?

OHAL'in süresinin 19 Ocak 2018 tarihinde sona erecek olmasının ardından, ''OHAL yeniden uzatılacak mı?'' sorusu gündemdeki yerini hızlı bir şekilde aldı. Vatandaşlar tarafından merakla beklenen OHAL'in uzatılıp uzatılmayacağı konusuna Beştepe'de gerçekleştirilecek yılın ilk Bakanlar Kurulu toplantısında öncelik verilecek. Peki, OHAL süresi uzatılacak mı?

OHAL süresi uzatılacak mı? KHK ne zaman çıkacak?
OHAL süresi uzatılacak mı? KHK ne zaman çıkacak?
GİRİŞ 08.01.2018 15:56 GÜNCELLEME 09.01.2018 11:46

Bugün Beştepe'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 2018'in ilk Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirilecek. Düzenlenecek bu toplantının öncelikli maddesi olan, 19 Ekim 2017 tarihinde bir kez daha süresi 3 ay uzatılan Olağanüstü Hal uygulaması konusu konuşulacak. Beştepe’deki Bakanlar Kurulu toplantısının diğer ele alınacak konuları arasında; bölgedeki gelişmeler, Hakan Atilla davası, OHAL gibi yer alacak. Toplantıda alınacak karar doğrultusunda, OHAL uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağı belli olacak. Peki, OHAL süresi uzatılacak mı? İşte, Olağanüstü Hal (OHAL) konusuna ilişkin en son gelişmeler...

OHAL SÜRESİ UZATILACAK MI? 

19 Ocak 2018 tarihinde sona erecek Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının uzatılıp uzatılmaması da kabinenin gündemi arasında yer alacak. 

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME (KHK) NE ZAMAN ÇIKACAK?

FETÖ'nün ByLock tuzağı nedeniyle kamudan ihraç edilenlerin göreve iade edilmesini öngören kanun hükmünde kararnamenin de toplantıda ele alınması bekleniyor.

ohal nedir ile ilgili görsel sonucu

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl (OHAL), olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.

OHAL NE KADAR SÜRE İLAN EDİLEBİLİR?

Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.

Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince ilanından sonra; süreyi uzatmaya, kapsamını değiştirmeye veya olağanüstü hali kaldırmaya ilişkin hususlarda da karar almadan önce Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü alır.

Olağanüstü hal kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Bakanlar Kurulunca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91 inci maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Asgari ücret ne kadar olacak? SGK Uzmanı Özgür Erdursun tahminlerini paylaştı
Seçil Erzan'dan çarpıcı mektup: Para verenler tefecidir!