Peş peşe açıklamalar! Erdoğan: Bu ayıbı ülkemizden sileceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kadına yönelik şiddete, istismara, tacize ve ayrımcılığa karşı mücadeleye devam edecek, bu ayıbı el birliğiyle ülkemizden tamamen sileceğiz" açıklamasında bulundu. Konuyla ilgili Adalet Bakanı Gül ve İçişleri Bakanı Soylu'dan da açıklamalar geldi.

GİRİŞ 25.11.2019 14:08 GÜNCELLEME 25.11.2019 14:18
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' nedeniyle sosyal medya hesabından mesaj yayımladı. Erdoğan, mesajında "Kadına yönelik şiddet, insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan biridir. Kadına yönelik şiddete, istismara, tacize ve ayrımcılığa karşı mücadeleye devam edecek, inşallah bu ayıbı el birliğiyle ülkemizden tamamen sileceğiz" ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

 

'GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAKTA KARARLIYIZ'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunda, suç ve yaptırım dengesini, toplumun adalet duygusunu tatmin edecek şekilde gözden geçirmeyi düşündüklerini belirtti.

Kamu düzenini bozmayan, ciddi düzeyde mağduriyete yol açmayan suçlarda hapis cezalarına seçenek oluşturan yaptırımların süre ve tür yönünden kapsamının genişletilmesinin gündemlerinde bulunduğuna işaret eden Gül, ağır ceza mahkemeleri ile asliye ceza mahkemeleri arasındaki görev ayrımını da gözden geçireceklerini söyledi.

Gül, suça sürüklenen çocukların davalarının öncelikli görülmesinin sağlanacağını, çocuk adalet sistemini onarıcı adalet yaklaşımı üzerine kuracaklarını ifade etti.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yasal altyapıya kavuşan adli görüşme odalarının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının amaçlandığını dile getiren Gül, kadına yönelik şiddete değindi. 

Kadına yönelik şiddetin çözümüne ilişkin yöntemleri değerlendirdiklerini aktaran Gül, "Gerek mevzuat düzenlemelerinde gerekse uygulamalarda bu fiilleri engelleyecek ve faillerin gerekli cezaları almalarını sağlayacak tedbirleri diğer kurumlarla işbirliği halinde almak kararlılığındayız." ifadesini kullandı.

''YENİ UYGULAMA MODELLERİ GÜNDEMİMİZDE''

İnfaz sisteminin ıslah işlevine odaklı bir şekilde etkili, doğru çalışması üzerinde durduklarının altını çizen Gül, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda şiddet içermeyen bazı suçlardan hükümlü olan yaşlı, hamile ve çocukların cezalarını, elektronik izleme merkezi aracılığıyla evde çekmesi alternatifi üzerinde duruyoruz. Hükümlü ve tutukluların yakınları ile görüntülü görüşmesi, elektronik dilekçe gibi yeni uygulama modellerinin geliştirilmesi de çalışma gündemimizde yer alıyor."

Hukuk yargılamalara ilişkin usul hükümlerinde de düzenlemeler öngördüklerini anlatan Gül, "Asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleri arasındaki görev ayrımının yeniden belirlenmesi, küçük miktarlı talep ve davaların basitleştirilmiş ve hızlı bir yargılama usulüyle çözülmesi" gibi konuların çalışma başlıkları arasında bulunduğunu belirtti.

Gül, bazı çekişmesiz yargı işlerinde, belirli sınırlar altındaki delil tespitlerinde noterliklere de yetki tanınmasını hedeflediklerine işaret etti.

Noterliklerde parmak izi ile kimlik doğrulama sisteminin kullanılmasını sağlayacaklarını bildiren Gül, satış bedelinin, noterde işlem gerçekleşmeden satıcı hesabına geçmesini önleyecek bir finansal entegrasyon oluşturulmasının düşünüldüğünü kaydetti.

Abdulhamit Gül, "Noterlik harç ve masraflarının tüm bankaların kredi kartlarıyla ödenebilmesini de sağlayacağız." diye konuştu.

"Meslekten çıkarılan hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısı 3 bin 926"
Bakan Gül, 15 Temmuz'dan bu yana meslekten çıkarılan hakim ve Cumhuriyet savcısı sayısının 3 bin 926 olduğunu kaydederek, FETÖ'nün 15 Temmuz akşamı başlayıp 16 Temmuz sabahı bastırılan bir tehlike olarak yorumlanamayacağını söyledi.

Yargının ideolojisinin adalet olduğunu belirten Gül, "Anayasamızda mahkemeler, 'şu grubun, bu zümrenin adına' demiyor, 'millet adına karar verir' diyor." şeklinde konuştu. 

BAKAN SOYLU: YÜZDE 19,1 AZALDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 10 aylık dönemde 124 bin 521 aile içi ve kadına karşı şiddet olayının yaşandığını ancak bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 azaldığını bildirdi.

