Yargıda yeni dönem başladı

Yargı Reformunun 24 Ekim 2019’da yasalaşan ilk paketindeki iki önemli düzenleme “Seri Muhakeme Usulü” ile “Basit Yargılama Usulü” bugünden itibaren uygulanmaya başlandı. Yargıdaki yeni usullerle yargı sistemin sadeleştirilmesi, adalet hizmetlerinin kolaylaşması ve hızlanması hedefleniyor.

GİRİŞ 01.01.2020 14:13 GÜNCELLEME 01.01.2020 15:14
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanlığının Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda yaptığı çalışmalardan biri daha hayata geçiyor. Hak ve özgürlükleri güçlendiren birinci yargı paketiyle yargılamayı sadeleştiren düzenlemeler de yasalaşmış oldu. Bu düzenlemelerin bir kısmı Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlandığı 24 Ekim 2019 tarihinde yürürlüğe girmişti. 1 Ocak 2020’den itibaren ise yargı sisteminde seri muhakeme ve basit yargılama usulleri uygulamaya girdi.

 

 

180 BİN DOSYA SERİ MUHAKEME KAPSAMINA GİRECEK

Seri Muhakeme Usulünde Cumhuriyet savcısı ile şüpheli ve avukatının kabulüne bağlı olarak dosyalar hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak. Bu uygulama sayesinde Cumhuriyet savcıları daha etkin olacak ve mahkemelerin iş yükünü azaltacak. Yeni usulle; Cumhuriyet savcısına belli bazı suçlar için şüpheliye seri muhakeme teklif etme yetkisi tanınıyor. Şüpheli seri muhakemeyi kabul ederse temel cezadan indirim yapılarak uygulama yapılacak. Ayrıca bu ceza, seçenek yaptırımlara çevrilebilecek, ertelenebilecek ya da hükmün açıklanması geri bırakılabilecek. Yılda 180 bin dosyanın seri muhakeme usulüyle çözülmesi bekleniyor.

 

 

BASİT YARGILAMA ÜST SINIRI İKİ YILA KADAR SUÇLARDA OLACAK

Basit yargılama usulü, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren ve üst sınırı 2 yıla kadar olan suçlarda uygulanacak. Ayrıca taraflara yazılı savunma yapma imkânı tanınacak ve duruşma yapılmaksızın karar verilebilecek. Karara itiraz edilmesi durumunda ise duruşma açılarak genel hükümlere göre yargılamaya devam edilecek. Yıllık yaklaşık 340 bin dosyanın bu usulle çözülebilmesi değerlendiriliyor.

SERİ VE BASİT YARGILAMA EĞİTİMLERİ DE DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanlığı, 1 Ocak 2020’de başlayacak yeni usullerle ilgili hakim ve savcılara yönelik de eğitim programları düzenledi. Bu kapsamda İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey ve Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ökmen seri ve basit yargılama usulleriyle ilgili UYAP üzerinden hakim ve savcılara eğitim verdi. Eğitimlerin bundan sonra da devam edeceği belirtiliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • melik 4 yıl önce Şikayet Et
    Aptulhamiiiiiiiiiit!!!
    Cevapla
  • fatma 4 yıl önce Şikayet Et
    657 tabi olup işinden atılan memurların da mahkemesini kapsarmı?
    Cevapla
  • Halfetili 4 yıl önce Şikayet Et
    Hızla sonuçlanıyor zaten. Hırsızı 10 dakika ,yaralama 1 saat ,adam öldüren 1 yıl dolmadan serbest.
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Yargıda asıl yapılması gereken düzenleme hakimlerin hak ve hukuku bilmeleri ve adalet dağıtmaları. Hakimlerden yorum ve kanaat yetkisinin kalkması gerekir,
    Cevapla
  • Deli Dumrul 4 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette ciddi yargılama sorunu vardır. Aynı suçtan bir mahkemenin verdiği bir kararı diğer mahkeme görmüyor. Basit bir suçtan bile bitmeyip, ortalama on yıl süren mahkemeler, ciddi suç işleyen insanların, tutuklanmak yerine serbest bırakılması, açık ceza evi olgusu yanlış uygulanması,erkeğin evden uzaklaştırma kararlarının genelde cinayet ile bitmesi, kadına şiddeti engelleyeceğiz diye, terazinin öteki kefesinin bozulması, bunlardan sadece bir kaçıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçil Erzan'dan çarpıcı mektup: Para verenler tefecidir!
Togg'a ortaklık teklifi