Kırbaç kasırgası nedir? Kasırga Türkiye'de nereleri vuracak?
Akdeniz'de başlayan ve saatteki hızı 200 KM kadar çıkması beklenen "Kırbaç Kasırgası" nedir? Türkiye'de görülmesi beklenen ve etkisi merak konusu olan Kırbaç Kasırgası hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre İzmir ve Ege kıyılarında 'Kırbaç Kasırgası' alarmı verildi. Hal böyle olunca Kırbaç Kasırgası nedir sorusu en çok arananlar listesinin başına yerleşti. Tahminlere göre İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak. 28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kırbaç kasırgası 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek. Kırbaç kasırgasının 30 Eylül Pazar günü Kıyı Ege'de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla arasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor. Peki Kırbaç Kasırgası ne kadar sürecek? Korunma yollarına ve Kırbaç kasırgası ile ilgili detaylı bilgilere bu haberden ulaşabilirsiniz.
KIRBAÇ KASIRGASI NEDİR?
Saatte 200 kilometrenin üzerine çıkan ve düz esen rüzgarlar kasırga olarak nitelendiriliyor. Bu rüzgarlar dairesel bir yapı halini aldığında ise tropikal fırtına olarak adlandırılıyor. Ülkemizde son 30 senelik veriler göz önüne alındığında, Akdeniz’in ve Karadeniz’in suyunun normal şartların 2,5 derece üzerinde olduğu görülüyor. Türkiye’de ilk defa karşılaşılacak olan kasırganın, ülkemizi vurmama ihtimali olsa dahi ağırlıklı olarak beklentiler bu durumun tersinin olacağını gözler önüne seriyor. Yetkililer Kırbaç Kasırgası sebebiyle dikkatli olunması gerektiğini ifade ederken, en kötü senaryoya hazırlanılması gerekiyor. Kırbaç Kasırgası esnasına metrekareye 100 kilogram yağmur düşeceğine yönelik öngörüler bulunurken, sel riskinin en fazla olduğu alanların İzmir, Aydın, kısmen Denizli ve Muğla’nın kıyıya yakın olan bölgeleri olduğu belirtiliyor.
KASIRGA OLMASI HALİNDE ALINACAK ÖNLEMLER!
Acil durum gerekmedikçe dışarı çıkmayın
Dışarıda olunması halinde bina, ağaç, elektrik direkleri gibi devrilme tehlikesi bulunan alanlarda yürümeyin
Binalardan düşecek cisimlere karşı duvar diplerinden uzak kalmaya çalışın
Fırtına sürerken herhangi bir hasarı onarmak için uğraşmayın
Eve giriş ve çıkışlarda kapıyı kapattığınıza emin olun
İç kapıları sürekli kapalı bir şekilde tutun
Fırtınaya maruz kalan köprüler ve viyadükler gibi bölgelerde araç kullanıyorsanız dikkatli olun
Yolculuk yapmanız zorunlu değilse erteleyin veya alternatif yollara başvurun
İZMİR'DE KIRBAÇ KASIRGASI'NA KARŞI KIRMIZI ALARM
İzmir'de, Türkiye'nin batı sahilini etkileme ihtimali bulunan fırtına ile ilgili tüm birimler alarma geçti. İZSU, İtfaiye, Fen İşleri, İZBETON ve Park Bahçeler birimleri, fırtına ve şiddetli yağışa karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması için makine, ekipman, araç ve personeli ile 24 saat görev yapmaya hazır hale geldi.
İSTANBUL VALİLİĞİNDEN ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMA
"Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan hava tahmin raporuna göre; ilimizin de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi’nde rüzgarın, 30.09.2018 Pazar günü sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu, 01.10.2018 Pazartesi günü sabah saatlerinde güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Pazartesi öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenen şiddetli fırtınanın neden olabileceği deniz kabarması, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi ile kara, hava ve deniz ulaşımındaki aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
Vatandaşlarımız ihtiyaç halinde ve acil durumlarda; 112 Acil Yardım, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 159 Karayolları telefon numaraları ile İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (İstanbul AFAD) 0212 455 70 00, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını arayarak yardım talep edebileceklerdir."