Oy kullanma işlemi akşam saat kaça kadar devam edecek? YSK il il oy saatleri..

31 Mart Yerel seçimlerine sayılı saatler kaldı. Oy kullanarak bulundukları bölgedeki belediye başkanını seçmek için sandığa gidecek olan vatandaşlar, oy kullanma saatlerini merak ediyor. Peki oy kullanma işlemi sabah saat kaçta başlayacak ve akşam saat kaça kadar devam edecek? İşte İl-İlçe YSK oy kullanma saatleri...

Oy kullanma işlemi akşam saat kaça kadar devam edecek? YSK il il oy saatleri..
Oy kullanma işlemi akşam saat kaça kadar devam edecek? YSK il il oy saatleri..
GİRİŞ 31.03.2019 16:36 GÜNCELLEME 31.03.2019 16:36

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oy kullanma saatleri  açıklandı. 31 Mart Yerel Seçimlerde oy kullanacak vatandaşlar için doğudaki bazı illerde oy verme işlemleri batıya oranla bir saat erken başlayacak ve 1 saat erken sona erecek. Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Peki oy kullanma saati sabah saat kaçta başlayacak ve akşam saat kaçta bitecek? İşte il il oy kullanma saatleri…

 

OY KULLANMA SAATLERİ NELER?

İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı iller dışında oy verme işlemleri saat 08:00 ile 17:00 arasında gerçekleştirilecek.

 

Oy kullanma işlemlerinin 07.00 - 16.00'ya kadar gerçekleşecek iller ise şöyle; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde 08.00 - 17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

31 MART KAÇ SİYASI PARTİ SEÇİME KATILACAK?

Yerel seçime 12 siyasi parti katılacak. YSK kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

OY KULLANMA SAAT KAÇTA BİTİYOR?

31 Mart yerel seçimleri için "Oy kullanma işlemi saat kaçta bitiyor" sorusunun cevabı belli oldu.

31 Mart 2019 Pazar günü oy verme işlemi saat 08:00 - 17:00 arasında gerçekleştirilecek.

31 MART YEREL SEÇİMLERDE NEREDE OY KULLANILACAK?

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

OY KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Oy Kullanacağınız Sandığa Dikkat Edin:

Vatadaşlar öncelikle nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenmeli. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

T.C Kimlik Belgenizi unutmayın:

Seçmenlerın oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, yargı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

Mühür Basarken Dikkat Edin:

Seçmenin oyunun geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde "evet" ya da "tercih" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmaması gerekiyor. Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.

Seçmen Bilgi Kağıdınız Olmasa Bile Oy Kulanın:

Seçmenın nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebilecek.

Cep Telefonu ile kabine girmeyin:

Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Oy pusulasını Kontrol Edin:

OY pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına, "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Pusulaları Tek Zarfa Koyun:

Seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği", "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

İmza Atmayı Unutmayın:

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısını imzalayacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile bir araya geldi
Biden'dan giderayak ortalığı karıştıran karar!