Soylu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 21'inci yüzyılın hayal kırıklıklarının belki de en dramatiklerinden birinin, neredeyse her dinde ve kültürde korunması istenen, hatta anne olarak da kutsal sayılan kadının, şiddet mağduru olmaktan kurtulamaması olduğunu belirtti.

Yapılan on binlerce araştırma, akademik çalışma, eğitimler, kanunlar, farkındalık çalışmaları neticesinde dünyanın farklı medeniyetlerinde, farklı motivasyonlarla dahi olsa bu olgunun hala varlığını sürdürebildiğine işaret eden Soylu, bu durumun belki de insanlığın meseleye yeni bir bakış getirmesi gerektiğine işaret olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak hem önleyici tedbirleri artırdıklarını hem de bilimsel araştırmalarla kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük tüm çalışmalara veri sunmaya ve yol göstermeye gayret ettiklerini aktaran Soylu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"10 aylık verilere göre 124 bin 521 aile içi ve kadına karşı şiddet olayı meydana gelmiş ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 azalış gerçekleşmiştir. Yine bu 10 aylık verilere göre 70 bin 897 kişi hakkında koruyucu tedbir kararı verilmiş, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış kaydedilmiştir. Kadına şiddet olaylarında ani müdahaleye imkan veren KADES uygulamamız halen 353 bin 334 kişi tarafından indirilmiş, yaklaşık yarısı gerçek ve ciddi olaylar olmak üzere 16 bin 442 ihbar alınmış ve ekip sevk edilmiştir. 8 ilimizde pilot olarak sürdürülen elektronik kelepçe uygulaması da olumlu sonuçlar vermekte, uygulamanın yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır."

EĞİTİM SEMİNERLERİ VERİLDİ

Bakan Soylu, bu yıl 81 ilde "çocuk ve aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele birimlerinde" görevli 481 personele yönelik Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konusunda eğitim semineri düzenlendiğini bildirdi.
2014'ten bugüne kadar bu alanda, başta polis merkezlerinde çalışanlar olmak üzere 75 bin 801 personele eğitim verildiğinin altını çizen Soylu, bu yıl eğitim verilen personel sayısının ise 9 bin 864 olduğu bilgisini verdi.

Gelecek yıl kolluk birimlerindeki 250 bin personel ile vali ve kaymakamlara da aile içi şiddete yönelik olarak önleme eğitimi verileceğini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:
"Ciddi ve samimi bir gayret içindeyiz. Toplumun tüm kesimleri ile istişare halinde, bu sorunu çözmek için çalışıyoruz. Zaman zaman moralimizi bozan vicdanlarımızı yaralayan kadına dönük şiddet ve cinayet hadiseleriyle karşılaşsak dahi, ortaya koyduğumuz bu gayret ve oluşan toplumsal hassasiyet umut vericidir. Bu meselede duyarlılık, özellikle emniyet birimleriyle irtibat kurmak, şikayet ve takip mekanizmalarını işletmek, çok olumlu sonuçlar vermektedir. Bu itibarla şiddet görme tehdidi altındaki kadınlarımızı, bu mekanizmaları işletme noktasında daha duyarlı olmaya konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarımızı da meselenin bu yönüne daha çok vurgu yapmaya davet ediyoruz."

Bu arada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İçişleri Bakanlığınca hazırlanan KADES uygulamasının tanıtıldığı klip yayımlandı.

YORUMLAR 74
  • Mahoniii 5 yıl önce Şikayet Et
    İnsana şiddet demek daha güzel. Sadece kadın şiddet görmüyor bu ülkede.
    Cevapla
  • Akıl 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc insanları yaratmış ve nasıl huzurlu olacaklarını biliyor buminvalde kurallar koymuştur bunları gözardı edemeyiz bunlardan uzaklaştıkça huzurumuz kaçacaktır
    Cevapla
  • M17 5 yıl önce Şikayet Et
    Reis. Yargının içindeki fetöcü hainler yüzünden bu konuya hakim olamıyor bence idamı çoktan getirmişti yada ama garibanları aradan yakacaklar diye endişe duyuyor bana göre
    Cevapla
  • Melih 5 yıl önce Şikayet Et
    Kadına şiddet diye kadına bir sürü hak verdiler. Onlarda bunu çok iyi kullanıp her türlü pisliği ahlaksızlığı yapıp bir de rızaya dayalı olduğu için suç kapsamında olmuyormuş deyip utanmadan ortada dolaşmaya devam ettiler. Bunada devlet çanak tuttu maalesef. Olan çoluğa çucuğa oldu.
    Cevapla
  • Hastamısınız 5 yıl önce Şikayet Et
    Sizde doğru durun gücünüzü Allah cc size soğuk ta sıcakta ağır işlerde vs çoluk çocuğunun rızkını çalışıp kazanip getirsin diye verdi , siz kadınlarınızı öldürmeye kullanıyorsunuz !
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Asıl ayıp kadın cinayetleri bahane edilip Müslüman bir topluma 'İstanbul Sözleşmesi'ni dayatmaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
115 kişinin öldüğü site için şoke eden rapor!
Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat görevden uzaklaştırıldı