Milli iradeye darbe: 27 Nisan kara lekesi!

27 Nisan’ın üzerinden 12 yıl geçti. O gün AK Parti’nin dirayetiyle tarihin utanç dolu sayfalarına atılan ‘e-muhtıra’ darbe teşebbüsüne sahip çıkanların en başında CHP’liler yer alıyordu

Milli iradeye darbe: 27 Nisan kara lekesi!
Milli iradeye darbe: 27 Nisan kara lekesi!
GİRİŞ 27.04.2019 16:23 GÜNCELLEME 27.04.2019 16:24
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

27 Nisan e-muhtırasının üzerinden 12 yıl geçti. Muhtıra, 11. Cumhurbaşkanı seçimleri sırasında yayınlanmıştı. 

 

 

Meclisteki seçimin ilk turunun yapıldığı günün gecesinde saat 23.17’de Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde e-bildiri yayınlandı. Laiklik vurgusu yapılan bildiride dönemin Hükümeti açıkça hedef alındı. Utanç bildirisinde şu ifadeler kullanıldı:

 

 

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin, başta laiklik olmak üzere, temel değerlerini aşındırmak için bitmez tükenmez bir çaba içinde olan bir kısım çevrelerin, bu gayretlerini son dönemde artırdıkları müşahede edilmektedir. Uygun ortamlarda ilgili makamların, sürekli dikkatine sunulmakta olan bu faaliyetler; temel değerlerin sorgulanarak yeniden tanımlanması isteklerinden, devletimizin bağımsızlığı ile ulusumuzun birlik ve beraberliğinin simgesi olan milli bayramlarımıza alternatif kutlamalar tertip etmeye kadar değişen geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. 

Bu faaliyetlere girişenler, halkımızın kutsal dini duygularını istismar etmekten çekinmemekte, devlete açık bir meydan okumaya dönüşen bu çabaları din kisvesi arkasına saklayarak, asıl amaçlarını gizlemeye çalışmaktadırlar. Özellikle kadınların ve küçük çocukların bu tür faaliyetlerde ön plana çıkarılması, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne karşı yürütülen yıkıcı ve bölücü eylemlerle şaşırtıcı bir benzerlik taşımaktadır. 

Bu bağlamda; 

Ankara’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ile aynı günde kuran okuma yarışması tertiplenmiş, ancak duyarlı medya ve kamuoyu baskıları sonucu bu faaliyet iptal edilmiştir. 

22 Nisan 2007 tarihinde Şanlıurfa’da; Mardin, Gaziantep ve Diyarbakır illerinden gelen bazı grupların da katılımı ile, o saatte yataklarında olması gereken ve yaşları ile uygun olmayan çağ dışı kıyafetler giydirilmiş küçük kız çocuklarından oluşan bir koroya ilahiler okutulmuş, bu sırada Atatürk resimleri ve Türk bayraklarının indirilmesine teşebbüs edilerek geceyi tertipleyenlerin gerçek amaç ve niyetleri açıkça ortaya konulmuştur. 

Ayrıca, Ankara’nın Altındağ ilçesinde “Kutlu Doğum Şöleni” için ilçede bulunan tüm okul müdürlerine katılım emri verildiği, Denizli’de İl Müftülüğü ile bir siyasi partinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte ilköğretim okulu öğrencilerinin başları kapalı olarak ilahiler söylediği, Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Nikfer beldesinde dört cami bulunmasına rağmen, Atatürk İlköğretim Okulunda kadınlara yönelik vaaz ve dini söyleşi yapıldığı yolunda haberler de kaygıyla izlenmiştir. 

Okullarda kutlanacak etkinlikler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönergelerinde belirtilmiştir. Ancak, bu tür kutlamaların yönerge dışı talimatlarla yerine getirildiği tespit edilmiş ve Genelkurmay Başkanlığınca yetkili kurumlar bilgilendirilmesine rağmen herhangi bir önleyici tedbir alınmadığı gözlenmiştir. 

Anılan faaliyetlerin önemli bir kısmının bu tür olaylara müdahale etmesi ve engel olması gereken mülki makamların müsaadesi ile ve bilgisi dahilinde yapılmış olması meseleyi daha da vahim hale getirmektedir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. 

Cumhuriyet karşıtı olan ve devletimizin temel niteliklerini aşındırmaktan başka amaç taşımayan bu irticai anlayış, son günlerdeki bazı gelişmeler ve söylemlerden de cesaret almakta ve faaliyetlerinin kapsamını genişletmektedir. 

Bölgemizdeki gelişmeler, din ile oynamanın ve inancın siyasi bir söyleme ve amaca alet edilmesinin yol açabileceği felaketlerin ibret alınması gereken örnekleri ile doludur. Kutsal bir inancın üzerine yüklenmeye çalışılan siyasi bir söylem veya ideolojinin inancı ortadan kaldırarak, başka bir şeye dönüştüğü, ülkemizde ve ülke dışında görülebilmektedir. Malatya’da ortaya çıkan olayın bunun çarpıcı bir örneği olduğu ifade edilebilir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin çağdaş bir demokrasi olarak, huzur ve istikrar içinde yaşamasının tek şartının, devletin Anayasamızda belirlenmiş olan temel niteliklerine sahip çıkmaktan geçtiği şüphesizdir. 

