2018 Erken Seçim süreci nasıl gelişecek? Genel Seçim nasıl yapılacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'de 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçim yapılacağı hakkında resmi bir açıklama gerçekleştirildi. Alınan bu önemli kararın akabinde, kamuoyu nezdinde erken seçim sürecinin nasıl işleyeceği araştırma konusu haline geldi. Peki, tüm gözlerin çevrildiği erken seçim süreci nasıl işleyecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, 18 Nisan Çarşamba günü 13:300 saatlerinde Beştepe merkezinde gerçekleştirdikleri yaklaşık 30 dakika boyunca süren görüşmelerin neticesinde, Türkiye'de erken seçime gidileceği kararı alındı. Öte yandan erken seçimlerin gerçekleştirileceği tarih de kesinlik kazanarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacağının açıklaması gerçekleştirildi. Tüm bu gelişmelerin sonrasında kamuoyu, erken seçim sürecinin nasıl işleyeceğine yönelik detaylı bilgiye erişmek üzere erken seçim kararının akabinde araştırmalarına yoğunluk kazandı. Peki, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun da erken seçim hazırlıklarına başladığı ifade edildiği 2018 erken seçim sürecinin nasıl işleyeceğine dair detaylar belli oldu. Erken seçim kararının alınması ve tarihin açıklaması beraberinde işleyecek süreçlere bakılacak olursa; öncelikli olarak erken seçim kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin onayı gerekmektedir; TBMM'nin gerekli onayı vermesiyle birlikte, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) erken seçim takvimini açıklayacak ve bu doğrultuda seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması gibi hazırlık süreci içerisine girilerek, propaganda ve seçim kuralları belirlenecek ve kampanyalar başlatılacak.
1)ERKEN SEÇİM KARARI İÇİN TBMM’NİN ONAYI GEREKMEKTEDİR:
Erken seçimin yapılması için alınan kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin onaylanması gerekmektedir. Öte yandan erken seçime gitmek için herhangi bir anayasa değişikliğine gerek duyulmamaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin milletvekili sayısını incelediğimizde toplamda 539 adet milletvekili bulunduğu görülmektedir. Erken seçim kararının onaylanması için de tezkereye 276 milletvekili tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.
AK Parti’nin milletvekili sayısını incelediğimizde, Meclis başkanı haricinde toplamda 317 adet milletvekili bulunmaktadır. AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısı ise toplamda 352 adet olduğu görülmektedir. Hal böyle olunca, Ak Parti ve MHP’nin bu karara ‘evet’ şeklinde yanıt vermesi erken seçim yapılmasının önünde engel kalmıyor. Öte yandan CHP ve HDP’de, erken seçime hazır olduklarını ifade etti. Oylamada ‘Hayır’ şeklinde yanıt verseler bile, MHP ile AKP’nin oyları seçime gidilmesi için yeterli olacak.
2)ERKEN SEÇİM KARARI ALINDIKTAN SONRA YSK TAKVİMİ AÇIKLAYACAK!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), erken seçim kararı alınmasından hemen sonra resmi olarak duyurulan seçim tarihi doğrultusunda, seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması gibi hazırlık sürecine başlayacak. Yani, erken seçim kararı alındıktan itibaren propaganda ve seçim kuralları belirlenecek ve kampanyalar başlatılacak.
YSK, 1 Ocak itibariyle seçime girebilecek dokuz partinin hangileri olduğunu duyurmuştu: YSK’nın 298 sayılı ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’ ile 2820 sayılı ‘Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak’tan en az 6 ay öncesi itibariyla illerin en az yarısında teşkilat kurtukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partilerin seçime girebileceğini duyurdu. Bu partilerin de AKP, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.
YENİ SEÇİM SİSTEMİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER…
1)TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.
2)Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilecek. Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550’den 600’e çıkarıldı. Yeni düzenlemede Ankara’da seçilecek milletvekili sayısı 32’den 36’ya, İstanbul’da seçilecek milletvekili sayısı da 88’den 97’ye yükseldi. Antalya’nın çıkaracağı milletvekili sayısı 2, Adana’nın 1, Bursa’nın 1, Aydın’ın 1, Denizli’nin 1, Diyarbakır’ın da 1 arttı.
3)Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak.
4)Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50’ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. Yasaya göre ikinci tur seçimler ilk tur oylamaların yapıldığı tarihi izleyen ikinci pazar günü yapılır. Bu hesaba göre 24 Haziran 2018’de yapılacak ilk turda yüzde 50’ye ulaşamazsa ikinci tur oylamalar 8 Temmuz 2018’de yapılacak. İkinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçecek.