Yeni kimlik nasıl alınır? 2020 kimlik yenileme ve yeni kimlik ücretleri
2020 yılı içerisinde yeni kimlik almak isteyenler özellikle kimlik yenileme ücretini ve başvuru belgelerini merak ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla birlikte başvuru süresi uzatılan yeni kimlik nasıl alınır? İşte dikkat edilmesi gerekilen hususlar...
Yeni kimlik için başvuru yapacak vatandaşların merak ettiği ayrıntılar belli oldu. İçişleri Bakanlığının 2016 yılında aldığı karar göre kimliklerin 2020 yılına kadar yenilenmesi kararını almıştı. Fakat 2019 yılı sonuna kadar yenilenmesi gereken kimlikler hala milyonlarca vatandaş tarafından yenilenmediği görülmektedir. Bunun üzerine bakanlık bu süreyi 2020 yılından 2023 yılına kadar uzatmıştır. Yeni sistemde kimlikler uluslararası standartlara uygun, şifreli, dayanıklı malzeme ve kişisel bilgilerin tek bir yüz yazılarak oluşacaktır. Peki yeni kimlik nasıl alınır? Kimlik ücreti ne kadar? İşte tüm merak edilenler...
YENİ KİMLİK İÇİN İSTENEN BELGELER
Kimliği yenileyecek kişinin eski kimliği, pasaportu veya ehliyeti olmalı.
1 adet biyometrik fotoğraf.
Değişim ücretini yatırdığına dair belge veya dekont.
Kimliği yenilemek isteyen vatandaşın izlemesi gereken adımlar şöyledir:
Vatandaş ilk olarak Alo 199 Hattından veya https://randevu.nvi.gov.tr/ adresi üzerinden herhangi bir nüfuz müdürlüğünden online randevu almalıdır. Randevu almadan da işlem yapılmaktadır fakat nüfus müdürlüklerinde yaşanabilecek yoğunluğa karşı randevu ile nüfus müdürlüklerine gitmesi tavsiye edilir.
Uluslararası standartlarda belirlenen biyometrik fotoğraf belirlenen ölçülerde olmalıdır. Biyometrik fotoğraf birçok fotoğrafçıda çekilmektedir.
Değişim ücretini anlaşmalı bankalara yatırdıktan sonra eski kimlik belgesi, pasaport veya ehliyetle randevu alınan nüfus müdürlüklerine giderek yenileme işlemi gerçekleştirilir.
Değişim ücreti anlaşmalı bankalardan ‘PTT, Garanti, Deniz, Finans, İNG, Ak Bank, HSBC, Odea, Ziraat, Vakıf ve İş Bankalarından gişeye girmeden ATM ile kartsız işlem-ödeme ve faturalar bölümünden kolaylıkla ödeme işlemi sağlanabilir. Ayrıca yine bankaların internet şubelerinde zorlanmadan ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.
2020 YILINDA KİMLİK YENİLEME ÜCRETLERİ
Her yıl olduğu gibi bu yılda zamlanan kimlik yenileme ve değişim bedeli 2019 yılında 22,5 TL iken 2020 itibariyle 25 TL olarak güncellenmiştir.
2020 yılında diğer sebeplerle kimlik değiştirme ücretleri şöyledir:
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı bedeli 25 TL
Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 25 TL
T.C kimlik kartı kayıp bedeli 50 TL
BAŞVURU SONRASI KİMLİĞİN TESLİM EDİLMESİ
İstenilen belgelerin tamamlanması sonrasında randevu alınan nüfus müdürlüklerine giderek başvuru işlemi gerçekleştirilir. Çok kısa ve basit bir işlemle süren başvuru süreci, vatandaşın parmak izi ve imzası alınmasıyla birlikte işlem gerçekleşir. Kimlik, başvuru esnasında verilmez, 7 iş günü içerisinde belirlenen adrese PTT tarafından teslim edilir. Başvuru sürecini takip etmek için https://randevu.nvi.gov.tr/ adresi üzerinden kimliğin ne durumda ve nerede olduğu öğrenilebilir.
Teslim edilemeyen kimlikler, bağlı olunan il ve ilçelerdeki nüfus müdürlüklerine iade edilir. Vatandaş kimliğini almak ve akıbetini öğrenmek için bağlı olduğu nüfus müdürlüklerine gidebilir.
20 iş günü içerisinde teslim alınmayan kimlikler imha edilir. Aynı işlemleri tekrar yaparak yeni kimlik başvurusu gerçekleştirilebilir. Kimlikler verildiği tarihten itibaren 10 yıl kullanım süresi vardır. Her 10 yılda bir değiştirmek zorunludur.
YENİ KİMLİĞİN ÖZELLİKLERİ
En önemlisi güvenlik göz önünde bulunarak TUBİTAK tarafından tasarlanmıştır. Taklidi mümkün olmayan yeni kimlikler temaslı ve temassız elektronik sistem sahip olması güvenliğin üst düzeye çıkmasına yardımcı olur.
Uluslararası standartlara uygun olan yeni kimlikler boyut açısından da daha küçük olarak tasarlanmıştır. Böylece kullanımı ve muhafaza edilmesi kolaylaşmıştır.
Kişinin imza ve biyometrik fotoğrafı sayesinde elektronik ortamda doğrulanması daha kolay olacaktır. Böylece kişiler herhangi bir şekilde dolandırma ve kimliğinin taklit edilmesi mümkün olmayacaktır.
Uluslararası alanda kimliğin elektronik ortamlarda okutularak doğrulanması kullanımını daha kolay kılacaktır.
Yeni kimlik, sanat anlamında Selçuklu ve Osmanlı çizgilerinden ilham alarak tasarlanmıştır.