AFAD Deprem Riski Sorgulama uygulaması geldi! Evin deprem riskini öğren!

e-Devlet'in Soy Ağacı, Miras ve Şehit Sorgulama uygulamalarının ardından Deprem Riski Sorgulama sistemi aktif hale getirildi. Artık, AFAD resmi sitesi üzerinden koordinat ve adres bilgileri girilerek evinizin deprem riskini öğrenebilme imkanı elde edebileceksiniz. Vatandaşlar Deprem Riski Sorgulama uygulamasının devreye girmesiyle birlikte yoğun bir rağbet göstermeye başladı. İşte, AFAD Deprem Riski Sorgulama sayfası...

AFAD Deprem Riski Sorgulama uygulaması geldi! Evin deprem riskini öğren!
AFAD Deprem Riski Sorgulama uygulaması geldi! Evin deprem riskini öğren!
GİRİŞ 20.03.2018 13:36 GÜNCELLEME 20.03.2018 13:36

Son dönemlerde Soy Ağacı, Miras ve Şehit Sorgulama gibi uygulamalarının yaygınlık kazanmasının ardından AFAD resmi internet sitesine Deprem Riski Sorgulama işlemi de kullanıma sunuldu. Böylece Deprem Riski Sorgulama sistemiyle birlikte kullanıcılar oturdukları evin koordinat ve adres bilgilerini girmesi dahilinde evlerinin deprem riskine ulaşabilme olanağı sağlayacaklar. Aynı zamanda kullanıcılar bu yeni sistem sayesinde mahalle mahalle deprem riski değerlendirmesini öğrenebilme fırsatı elde edebilecekler. Deprem Sorgulama Sistemi erişime açıldığı andan itibaren vatandaşlar büyük bir göstererek AFAD'ın resmi internet sitesine “https://tdth.afad.gov.tr” akın ettiler. Hatta yoğunluğun az seyretmesi beklenen sabah saatlerinde bile vatandaşların büyük ilgisi sonrasında internet sitesine erişimm sağlanamamasına neden oldu. İşte, Türkiye'nin yenilenen deprem haritasının internet ortamına taşındığı AFAD Deprem Riski Sorgulama sayfası!

DEPREM RİSKİ SORGULAMA NASIL YAPILIR? İŞTE, DEPREM RİSKİ SORGULAMA SAYFASI…

 

 

Türkiye'nin yenilenen deprem haritası elektronik ortama aktarıldı. Oturduğu semtin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar, “https://tdth.afad.gov.tr” adresinden koordinat ve adres bilgilerini girerek sorgulama yapabilecek. Aşağıdaki linkten sisteme ulaşabilirsiniz;

DEPREM RİSKİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

DEPREM

FAY HATTI AKTİF Mİ DEĞİL Mİ GÖSTERECEK

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar,, yeni deprem haritası ile inşaat mühendislerinin işlerinin kolaylaşacağını belirterek, “Eskiden mühendisler hesaplamaları kendileri yapıyordu. Örneğin 1. ve 2. bölge arasında kalan yerleşim yerlerinde, 1’i baz alınca farklı değerler ortaya çıkıyor, bina maliyetleri artıyordu. Artık hesaplamayı program otomatik olarak yapacak ve tartışmaya yer kalmayacak” dedi. Tatar, yeni düzenleme ile 5 farklı zemin türü ve 4 farklı “ivme değeri” baz alınarak hesaplama yapıldığını vurgulayarak, “Sadece mevcut durum değil, fay hattı aktif mi değil mi, en son ne zaman hasar yapıcı deprem üretmiş, üzerinden ne kadar zaman geçmiş, kayma hızı ne kadar, bütün parametreler üst üste konularak daha sağlıklı hesaplama yapılacak. Yeni harita 3-4 yıllık bir çalışmanın ürünü” diye konuştu.

MAHALLE MAHALLE DEĞERLENDiRME

Yeni deprem haritası dijital ortama taşındı. Mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına imkân tanıyan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” oluşturuldu. Test aşamasındaki uygulamayı kullanmak için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklamak yeterli. Gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riski görülebilecek.

afad

İSTANBUL’DA KIRMIZI ALAN ARTTI

Haritada İstanbul’da tehlikeli yerleri gösteren kırmızı alanlardaki artış dikkat çekti. AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, “Yeni haritada artık yerel zemin koşulları da dikkate alınıyor. Kadıköy, Çamlıca, Beykoz civarında zemin sağlam, çünkü ana kayalar var zemininde ama biraz daha kuzeye çıkılınca Şile civarında daha dayanıksız zeminler söz konusu. Fay hattıyla beraber zemin koşulları da dikkate alındığı zaman renklerde bazı değişiklikler yaşandı” dedi. İstanbul’da 1999 yılında yaşanan depremden sonra, adaların içinden kırılmamış bir hat kaldığına dikkat çeken Tatar, bu hatta en yakın kıyı şeridinin koyu kırmızı renkte gösterildiğini ifade etti.

HESAPLAMALAR OTOMATİK OLACAK

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre Tatar, yeni deprem haritası ile inşaat mühendislerinin işlerinin kolaylaşacağını belirterek, “Eskiden mühendisler hesaplamaları kendileri yapıyordu. Örneğin 1. ve 2. bölge arasında kalan yerleşim yerlerinde, 1’i baz alınca farklı değerler ortaya çıkıyor, bina maliyetleri artıyordu. Artık hesaplamayı program otomatik olarak yapacak ve tartışmaya yer kalmayacak” dedi. Tatar, yeni düzenleme ile 5 farklı zemin türü ve 4 farklı “ivme değeri” baz alınarak hesaplama yapıldığını vurgulayarak, “Sadece mevcut durum değil, fay hattı aktif mi değil mi, en son ne zaman hasar yapıcı deprem üretmiş, üzerinden ne kadar zaman geçmiş, kayma hızı ne kadar, bütün parametreler üst üste konularak daha sağlıklı hesaplama yapılacak. Yeni harita 3-4 yıllık bir çalışmanın ürünü” diye konuştu.

deprem

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete tepki: Hazmedemediler!
Son dakika: Bakan Fidan'dan Fransa'ya tarihi 'Suriye' ayarı! Paris bu resti konuşacak...