2020 yılında 9 gün bayram tatili olacak mı? Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı kaç gün tatil?
2020 tatil günleri açıklandı. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı için plan yapan gözünü 2020 takvimine çevirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan tarihlere göre 2020 Ramazan ve Kurban bayramının hangi güne geldiği belli oldu. Peki önümüzdeki sene 9 günlük bayram tatili olacak mı? İşte tüm merak edilenler...
Dokuz (9) gün bayram tatilinin olmasını bekleyen vatandaşlar için 2020 Kurban ve Ramazan Bayramı tarihleri açıklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan tarihlere göre 2020 Ramazan Bayramı 24 Mayıs Pazar gününden başlayacak 26 Mayıs Salı akşamı sona erecek. 2020 Kurban Bayramı 31 Temmuz Cuma günü başlayacak. 3 Ağustos Pazartesi akşamı sona erecek. Buna göre hem Ramazan Bayramı için hem de Kurban Bayramı için 9 günlük tatil beklenmiyor.
RAMAZANDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
Rahmet ve merhamet ayı olan Ramazan, İslam aleminde büyük bir sevinçle karşılanır. Dini vecibeleri yerine getirmenin yanında çok fazla namaz kılma, zikir çekme, Kuran-ı Kerim okuma gibi ibadetlerin yapılmasına dikkate edilir. Ramazan ayı, Kuran-ı Kerimin indirildiği ay olduğundan Müslümanlar en az bir kere hatim etmeye özen gösterirler.
Namazı Kılmak: Sözlük anlamı dinlenmek, rahatlamak olan ‘terviha’ kelimesinden gelen teravih,Ramazanda yatsı ve vitir namazı arasında kılınan nafile bir namazdır.
Hadislerde teravih namazı şöyle aktarılır:
‘Kim Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır’
‘Allah Teala Ramazanda orucu farz kıldı, ben de (teravih) namazını sünnet kıldım’
Teravih namazının yanında teheccüd namazı sahura kalkılan vakitte kılınan bir namazdır. Günahların affedilmesi, Allah’a olan yakınlığın artması için ibadet ayı olan Ramazan da kılınmasını Peygamber Efendimiz tavsiye eder.
Kuran-ı Kerim İbadeti: Ramazan ayında nazil olan Kuran-ı Kerim hikmet ve rahmet dolu rehberliğiyle insanlığın yolunu aydınlatır, bundan dolayı bu ayda Kuran-ı Kerim okumaya Peygamber Efendimiz de önem verir.
Ramazanda Kuran-ı Kerim okumakla ilgili Peygamber Efendimizin buyurduğu hadis-i şerif:
‘Kim Kuran-ı Kerim’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığında da on sevaptır. Ben, elif lam mim bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mim de bir harftir.
Kuran-ı Kerimde Ramazan Ayı İle İlgili Bazı Ayetler:
- ’Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuran’ın indirildiği aydır, öyleyse sizden ramazan ayını idrak edenler, onda oruç tutsun’ (Bakara 185)
- ’Biz onu (Kuran’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir Suresi1-5)
- Salavat ve zikirleri arttırmak
- Tefekkürü arttırmak
- Umreye gitmek
- Sadaka vermek
- Tövbe etmek
Kuran okumak, namaz kılmak ve yapılan diğer ibadetlerin dışında iyi ahlakı ve hoşgörüyü öğütleyen İslamiyet, Müslüman kimselere çevresine iyi örnek olup özellikle çocukalara orucu sevdirmeyi öğütler. Muhtaç kimseler ile sofrayı paylaşmak, yetimleri sevindirmek, insanlara yarar sağlamak müslümanlar için ehemmiyetli davranışlardır.
‘Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsu. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir’ Al-i İmran 104
İSLAM GELENEĞİNDE BAYRAMLARA HAZIRLIK
Bayram günlerinde temiz ve güzel elbiseler giyinmek, güzel kokular sürüp hazırlanmak, çevremizdekilere güler yüzlü ve hoşgörüyle davranma bayram geleneğinin adetlerindendir. Küslerin barışması, herkesin bir araya gelip samimi ve içten dileklerle mutluluklarını paylaşması bayramın en güzel özelliklerindendir.
Peygamberimiz ramazanda bayram namazına gitmeden önce hurma yeme adeti bir sünnet haline gelmiş bu adet bayramlarda tatlı ikram etme geleneğine dönmüştür.
KURBAN BAYRAMI ÖNEMİ
Sözlük anlamı ‘bir ülkü uğruna feda edilen, feda olan’ demektir. Müslümanlarda Allah’a yakınlığı ifade etmek için her yıl belli zamanlarda ve koşullarda hayvanların kurban edilmesidir. Çağlar öncesinden beri tanrıları memnun etmek, isteklerin yerine getirilmesi için sadece hayvanlar değil insanlar da kurban edilmiştir. İnsanlık tarihi boyunca ilah olarak kabul edilen varlığa sunulan adak.
