İstifa eden çalışan işsizlik maaşı nasıl alabilir? Başvuru şartları neler?

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren işsizlik maaşı ile ilgili bilinmeyen detaylar ortaya çıktı. Normal şartlarda iş yerinden kovulan veya erkekler için askerlik görevi, kadınlar için evlilik durumu olanlar işten ayrılmaları halinde işsizlik maaşı alabiliyor. Peki istifa eden çalışanlar nasıl işsizlik maaşı alabilir?

İstifa eden çalışan işsizlik maaşı nasıl alabilir? Başvuru şartları neler?
İstifa eden çalışan işsizlik maaşı nasıl alabilir? Başvuru şartları neler?
GİRİŞ 18.12.2018 16:07 GÜNCELLEME 18.12.2018 16:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İstifa eden çalışan nasıl işsizlik maaşı alabilir? Son günlerde sıkça sorulan ve merak edilen konunun ayrıntıları Posta Gazetesi paylaştı. Yeni yıl itibariyle işsizlik maaşı ödemelerinde yeni sistem içerisine dahil olacağı kesinleşti. Buna göre uzun süredir aynı iş yerinde kalan ve haklı sebeplerle istifa eden çalışan işsizlik maaşı haklarını alabilecek.

 

 

Normal şartlarda iş yerinden kovulan veya erkekler için askerlik görevi, kadınlar için evlilik durumu olanlar işten ayrılmaları halinde işsizlik maaşı alabiliyor. İstifa edenlere işsizlik maaşı bağlanmıyor. Fakat bazı durumlarda bu işçi istifa etse dahi işsizlik maaşı alabiliyor. İşte bilinmeyen o şartlar...

İSTİFA EDEN ÇALIŞAN NASIL İŞSİZLİK MAAŞI ALIR?

 

 

Düzenleme net. İstifa edene işsizlik maaşı bağlanmıyor. Ancak bunun istisnası ‘haklı fesih’ durumudur. Maaşın ödenmemesi veya zamanında ödenmemesi, gerçek ücretin saklanması, mobbing (psikolojik baskı), iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırmak, SGK’ya düşük ücretten bildirim haklı fesih kapsamına giriyor.

Patronun hakaretlerine maruz kalınırsa, işveren işçiye, aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, patron işçinin hak ettiği yıllık izni kullandırmazsa, işçi çalıştığı işyerinden haklı bir nedenle sözleşmeyi feshedebilir. Ancak feshin bildiriminin noter aracılığıyla yapılmasına dikkat edilmelidir.

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ NE KADAR?

Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen kişinin  işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ 81 İlde bulunan Çalışma ve İş Kurumuna (İŞKUR) müracaat etmesi gerekmektedir. Burada önemli olan husus, işten çıkış tarihinden sonra 30 günü geçmemesi gerekmektedir. Bu sayede  hak ettiğiniz parayı tam olarak alabilirsiniz.  Bu 1 aylık sürenin geçirilmesi durumunda alacağınız para da düşecektir. İşsizlik maaşı alan bir vatandaş, devlet destekli sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bunun içinde vatandaşın İŞKUR resmi sayfasından başvuru yapması gerekmektedir. Öte yandan İŞKUR'un yanı sıra e- Devlet üzerinden de başvurular kabul ediliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

2018 yılında asgari ücretin artmasıyla birlikte işsizlik maaşları da arttı. 2018 yılıyla beraber en düşük işsizlik maaşı 805 lira, en yüksek miktar ise 1.611,30 lira olarak belirlendi. Yeni yılda asgari ücrete yapılacak zam ile birlikte işsizlik maaşlarında da artış meydana gelecek.

YORUMLAR 1
  • ilyas 6 yıl önce Şikayet Et
    hiç birşey
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Memurların 2025 yemek bedelleri belli oldu
İran'ın başkenti Makran'a taşınıyor