Bekçi alımı başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Şahsen başvuru işlemleri..
Polis Akademisi Başkanlığı bekçi alımı için başvuru sürecini tamamlandı. Başvuru yapan adaylar, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından sonuçların açıklanacağı tarihi merak ediyor. Peki bekçi alımı sonuçları ne zaman açıklanacak? Başvuru sonucunda şahsen başvuru işlemleri nasıl olacak? Sınavda hangi konular yer alacak? İşte tüm detaylar...
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesine bağlı olan Polis Akademisi Başkanlığı 18 Mart-1 Nisan tarihleri arasında bekçi alımı başvurularını kabul etti. Binlerce adayın başvuru yaptığı süreci yakından takip ediyor. EGM tarafından yapılacak olan açıklama sonucunda toplamda 8 bin bekçi alınmış olacak. Peki bekçi başvuru sonuçları ne zaman açıklanıyor?
BEKÇİ ALIMI BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Polis Akademisi Başkanlığı tarafından geçen yıl yapılan bekçi alımı için başvuru sonuçları 5 hafta içerisinde açıklanmıştı. Bu yılda kesin olmamakla beraber sonuçların, 15-20 Nisan arasında açıklanması beklenmektedir.
ŞAHSEN BAŞVURULARIN ALINMASI
Ön başvuru yapan adaylar, şahsen başvurularının alınması ve ön sağlık kontrollerinin yapılması için Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden (https://pa.edu.tr) açıklanacak olan başvuru tarihleri ve başvuru merkezlerine mesai saatleri içerisinde (08.00-17.00 saatleri arası) Müracaat Kabul Komisyonuna şahsen başvuruda bulunacaklardır. Posta yoluyla veya belirtilen tarihler haricinde ya da şahsen yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.
ŞAHSEN YAPILACAK BAŞVURUDA İSTENECEK BELGELER?
Ön Başvuru yapmış ve sonuçlarda adı geçen adaylar şahsen başvuru esnasında,
- Sınav başvuru dilekçesi,
- Diploma veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi,
- T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin aslı ve fotokopisi,
- Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet fotoğraf
- Son 1 yıl içerisinde ikamet ettiği yeri gösterir ikametgah belgesi,
- Şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocuklarından, şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneği,
- Sınav ücretini yatırdığın dair dekont,
- Kendisi ve evli ise eşinin Yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen engel hallerinin -bulunmadığını ifade eden yazılı beyanları,
- Askerlik durumunu gösterir Askerlik terhis belgesi aslı ve fotokopisi,
- Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi ve Sağlık Bilgilendirme Formu istenecektir.
SINAVLAR NASIL YAPILACAK?
Adaylar Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sınavına girmeden önce müracaatı alındıktan sonra ön sağlık komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçirilir. Çarşı ve Mahalle Bekçiliği giriş sınavı, yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü sınavı şeklinde yapılır. Adayların başvuru ve sınav merkezleri ve sınav tarihleri kesinleşip internet üzerinden ilan edildikten sonra değiştirilemez. Sınav komisyonu kararlarına itiraz edilemez.
YAZILI SINAV
1. Yazılı sınavda adaylara çoktan seçmeli (test şeklinde) beş şıklı (100) soru yöneltilecek, her bir soru bir puan sayılacak ve yanlış doğruyu götürmeyecektir. Yazılı sınavda (100) puan üzerinden en az (50) puan alanlar başarılı sayılacaktır.
2. Yazılı sınav “Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür” konularından oluşacaktır.
3. Yazılı sınavda kopya çekenler veya kopya çekme teşebbüsünde bulunanlar ya da yerine başka bir kimseyi sokanlar hakkında tutanak düzenlenerek sınavı geçersiz sayılacak ve bir daha adaylığa başvuruları kabul edilmeyecektir. Ayrıca bu kapsamda tespit edilecek ilgililer hakkında adli/idari soruşturma başlatılmak üzere gerekli işlemler yapılacaktır.
4. Yazılı sınavdan başarılı olan adaylar fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanır.
5. Yazılı sınav tarihleri, sonucu, itiraz ve adayları ilgilendiren diğer iş ve işlemler Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden (www.pa.edu.tr) duyurulacaktır. Ayrıca adaylara posta, telefon vb. iletişim araçları ile tebligat yapılmayacaktır. İnternet üzerinden yapılan duyuru tebligat niteliğindedir.
FİZİKİ YETERLİLİK SINAVI
1. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar, fiziki yeterlilik sınavına alınırlar.
2. Fiziki yeterlilik sınav komisyonu aday değerlendirme ve seçmesini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek aşağıda öngörülen esaslara göre yapar.
a) Fiziki yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır.
b) Fiziki yeterlilik sınavında adayın süresinin takibi, sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılır.
c) Fiziki yeterlilik sınavı yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınav sonucunda altmış puanın altında alan adaylar başarısız sayılır. Komisyon tarafından başarısız adaylar hakkında “Çarşı ve Mahalle Bekçisi Adayı Olamaz” kararı verilir ve başarısız adaylar sözlü sınavına geçemezler.
3. Fiziki yeterlilik sınav tarihleri, yerleri, sınav parkuru ve puan cetveli ile adayları ilgilendiren hususlar, Polis Akademisi Başkanlığı tarafından hazırlanan talimatla belirlenerek Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden (www.pa.edu.tr) duyurulacaktır. Ayrıca adaylara posta, telefon vb. iletişim araçları ile tebligat yapılmayacaktır. İnternet üzerinden yapılan duyuru tebligat niteliğindedir.
SÖZLÜ SINAV
1. Fiziki yeterlilik sınavında başarılı olan adaylar, Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet adresinden (www.pa.edu.tr) kendilerine duyurulacak yer ve zamanda sözlü sınav komisyonu tarafından sözlü sınava tabi tutulurlar.
2. Sınav esnasında adaylara, genel kültür konularından hazırlanan soruların yazılı olduğu bir kart çektirilecek ve konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için yeterli süre verilecektir. Konu ile ilgili olarak komisyonca adaya haricen sorular da yöneltilebilecektir. 3. Adaylar;
a) Konu hakkındaki bilgi düzeyi,
b) Kendisinden istenileni kavraması,
c) Özgüveni,
ç) İfade etme yeteneği,
d) Beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter (20) puan olmak üzere toplam (100) tam puan üzerinden değerlendirilecektir. 4. Sözlü sınavda (100) puan üzerinden en az (70) puan alanlar başarılı sayılacaktır.