Türkiye'den ABD ve Rusya ile peş peşe kritik Libya görüşmeleri!
Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma uluslararası arenada gündemdeki yerini korumaya devam... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Güvenlik Danışmanı O'Brien ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Suriye ve Libya'daki son gelişmeleri görüştü...
Türkiye'nin Libya ve Suriye konusunda dirayetli tutumu dünya gündemindeki sıcaklığını koruyor.
Bu konularla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O'Brien'le bir telefon görüşmesi yaptı.
ÇAVUŞOĞLU VE SERGEY LAVROV GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, telefon diplomasisine devam ediyor.
Gürcistan'da resmi temaslarda bulunan Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.
Görüşmede Libya konusu gündeme geldi.
İki mevkidaş, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile isyancı Hafter birlikleri arasında çatışmalara sahne olan Libya'daki son durumu görüştü.
Çözüm önerilerini birbirleriyle paylaştı.
Görüşmede, Suriye rejiminin saldırıları yüzünden binlerce kişinin Türkiye sınırına yığıldığı İdlib meselesi ele alındı.
İki bakan İdlib'de yapılabilecekler konusunda da görüş alış-verişinde bulundu.
MUTABAKAT İMZALANMIŞTI
Suriye'nin kuzeydoğusundaki terör yapılanmasına büyük darbe vuran Türkiye, Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım daha atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamıştı
ERDOĞAN: GEREKİRSE ASKER GÖNDERİRİZ
Libya ile imzalanan Akdeniz Mutabakatı da TBMM'den geçmiş, Birleşmiş Milletler'e sunulmuştu. Mutabakatın imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'ya asker gönderir misiniz" sorusuna şu yanıtı vermişti:
Asker gönderme konusunda biliyorsunuz şu anda Rusya'dan bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket, oraya güvenlikçilerini göndermiş vaziyette. Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, o zaman Libya'ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz. Bunlar bizimle böyle bir güvenlik anlaşmasını imzaladıktan sonra zaten önümüzde de herhangi bir engel söz konusu değildir.
4 PARTİNİN DESTEĞİYLE KABUL EDİLMİŞTİ
Türkiye-Libya anlaşması Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. İki ülke arasındaki Doğu Akdeniz mutabakatı ile, deniz yetki alanlarının sınırları çiziliyor. Anlaşma, AK Parti, CHP, MHP ve İyi Partili milletvekillerinin desteğini aldı.
Bu adımla, belirlenen alanda balıkçılıktan, petrol ve doğalgaz aramaya kadar pek çok faaliyette söz hakkı Libya ve Türkiye'de olacak. Türkiye bu alanda petrol ve doğalgaz arama ve sondaji için ruhsatlandırma da yapabilecek.
TARİHİ ANLAŞMA NELER İÇERİYOR?
Mutabakat Muhtırası, taraflar arasında iş birliği, Libya’da polis ve askeri sorumlulukları içeren Ani Müdahale Kuvveti kurulmasına Türkiye tarafından eğitim, danışmanlık, tecrübe aktarımı, planlama ve malzeme desteği verilmesi, talep edilmesi halinde Türkiye ve Libya’da müşterek bir Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, eğitim, teknik bilgi, destek, geliştirme, bakım, onarım, kurtarma, imha, liman ve müşavirlik desteği sağlanması ve mülkiyeti elde olmak kaydıyla kara, deniz ve hava araçları, teçhizatı, silahları, bina ve arazi (eğitim üsleri) tahsisi, kabul eden tarafın davetiyle, tarafların sınırları içerisinde, Silahlı Kuvvetlerinin bünyesinde bulunan Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerinin faaliyet alanlarına yönelik müşterek olarak askeri planlama, tecrübe aktarımı, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile silah sistemi ve teçhizatın kullanımına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi konularını kapsıyor.
Mutabakat Muhtırası aynı zamanda, güvenlik ve askeri eğitim ile öğretim, tatbikat ve eğitimlere veya ortak tatbikatlara katılım, güvenlik ve savunma sanayi, terörizm ve yasa dışı göç ile mücadele, kara, deniz ve hava sınırlarının güvenliği, narko terör ve kaçakçılık ile mücadele, EYP/PMİ harekatları ve doğal afet yardım harekatları konularında eğitim, bilgi ile tecrübe mübadelesi ve müşterek harekatlar yürütme, farklı alanlarda iş birliği ve taraflar arasında temas ziyaretleri, savunma ve güvenlik kuvvetlerinin teşkilat yapısı, savunma ve güvenlik birimlerinin yapısı ve teçhizatı, personel yönetimini içeriyor.
Mutabakat Muhtırası, istihbarat değişimi ve operasyonel ile lojistik iş birliğini, hibe ve lojistik sistemler, askeri tıp ve sağlık hizmetleri, muhabere, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma, barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğu ile mücadele operasyonları, askeri hukuk ve deniz hukuku sistemleri konusunda bilgi değişimi, haritacılık ve hidrografi, mesleki gelişim amaçlı personel değişimi, misafir personel, danışman veya birlik değişimi, savunma ve güvenlik bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarına ilişkin bilgi ve tecrübe değişimi, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler, askeri tarih, arşiv, yayım ve müzecilik ile Denizde Durumsal Farkındalık (DDF) alanında bilgi mübadelesi ve paylaşımını kapsıyor.
HAFTER'DEN TÜRKİYE'YE TEHDİT
Darbeci Hafter'in sözde Ordusundan Körfez medyasına yapılan açıklamada, "Libya'ya gelecek herhangi bir Türk askeri gücünü hedef alacağız" denildi.
-
??? 4 yıl önce Şikayet EtÜçüncü Dünya Savaşı'nın çıkma ihtimalini değerlendiriyorum da düşünüp duruyorum..En sonunda Kalbim ve Aklım ile diyorum ki;ALLAH (C.C.) bizimle beraberdir...!Beğen Toplam 1 beğeni
-
kosovalı 4 yıl önce Şikayet EtReis bu libya işinde topu doksana çaktı.bi haftadır kendilerine gelemediler.daha yeni yeni uyanıyolar ama tavşan bayırı aştı geçmişler olaBeğen Toplam 4 beğeni
-
önkonyalı 4 yıl önce Şikayet Etrusya burnunu sokma defol git mıntıkana hepiniz aynısınız...Beğen Toplam 16 beğeni
-
Asım 4 yıl önce Şikayet EtÇözüm KKTC.'nin Tanınması.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Volcano 4 yıl önce Şikayet EtSuper guc ulkeler maalesf turkiye alehine tavir aliyorlar turkiye kusatilmis durumda ama bizimfe yedi turk devletimix vardir onlar bunu cok iyi biliyorlar hedef apacik turkiye..Beğen Toplam 18 beğeni