Türkiye'den 'Libya' resti: Hafter saldırılara devam ederse...

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kanal 7 ekranlarında Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Kalın, Hafter'in saldırılara devam etmesi durumunda Berlin'deki 'Lİbya' zirvesinin bir anlam taşımadığını ve "Doğu Akdeniz'deki petrolü Türkiye'yi by pass ederek çıkarmaya çalışıyorlar" açıklamasında bulundu...

GİRİŞ 29.12.2019 17:00 GÜNCELLEME 09.01.2020 18:20
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: İbrahim Kalın, Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulusi programında konuştu. 

 

 

Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

2019'da dış politikada önemli dönümleri aştık. İlki Barış Pınarı harekatı'ydı. Bu harekatla birlikte ortadoğuda istediğiniz gibi adım atamazsınız mesajını verdik. İkincisi ise Doğu Akdeniz'deki sismik araştırmalar ve gelişmeler. Üçüncüsü ise Libya ile yaptığımız anlaşma. 

 

 

Çok kutuplu bir dünya yönetilmez bir hale geldi. Yaşadığımız çağ kar topu etkisinden kelebek etkisine geçtiğimiz bir çağ. Kartopu etkisi öngörülebilir. Ancak kelebek etkisi tahmin edilemez. Küresel belirsizlik çağı 2019'da zirve yaptı.

Suriye'de herkesin bir hesabı vardı Türkiye yaptığı harekatla bu hesapları boşa çıkardı. Orada teröristlere yapılan yatırımlar akamete uğradı. Bundan sonra o hayallerini gerçekleştirme imkanları kalmadı. Buna bir daha kalkışltıkları takdirde karşılarında Türkiye'yi göreceklerini anladılar.

15 Temmuz'dan sonra Türk ordusu daha güçlü bir hale geldi. Daha önce biliyoruz ki TSK'nın içerisine yerleşmiş FETÖ'cüler bulunuyordu. Bunlar temizlendikten sonra terörle mücadelede daha etkili adımlar atılmaya başlandı. Onların beklentisi darbe başarılı olduktan sonra Erdoğan'sız bir Türkiye'yi pazarlamaktı ancak başaramadılar.

TÜRKİYE LİBYA'YA ASKER GÖNDERECEK Mİ?

Kaddafi'den sonra yaşanan kriz devam ediyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti geçtiğimiz Nisan ayında Hafter'le bir anlaşma yapmıştı. Anayasa'nın yapılması düzenli orduya geçilmesi gibi konularda anlaşma sağlandı. Ancak bu anlaşmanın ardından Hafter Trablusa doğru saldırıya geçti. Kimse Hafter'e 'dur' demedi. Daha sonra UMH bizden yardım talebinde bulundular. Biz de onlara 'desteği hakediyorsunuz' diyerek karşılık verdik. Çünkü Hafter'e uluslararası toplum 'dur' demezse süreç iç savaşa doğru gidecek. Teskere meclise gelecek. Meclisten geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan karar verecek. Teskere çıktıktan sonra çeşitli değerlendirmeler sonucunda asker gönderme durumu olabilir ancak bu bir süreç. 

Hafter saldırılarına devam ettiği takdirde Berlin'de Libya adına zirve yapmanın bir anlamı kalmayacak. Hafter geri .çekilecek ki siyasi bir sürecin anlamı olsun .Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkel'le bir telefon görüşmesi olacak onların talebi doğrultusunda. 

Bakan Akar'dan Libya açıklaması: Asker hazır

'NE İŞİMİZ VAR LİBYA'DA' ÇIKIŞINA YANIT

Kuzey Afrika'da bir kriz olduğunda bütün Akdeniz ülkeleri bundan etkilenir. Libya'da ne işimiz var diyenler çok dar bir pencereden bakan kişilerdir. Akdeniz'de deniz yetki alanları konusunda yıllardır savunduğumuz tezler var. Bizim Libya ile yaptığımız anlaşma uluslararası kriterlere uygundur. Anlaşmayı BM'ye de sunduk. Doğu Akdeniz'de çıkacak petrolü Türkiye'yi By pass ederek çıkarmaya çalışıyorlar. Bu nedenle Türkiye'nin Libya'da olmasına karşı çıkmak çok anlamsız. 

