'Ulu Hakan' vefatının 100. yılında anıldı

Osmanlı'nın son dönemine damgasını vuran padişahlardan Sultan II. Abdülhamid Han, vefatının 100. yılında Esenler'de düzenlenen sempozyumla anıldı.

'Ulu Hakan' vefatının 100. yılında anıldı
'Ulu Hakan' vefatının 100. yılında anıldı
GİRİŞ 28.12.2018 17:41 GÜNCELLEME 28.12.2018 17:41

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ayrıcalıklı bir yere sahip olan Sultan II. Abdülhamid'le ilgili sempozyum düzenledi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşen "Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid Han" adlı sempozyuma; Esenler Belediye Başkan Yardımcıları Osman Gökçebaş ve Hasan Taşçı, II. Abdülhamid 'in torunu Nurhan Osmanoğlu, Payitaht Abdülhamid dizisi oyuncusu Ali Nuri Türkoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda, Sultan II. Abdülhamid'in hayatını anlatan bir tiyatro oyunu da sergilendi. 

"ABDÜLHAMİD HAN DÖNEMİ İSTANBUL" SERGİSİ 

Sempozyum öncesi Abdülhamid Han'ın İstanbul'a kazandırdığı eserlerin yer aldığı "ESEV ’in Kadrajından Abdülhamid Han Döneminde İstanbul" başlıklı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

BİRÇOK VASFI OLAN ÜST DÜZEY BİR YÖNETİCİ

Programda konuşan Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gökçebaş, Abdülhamid Han gibi değerleri günümüze taşımayı kendilerine görev edindiklerini belirterek, "Abdülhamid Han hazretleri Türkiye'de, kıymeti sonradan anlaşılan, zamanında muhalif olanların daha sonra büyük bir pişmanlık duyduğu padişahlarımızdandır. Yıkıldı denilen devleti ayakta tutan iyi bir devlet yöneticisi, edebiyatçı, sanat adamı birçok vasfı üzerinde bulunduran üst düzey bir yöneticiydi. Bir ulusu oluşturan şey, tarihi köklerine sahip çıkmaktır" şeklinde konuştu. 

DÜNYADA İKİNCİ FİLM MAKİNESİNİ SARAYA GETİRDİ

TRT'nin büyük beğeni toplayan dizisi Payitaht'ın Emanuel Karasu karakterine can veren oyuncusu Ali Nuri Türkoğlu, Abdülhamid Han'ın çağın ötesinde bir padişah olduğunu belirterek, "Birçok yabancı dil bilen fakat sarayda sadece Türkçe konuşan, çağın çok ötesinde bir padişahtı. Memlekette halk bilimine dahil ne varsa onun fotoğraflaması sayesinde öğrenildi. Dünyada ikinci film makinesini saraya getirdi, tiyatro oyunları yazdı. Teknoloji meraklısı bir padişahtı, arşivlerimizi yine ona borçluyuz. Sokak aydınlatmasından çöp teşkilatlanmasına kadar ne varsa memlekette O'nun sayesinde yapıldı" dedi.

PADİŞAHLARIMIZ BİZİM ATALARIMIZ

Dedesinin gençlerle hep beraber yürümek hedefinde olduğunu söyleyen Sultan II. Abdülhamid'in torunu Nurhan Osmanoğlu, "Tarihini bilen insan, nereden geldiğini bilir. Padişahlarınızı iyi bilin, onlar bizim atalarımızdır. Ecdadımız gençlere sorumluluğunu erken yaşlarda verir. Gençlerimiz de buna uygun yaşamalıdır. Geleceğe gençlerle hep beraber yürümek hedefimizdir" ifadelerini kullandı.

AKADEMİSYENLER VE LİSE ÖĞRENCİLERİ BİRLİKTE ANLATTI

Alanında uzman akademisyenler; Prof. Dr. Selim Hilmi Özkan, Dr. Ahmet Uçar, Tarihçi Yazar Yasin Özen, Dr. Öğr. Gör. Erkan Çiçek, Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün başkanlığında 5 oturumda gerçekleşen sempozyumda, dönemin tüm siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yönleri disiplinler arası bir yaklaşımla ele alındı. Esenler'deki lise öğrencileri de sempozyumda konuşmacı olarak yer aldı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Karadağ - Türkiye! Muhtemel 11'ler
Türkiye'nin yumuşak gücü devrede: Balkanlar Türkleri yeniden hatırladı!