3021 TL'ye kadar 3 ay maaş desteği için düğmeye basıldı! Kısa çalışma ödeneği...

Dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle işleri durma noktasına gelen iş yerlerini rahatlatmak için ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ formülünü devreye aldı. Üretimi kısmen duran iş yerlerinde, işçinin 3 aya kadar ücretini devlet karşılayacak. Peki gereken şartlar neler olacak? Ödeme nasıl yapılacak? İşte tüm detaylar...

3021 TL'ye kadar 3 ay maaş desteği için düğmeye basıldı! Kısa çalışma ödeneği...
3021 TL'ye kadar 3 ay maaş desteği için düğmeye basıldı! Kısa çalışma ödeneği...
GİRİŞ 13.11.2018 11:57 GÜNCELLEME 13.11.2018 11:57

Binlerce işverenin merak ettiği 3 aylık maaş desteği için ayrıntılar belli oldu. Son dönemde dövizde yaşanan ani değişiklikle birlikte özellikle üretim yapan firmaların sıkıntılarını hafifletmek adına yürütülen çalışmanın sonuna gelindi. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması sağlanacak olan kısa çalışma ödeneği ne kadar süre devam edecek? Tavan fiyatı ve başvuru detayları belli oldu.

 

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Kısa çalışma ödeneği, haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında (15 saat) azaltan veya faaliyetlerini en az dört hafta durduran iş yerlerinde geçerli olacak. İşlerini azaltan ya da durduran firmaların çalışanlarına 3 ayı aşmamak kaydıyla gelir desteği sağlanacak.

İşçinin de ödenekten yararlanabilmesi için işverenin İşkur’a başvurması gerekecek. Ödeme İşkur aracılığıyla yapılacak. Kısa Çalışma Ödeneği, firmaların istihdamlarını korumalarına imkan verirken, artan talebe de hazırlıklı olmasını sağlıyor.

 

 

TAVANI 3021 LİRA

Bu durumdaki işçilere ödenecek ücretler belli bir kurala göre verilecek. İşçi 5 bin lira alıyorsa ödeme aynı oranda olmayacak. Tutar prime esas kazancın (brüt maaş) 12 aylık ortalamasının yüzde 60’ı ile sınırlı.

Asgari ücretlide Damga Vergisi hariç ödeme 1208 lira olacak. Tavanı ise asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’si yani 3021 lira kadar olabilecek.

‘ZORLAYICI SEBEP’

Yönetmelikle ilgili bilgi veren yetkililer, “Mevcut yönetmelik genel ekonomik kriz tanımı nedeniyle işlerlik kazanamıyordu. Yeni yönetmelikte ‘zorlayıcı sebep’ tanımı yapıldı. Buna göre; işverenin kendisinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen ve ‘dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar’ yönetmeliğe dahil edildi” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yetkisiz çakar ve silah kullananlara kötü haber! Resmen yasalaştı
İngiltere'den savaş sinyali: İstenirse bu gece savaşırız