Barış Pınarı Harekatının amacı ve hedefi nedir? Suriye'nin hangi bölgesine düzenleniyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter hesabından duyurduğu Barış Pınarı Harekatı resmen başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte düzenlediği operasyon, tüm hızıyla devam ediyor. Bizde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı yürütülen Barış Pınarı Harekatı nedir? Operasyonlar nereye düzenleniyor? Barış Pınarı Harekatı'nın amacı ve hedefi nedir? soruların cevaplarını bir araya getirdik.

GİRİŞ 11.10.2019 15:08 GÜNCELLEME 11.10.2019 15:09

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter hesabından duyurduğu Barış Pınarı Harekatı resmen başladı. Fırat'ın doğusuna yapılan operasyonu Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde bulunan PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı yürütüyor.

 

 

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN TWİTTER ÜZERİNDE DUYURDU!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat'ın doğusuna düzenlenen Barış Pınarı Harekatı'nı resmi Twitter hesabından duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan hesabından şu açıklamayı yaptı;

 

 

"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır.

Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir."

Akabinde ise şunları aktardı;

"Barış Pınarı Harekatı ile,

Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız."

BARIŞ PINARI HAREKATININ AMACI VE HEDEFİ!

Fırat'ın doğusuna düzenlenen Barış Pınarı Harekatı'nın amaç ve hedefleri 10 madde ile açıklandı; İşte o maddeler;

1) SINIRA GÜVENLİK: Türkiye terör örgütleri PKK/YPG/PYD ve DEAŞ’ın kendi sınırlarına yönelik tüm tehdit ve saldırılarını engellemek istiyor. 

2) KORİDORA SON: Terör örgütleri Suriye’nin enerji kaynaklarından bir kısmını işgal etmiş durumda. Gasp ettiği bu petrol ve gazı enerji koridoru adı altında bir terör koridoru kurarak Hatay üzerinden Akdeniz’e geçirmek istiyor. Türkiye, bu operasyonla terör koridorunun oluşmasını engelleyerek Hatay’ın güvenliği de kalıcı olarak sağlamak istiyor.

3) SALDIRILARA SET: Terör örgütleri, Suriye’den Türkiye’ye roket ve havan toplarıyla onlarca kez saldırdı. Bu saldırılar sonucu yüzlerce masum sivil hayatını kaybetti. Türkiye, 82 milyon vatandaşın can güvenliğini sağlamak istiyor. 

4) DEMOKRAFİK YAPI: Terör örgütü mensupları otoritesini kabul etmeyen Arap, Kürt, Türkmen gibi yerleşik halkları göçe zorluyor ve mülklerine el koyuyor. Tapu ve nüfus kayıtlarının bulunduğu binaları kundaklıyor ve mevcut bölgeleri yok ediyor. Türkiye, terör örgütlerinin şiddet ve baskısına maruz kalan bölge halkının da can güvenliğini sağlamak istiyor.

5) SURİYE’NİN BÜTÜNLÜĞÜ: Suriye topraklarının bir kısmı PKK/YPG/PYD gibi terör örgütleri tarafından işgal edilmiş durumda. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyarak kendi toprak bütünlüğüne yönelik tüm tehditleri de ortadan kaldırmak istiyor.

6) TERÖR VARLIĞINA SON: Terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalan Türkiye, saldırılarda yüzlerce vatandaşını kaybetti. Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla binlerce teröristi etkisiz hale getirdi. 4 bin kilometrekareden fazla alanı da terörden temizledi. Barış Pınarı Harekatı ile de bölge tüm terör unsurları ve tehdidinden temizlenecek.

7) UYUŞTURUCU TRAFİĞİ ÖNLENECEK: Terör örgütlerinin bölgede uyuşturucu üretim tesisleri bulunuyor. Ürettiği uyuşturucuyu Avrupa ve ABD’ye satıyor. Türkiye, bu operasyonla uyuşturucu üretim ve pazarlamasını da sona erdirmek istiyor.

8) MÜLTECİLER GERİ DÖNECEK: Türkiye, Suriyeli mültecileri terörden arındırdığı bölgelere güvenli bir şekilde yerleştirmek istiyor. Böylece hem dünyayı tehdit eden mülteci akınına karşı rahatlama yaşanacak hem de alınacak ilave tedbirlerle Türkiye’de bulunan mültecilerin güvenli geri dönüşü sağlanacak. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarıyla bölgeyi terörden arındırıp şehirlerin temel altyapısını da inşa ederek yüzbinlerce Suriyelinin vatanlarına dönmeleri sağlandı.

