İstanbul'un yedi tepeleri neresidir?
Tarih boyunca dillere pelesenk olmuş "İstanbul yedi tepe" betimlemesi herkes tarafından kullanılır fakat nerelerdedir bu 7 tepe pek bilinmez. Peki hiç merak ettiniz mi nerededir bu İstanbul'un 7 tepesi? Bu araştırmayı sizler için hazırladık. İşte, İstanbul'un yedi tepeleri...
Türkiye'nin en kalabalık 81 ilinden biri olan İstanbul, ekonomisi, tarihçesiyle, sosyal ve kültürel açıdan en önemli bir şehir olarak bilinmektedir. Necip Fazıl, şiirinde "Yedi tepe üstünde zaman bir gergef işler. Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler" dizeleriyle betimlediği, Nazım Hikmet'in "Yedi tepeli şehrimde bıraktım gonca gülümü" diyerek Yahya Kemal'in ise "Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul" ifadeleriyle de değindiği İstanbul'un dillere destan 7 tepesi, bugün Tarihi Yarımada'da bulunuyor.
Rivayete göre Roma İmparatoru Konstantin, o dönemde gökyüzünde güneş, ay ve 5 gezegenin olduğu fikriyle kenti, 7 tepe üzerine kurdu. Roma gibi Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu da 7 tepeli kentin sınırlarını korudu ve üzerine görkemli yapılarını dikti.
Suriçinde kalan eski İstanbul, yedi tepe üzerine kurulmuştur. İstanbul'un her daim tasvir edildiği bu yedi tepe nerelerdir? Yedi tepe İstanbul'un nerelerinde bulunmaktadır? Merak ettiğiniz yanıtları haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz...
İSTANBUL'UN YEDİ TEPESİ
Sultan Ahmet ve Ayasofya Camilerinin bulunduğu İstanbul’a ayak basan her turistin merakla ziyaret ettiği Topkapı Sarayı, Topkapı Sarayı Tepesi ile görülmeye değer bir tepedir. İstanbul'un kalbi olan Topkapı Sarayı tepesi, Aya İrini, İbrahim Paşa Sarayı, Alman Çeşmesi, Küçük Ayasofya Camisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu Hamamı, Sirkeci Garı ve Yeni Camii gibi yalnızca İstanbul'un değil tüm dünya için önemli olan miraslara da ev sahipliği yapmaktadır.
Yeni Camii ve Nuriosmaniye Camii’de bulunan Çemberlitaş en bilindik İstanbul tepelerinden biridir.
Tepeler arasında kentin en yüksek bölgelerinden birini oluşturan Beyazıt Tepesi, Mimar Sinan'ın kıymetli eseri Süleymaniye Camisi, Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi ve Süleymaniye civarında bulunan İtfaiye kulesini de içerisinde barındırıyor.
İstanbul'un bir diğer en yüksek tepesi olan Fatih Tepesi, Bizans ve Osmanlı'nın da değerli yapıtlar bıraktığı prestijli bir bölgedir. Fatih Camisi, Bozdoğan Kemeri ve Cami'nin civarında bulunan pek çok yer yerli yabancı turistlerin görmesi gereken bir manzaraya sahiptir.
Yavuz Selim Cami'sini çevreleyen Yavuz Selim Tepesi, görselliği ile görmeniz gereken yerlerden biridir.
İstanbul'un en yüksek tepesi olan Edirnekapı Tepesi, Edirnekapı semtinde Mihrimah Sultan Cami'nin bulunduğu yerde Bizans’ın Blakherna Sarayı’ndan kalan tek yapı olan özelliğini korumaktadır.
Kocamustafapaşa semtinde bulunan Kocamustafapaşa Tepesi, görselliği ile görülmesi gereken tepelerden biridir.