Sağlık çalışanlarına Erken Emeklilik imkanı tanınacak! 350 bin kişi...
350 bin sağlık çalışanı için erken emeklilik avantajı sunularak, 360 gün boyunca çalışma karşılığında fiili hizmet süresi zammından faydalanabilme imkanı elde edilebilecek. Sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren erken emeklilikten kimler nasıl yararlanabilir? İşte, yıpranma payı elde edilebilecek uygulamanın detayları!
Mesleğini tehlikeli ve yıpratıcı işlerle icra edenlere diğer meslek gruplarına nazaran daha erken emeklilik olanağı sağlanmaktadır. Konuya açıklık getirilecek olursa; asker, polis, döküm işçileri, maden işçileri ve gazetecilerin de yer aldığı işlerde çalışan vatandaşlara bilindiği üzere ''fiili hizmet süresi zammı'' alma fırsatını yakalayabilmektedir. Bu meslek grubunda çalışanlara ilaveten 350 bin sağlık çalışanın faydalanabileceği erken emeklilik avantajı sunulmasına yönelik karar alındı. Peki, 2014 tarihinden itibaren hayata geçirilmesi beklenen bu düzenleme neticesinde erken emeklilikten kimler nasıl yararlanabilir? İşte, sağlık çalışanlarının 360 gün boyunca çalışmalarının karşılığında 60 günlük ''fiili hizmet süresi zammı'' veya diğer ismiyle yıpranma payı elde edebileceği uygulama hakkında tüm detaylar...
e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!
YIPRANMA PAYINDAN YARARLANMA KOŞULLARI NELERDİR?
Sağlık çalışanlarına yönelik 03 Ağustos 2018 tarihinden itibariyle getirilen yıpranma payından yararlanabilmek için;
1)İnsan sağlığına ilişkin işlerde 4(a) kapsamında çalışmak,
2)İlgili kanunlarına göre sağlık meslek mensubu sayılmak ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışmak temel şarttır. Hekim, diş hekimi, hemşire, ebe, eczacı, diyaliz teknikeri, psikolog (klinik), odyolog, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti gibi sağlık hizmetlerinde çalışanlar bu haktan yararlanabilecek.
FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDA KİMLER YARARLANAMAYACAK?
Doğrudan işin kontrolü ve denetim görevini üstlenen ve/veya idareci konumunda olan sağlık meslek mensupları, insan sağlığını koruyucu, teşhis ve tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde fiilen çalışmadıkları sürece fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacak.
FİİLİ HİZMETTEN (YIPRANMA PAYI) SAYILMAYACAK GÜNLER NELERDİR?
Ulusal Bayram ve genel tatil günleri, yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin, eğitim kurs süreleri, fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilmeyecektir. Yani işin tehlikesine maruz kalınmayan günler fiili hizmet süresi kapsamında olmayacak.
YIPRANMA PAYINDAN KİMLER NASIL YARARLANABİLECEK?
Yaklaşık 350 bin sağlıkçıyı ilgilendiren ve 2014 yılından bu yana çıkması beklenen düzenleme ile sağlık çalışanları 7146 Sayılı Kanun'la birlikte her 360 günlük çalışma karşılığı 60 günlük "fiili hizmet süresi zammı", bilinen adıyla yıpranma payı elde edecek. Böylece sağlık işlerinde çalışanlar, uzun süredir talep ettikleri haklarına kavuşmuş oldular. Ancak, sağlıkçılar sadece yasanın yürürlük tarihinden sonraki çalışmaları için bu haktan yararlanacak olup, eski yıllar için faydalanma olmayacak.
3 BİN 600 GÜN HESABI DİKKATE ALINMAYACAK!
2008 yılı Ekim ayı başından önce ilgili kanunlarda fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi kapsamında sayılan işlerden olmadığı halde, 5510 sayılı Kanunun 40'ıncı maddesinde sayılan işler ve iş yerlerine girecek nitelikte çalışması olanların, 2008 Ekim Ayı öncesi bu kapsamda geçen çalışmalarının emeklilik yaş haddi indiriminden yararlanmak için aranan gün sayısı için dikkate alınmamaktadır. Buna göre insan sağlığına ilişkin işlerle ilgili kanunlarına göre sağlık meslek mensubu olarak 3 Ağustos 2018 tarihinden önce geçen çalışma süreleri, emeklilik yaş haddi indirimi için aranan 3 bin 600 gün hesabında dikkate alınmayacaktır.
-
Tıbbi sekreter 6 yıl önce Şikayet EtBiz sağlığın neresindeyiz..Bir garip muamma..Beğen
-
Veteriner Mehmet 6 yıl önce Şikayet EtHayvan sağlığında, şarbon, kuduz, Kırım Kongo Kanamalı ateşi, Verem ve 4000 küsür hayvandan insana geçen hastalıkla mücadele eden Veteriner Hekimi 657 sayılı devlet memurluğunda hizmet sınıfı sağlık hizmetleri olan bir meslek gurubunu bir kenara koy, bu adaletsizlik vicdanları yaralıyor. Yakarsa Dünyayı Garipler YakarBeğen Toplam 1 beğeni
-
AYLİN 6 yıl önce Şikayet Etçok doğru ben radyoaktif alanda çalışan biriyim. önceleri 360-->60 iken şimdilerde (!) sadece çalışılan iş günü üzerinden hesaplanıyor. yani iyice kuşa dönüyor.Beğen
-
jhfgjf 6 yıl önce Şikayet Ethaberi iyice inceleyip şartları okursanız vermese daha iyi dersiniz.uygulamada 10 yıla 1 yıl erken emeklilik olcak.Beğen