9) BÖLGEYE HUZUR: Barış Pınarı Harekatı ile terörün şiddet ve baskısına maruz kalan tüm halkların can güvenli ve huzuru sağlanacak.

10) ÇOCUKLAR KURTULACAK: Harekat ile Türkiye, PKK/PYD/YPG’nin çocukları, militan kaynağı olarak kullanmasının önüne geçmek istiyor. Terör örgütleri 12 yaşındaki çocukları bile kaçırarak onları silah saldırılarda kullanıyorlar.

FIRAT'IN DOĞUSU NERESİ?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Barış Pınarı Harekatı kasamında operasyon yaptığı Fırat'ın doğu kısmı Fırat nehrinin doğusunda kalan Suriye topraklarını temsil temsil ediyor. Türkiye'den doğan ve Suriye topraklarına ulaşan Fırat nehri Suriye’nin kuzeyinden girerek Irak topraklarına ulaşıyor ve oradan da Basra Körfezine dökülüyor.

BARIŞ PINARI HAREKATI HANGİ NOKTALARDAN / NEREDEN BAŞLADI?

Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Fırat'ın doğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'na Suriye'nin kuzeyinde yer alan Resuayn ve Tel Abyad'dan başladı. 09.10.2019 tarihinde saat 16.00'ı gösterdiğinde başlayan harekat 20.42'de Resuayn ve Tel Abyad'dan aşlayan kara harekatı ile devam ediyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR BARIŞ PINARI HAREKATI AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Akar'ın Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

"Amacımız Fırat'ın doğusunda DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG'nin varlığını sonlandırmak, hudutlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamak, bir barış koridoru tesis ederek, ülkemizdeki Suriyeli kardeşlerimizin de bir an önce kendi topraklarına, evlerine dönüşlerini gerçekleştirmektir." ifadesini kullanan Akar, "Sadece ülkemizin ve milletimizin güvenliğine değil, aynı zamanda bölgede yaşayan Kürtler, Araplar, Asuriler, Hristiyanlar ve Yezidiler gibi diğer dini ve etnik grupların da güvenliğine çok büyük önem atfediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hedeflerinde sadece, adı değişse de birbirinden farkı olmayan ve bölgeyi istikrarsızlığa, kaosa sürüklemeyi amaç edinen DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG gibi terör örgütlerinin bulunduğunu belirten Akar, şöyle devam etti:

"Fırat Kalkanı Harekatı ile 3 binden fazla radikal DEAŞ'lı teröristi etkisiz hale getiren, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı Harekatı'nda sahada DEAŞ terör örgütü ile göğüs göğüse mücadele eden tek koalisyon ve NATO ülkesi ordusudur. DEAŞ'ın kutsiyet atfettiği Dabık bölgesini kontrol altına aldığımızda örgüte en büyük askeri ve ideolojik darbe vuruldu. PKK/KCK/PYD-YPG Kürtlerin, DEAŞ da Müslümanların temsilcisi değildir ve olamaz da. Zeytin Dalı Harekatı'yla bölge halkını PKK/KCK/PYD-YPG'nin zulmünden kurtaran kahraman ve fedakar Mehmetçik; Fırat'ın doğusunda da Suriyeli kardeşlerinin yanında, terör örgütlerinin karşısında olacaktır."

Tüm komşuların toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını vurgulayan Akar, açıklamasında şunları kaydetti:

"911 kilometrelik sınırlarımızda bir terör koridoru oluşturulmasına da izin vermeyeceğiz. Burada terör örgütlerinin varlığını kabul etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda tüm dünyaya ilan ettiği gibi Güvenli Bölge, Suriye halkının kendi evlerine dönüşü konusunda en makul, en mantıklı ve en insani yoldur. Bugüne kadar olduğu gibi Barış Pınarı Harekatı'nda da sivil/masum insanlar, tarihi eserler, kültürel ve dini yapılar ve çevre dokunulmazdır. Operasyonların gecikmesi pahasına da olsa, bu hassasiyetimizden vazgeçmeyeceğiz."

İLKER BAŞBUĞ BARIŞ PINARI HAREKATI AÇIKLAMASI 

lker Başbuğ yaptığı açıklamada "Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Pınarı Harekatı’nın icrasına başladı. Türk Milleti ordusunun arkasındadır. Ordumuza güveniyoruz ve başarılar diliyoruz.

Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Pınarı Harekatı’nın icrasına başladı. Türk Milleti ordusunun arkasındadır. Ordumuza güveniyoruz ve başarılar diliyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin'den 'en yakın yoldaşı'na sürpriz hediye... Kargo uçağı ile gönderdi
Kastamonu Evlendiriciler Cemiyeti’ni kurayım mı?