Bu tür davranış ve uygulamaların, Sn. Genelkurmay Başkanı’nın 12 Nisan 2007 tarihinde yaptığı basın toplantısında ifade ettiği “Cumhuriyet rejimine sözde değil özde bağlı olmak ve bunu davranışlarına yansıtmak” ilkesi ile tamamen çeliştiği ve Anayasanın temel nitelikleri ile hükümlerini ihlal ettiği açık bir gerçektir. 

Son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumdadır. Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri yapılmakta olan tartışmaların ve olumsuz yöndeki yorumların kesin olarak karşısındadır, gerektiğinde tavrını ve davranışlarını açık ve net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerekir. 

Özetle, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün, “Ne mutlu Türküm diyene!” anlayışına karşı çıkan herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır. 

Türk Silahlı Kuvvetleri, bu niteliklerin korunması için kendisine kanunlarla verilmiş olan açık görevleri eksiksiz yerine getirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını muhafaza etmektedir ve bu kararlılığa olan bağlılığı ile inancı kesindir. 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

MEMURLUĞU HATIRLATILDI

E-muhtıra da denilen bildiri üzerine o dönemde Başbakanlık görevini yürüten Tayyip Erdoğan başkanlığında gece acilen yapılan toplantıdan "dik duruş" kararı çıktı. Hükümet, ertesi gün yaptığı açıklamada Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a "memur" olduğunu, Genelkurmay Başkanı'nın resmi olarak Başbakan'a bağlı olduğunu, görevleri itibarıyla Başbakan'a karşı sorumlu olduğunu hatırlattı. Hükümet'in dik durmasına büyük halk desteği geldi.

Genelkurmay bildiriye karşı sessiz kalırken, dönemin komutanları kamuoyunda yükselen tepki sonrası bildiriyi savunamaz duruma geldiler. Tarihe 'e-muhtıra' olarak geçen 27 Nisan bildirisi nihayetinde Genelkurmay'ın sitesinden de kaldırıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı ilk turunun gecesinde yayımlanan ve 4 yıl boyunca sitede tutulan muhtıra, 30 Ağustos 2011'de veri tabanından silindi.

CHP DESTEK VERMİŞTİ

28 Şubat Postmodern darbesinden sonra e-muhtıra olarak tarihe geçen ve milli iradeye yeni bir müdahalede bulunmak isteyen bu darbe girişimin o günlerde CHP’nin verdiği tepki ise gözlerden kaçmadı. E-muhtıraya sahip çıkan ve bu darbe girişimin eleştirmek yerine hükümete çatan CHP’liler bakın 27 Nisan’ı nasıl yorumlamıştı:

"BUNDAN DERS ÇIKARMALILAR"

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi:

''Arzu edilmeyen bir şey ama bunu zorladılar. CHP'nin son dönemde yaptığı uyarıları AK Parti iktidarı tarafından dikkate alınmadı. Çoğunluğum var diye, Anayasa ve yasaları zorlayanlar, bundan gerekli dersi çıkarmalıdır. Açıklama, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruyu etkilemez. Anayasa Mahkemesi önceden ne karar verecekse, yine aynı kararı verecektir''

"BU BİR MUHTIRA"

Dönemin CHP Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek:

"Bu bir muhtıradır. Hükümetin bunun gereğini yerine getirmesi gerekir. Genelkurmay Başkanı 12 Nisan’da bir açıklama yapmıştı. Bu açıklama hükümet tarafından anlaşılmadı. Daha net bir şekilde anlatmak yoluna gittiler.”

"ALTINA İMZA ATARIZ"

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:

"Genelkurmay'ın tespitleri bizim teshillerimizden farklı değildir. Altına imzamızı atarız. 'Ne mutlu Türküm diyene' sözünü kimse küçümseyemez ve bunu küçümseyenleri devletin düşmanı sayarız. Türkiye'yi Atatürk düşmanlarına teslim etmeyeceğiz."

"TSK ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ"

Dönemin Cumhuriyet Mitingleri organizatörü CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter:

“Genelkurmay Başkanı'na ‘memur’ diyen bir zihniyete karşı Türk Silahlı Kuvvetleri'nin önünde, şanlı ordumuzun önünde saygıyla eğiliyoruz. Türk ordusu çok yaşa. Türk ordusu, 27 Nisan'da bizim sesimizi duymuş, bizim sesimize sahip çıkmış, demokrasiye sahip çıkmıştır. 27 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti'nin gerçek iradesine sahip çıkmıştır.”

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 41
  • Eczacı selo 5 yıl önce Şikayet Et
    Hey gidi günler.. helal reise hepsinin hakkindan geldi.simdi boyle bisey yapsalar müebbet yer
    Cevapla
  • Trabzon 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu gavurları Allah rızası için idam etmeli vatan haini din düşmanı satılmışlar
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    % 99'u müslüman olan Türkiye'de müslümanların İslamiyeti öğrenmesini yaşamasını ve gelecek nesillerine öğretmesini bir tehlike ve tehdit olarak gören bu zihniyet bizim düşmanımızdır.Bu "e muhtıra" dan benim anladığım budur.Bu zihniyet chp zihniyetidir.Allah bu chp zihniyetine fırsat vermesin.
    Cevapla
  • TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Asil Türk Milleti o günleri unutma unutturma ...
    Cevapla
  • Tosun 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar saltanatı kaldırmış ancak kendilerini varis zanneden zavallılar. En tepesi de chp dir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cüneyt Özdemir: Suriye'deki gelişmeler bizim muhalefeti delirtmiş
Ahmed eş-Şera, Hakan Fidan'ın da makam aracını kullandı