İslamiyette kurban, belirli özellikleri taşıyan hayvanların kesilmesiyle gerçekleşen ibadettir. Hanefi mezhebine göre vacip diğer hak mezheplere göre sünnettir. Kurban ibadeti Allah’ın emrine boyun eğerek kulluk hassasiyetine sahip olmanın kanıtlanmasıdır.
Dinimizce faziletli olan Kurban Günlerinde Allah’ın sevgili kullarından olmaya çalışmak gerekir, yapılması gereken en önemli ibadetin kurban kesmek olduğu bildirilir. Kesilen kurban et yeme imkanı olmayan fakir kimseler ile paylaşmak en uygun ibadettir. Kurban toplumsal dayanışmayı güçlendirir.
Kurban Allah’a temsiliyetin en güzel örneklerinden biridir. Bize Hz. İbrahim’in Allah’a kullukta evladını bile feda etmeyi göze alan kulluğu hatırlatır, teslimiyettir. Hz İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i büyük bir teslimiyetle kurban etmiştir. Allah, bu fedakarlığa karşı Cebrail ile koç göndermiştir. O günden beri süregelen gelenektir.
KURBAN ETLERİ NASIL PAY EDİLİR?
Allah’ın emri üzerine kesilen kurbanlar Allah’ın emre ve rızası için paylaşılması uygundur. Kurban paylaşımları şu şekilde olmalıdır:
- 3’te 1’i kurban kesemeyen kimselerle
- 3’te 1’i maddi durumu olmayan akraba ve komşularla
- 3’te 1’i de evimizdeki çoluk çocukla paylaşılması gerekir.
KURBAN BAYRAMINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER
Kurban Bayramında yapılması gereken en güzel ibadet kurban kesmek ve kesilen kurbanı ihtiyacı olanlarla paylaşmaktır. Bunun yanında Peygamber Efendimizin yapılmasını tavsiye ettiği bazı ibadetler vardır.
-Teşrik Tekbiri: ‘Allahu ekber Allahu ekber, La ilahe illahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd’
-Peygamber Efendimiz bayram geceleri duaların boş çevrilmeyeceğini rivayet ederek çok dua edilmesini tavsiye eder. ‘Beş gece vardır ki dua red edilmez Recebin ilk gecesi, Şabanın onbeşinci gecesi, cuma gecesi, Ramazan gecesi ve kurban gecesi’
-Sadaka vermek.
-Tövbe etmek.
-Bol bol zikir ve salavat getirmek.
KURBAN KESMENİN VECİZESİYLE İLGİLİ AYETLER
-Her her ümmet için kulluk eylemi olarak; Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanları Allah’ın adını anmaları şartıyla kurban kesmelerini öngördük. Gerçek ilahınız tek bir ilahtır. Yalnız O’na teslim olun. Ey Muhammet! Tüm iyi yürekli, alçak gönüllü kimseleri Allah’ın hoşnutluğu ile müjdele. Hac Suresi 34
-Biz, büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Şu hâlde onlar, ayakları üzerine dururken üzerlerine Allah’ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yan üstü yere düştüklerinde ise, artık (canı çıktığında) onlardan hem kendiniz yiyin hem de ihtiyacını gizleyen/gizlemeyen fakirlere yedirin. İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik. Hac Suresi 36
-Haccı ve umreyi Allah için tam yapın. Eğer (bunlardan) alıkonursanız kolayınıza gelen kurbanı gönderin. Kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir. (Hac yolculuğu için) emin olduğunuz vakit kim hac günlerine kadar umre ile faydalanmak isterse, kolayına gelen bir kurban kesmek gerekir. Kurban kesmeyen kimse hac günlerinde üç, memleketine döndüğü zaman yedi olmak üzere oruç tutar ki, hepsi tam on gündür. Bu söylenenler, ailesi Mescid-i Haram civarında oturmayanlar içindir. Allah’tan korkun. Biliniz ki Allah’ın vereceği ceza ağırdır. Bakara Suresi 196
-Onlara, Adem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), ‘And olsun seni öldüreceğim.’ dedi. Diğeri de ‘Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder’ dedi. Maide Suresi 27
-
tarkan 4 yıl önce Şikayet Et9 az olur 18 yapın tam olsunBeğen
-
Ayşe 4 yıl önce Şikayet EtTatili bırakın ibadet yapın gibi bir haber olmuş. Doğrusu da bu değil mi?Beğen Toplam 1 beğeni
-
isbay 4 yıl önce Şikayet Et'Ben de Teravih namazını sünnet kıldım' ne demektir? Allah'tan başka hüküm koyucu mu var?Beğen