Türkiye gidip Libya'yı işgal etmiyor. Yabancı ülkeler "Türkiye'nin orada ne işi var" diyerek Arap milliyetçiliğini Türkiye'ye karşı kışkırtmak istiyorlar. Bizim içimizdekiler de 'Bizim orada ne işimiz var' diyerek buna çanak tutuyor. 

TUNUS ZİYARETİ

Libya'da yaşanan kriz nedeniyle Tunus lideriyle telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gelip görüşebiliriz' dedi. Onlar da bu sınır geçişlerinden rahatsız oldukları için Libya konusunda Türkiye'nin yanında oldular. 

ABD'DEKİ SKANDAL YAPTIRIM KARARI

ABD'deki yaptırımlar sadece S-400 meselesi değil. Suriye'de bayrak göstermemizden, Libya'da bayrak göstermemizden, Doğu Akdeniz'de yaptığımız anlaşmadan, teröristlere vurduğumuz darbelerden, FETÖ'ye vurduğumuz darbelerden rahatsız oldular. Türkiye'yi alternatif aramaya mecbur bırakan adımlar atacaksınız daha sonra 'Siz neden Rusya ile yakınlaşıyorsunuz' diyeceksiniz. Türkiye egemenlik hakları içerisinde özgürdür. Şuradan şunu alamazsın diyemez kimse. 

YORUMLAR 32
  • E.GÜLER 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya'nın yanında olmamız lazım Kıbrıs savaşında bize arap'lar petrol vermedi LİBYA açık destek verdi tarih'den gelen bir birlikteliğmiz var onlar bizim kardeşimiz ben bile giderim kafirler'e karşı
    Cevapla
  • Gercegin Sesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye olarak cok acil uzun menzilli füzeler üretmek zorundayız
    Cevapla
  • Ölümlü 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz hazırız her şeye. Reisin dediği gibi topunuz gelin. 10 milyon savaşa hazır
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Akdeniz’de bütün projeler için en ekonomik yöntem Türkiye’yi içine alan bir proje ile mümkün olduğudur. Ayrıca Türkiye’nin önemli bir deniz sahası var ki Doğu Akdeniz’de en büyük coğrafya Türkiye’ye aittir. Bu jeostratejik avantaj önemlidir. Bir de kullanıma hazır boru hatları var, TANAP ve TürkAkım. Bütün bunları iyi ifade ederek Türkiye karşı bloktakilerin pozisyonunda bazı kırılmalar yaratabilir. Türkiye’nin oyuna Çin’i davet etmesi hususu da bir başka açıdan değerlendirilmelidir. Küreselleşme bakımından, Pekin’den Londra’ya uzanan yolda Çin önemlidir.
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    işte bu yüzden tc , savaş teknolojisini sanayisini güçlendirmek güçlü tutmak zorunda,, gecegündüz çalışmak zorunda,,, bilim insanlarımızı toplayın, çoğaltın, olması gereken teknolojileri getirin, bulun, yapın, boş durmayalım,,,
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye iç sorunlarla meşgul olursa dışarıdaki menfaatlerini korumak konusunda eksiklik yaşayabilir. Tarih bize böyle diyor. Dolayısıyla günümüzde Batı sistemi post-truth (gerçek ötesi), siber savaş teknikleri, bildiğimiz şekilde söylersek, propaganda ile Türkiye’de süreci kendi çıkarına etkilemek isteyecektir. Bu konuda Türkiye karşıtlarının elinin titreyeceğini düşünmek safdilliktir. Hatta değişik ekonomik ve politik atakların da görülmesi mümkündür.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Brezilya'da meclis üyesi çatlakları gösterdiği sırada köprü çöktü! Çok sayıda kayıp var
Arda Güler'e İspanya'da büyük onur! En iyisi seçildi