Erdoğan'dan Libya açıklaması! AB'ye çağrı yapıp resti çekti...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Politico için kaleme aldığı makalede, "Libya’yı bir savaş baronunun insafına terk etmek, tarihi bir hata olacaktır... Avrupalı liderlerin daha az konuşup, daha çok somut adım atmalarını bekliyoruz." diye yazdı. Başkan Erdoğan, yazısında Libya'daki meşru hükümete destek vereceklerini üstüne basa basa vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya konulu Berlin zirvesi öncesi Batı medyası için makale kaleme aldı.
Erdoğan makalesinde şu ifadelere yer verdi:
'Libya yaklaşık 10 yıldır kanlı bir iç savaşın pençesinde bulunuyor. Ancak uluslararası toplum, şimdiye kadar sorumluluklarını yerine getirmedi; şiddeti sonlandırıp, barış ve istikrarı tesis etmedi.
Bugün o duyarsızlığın sonuçlarıyla karşı karşıya bulunuyoruz.
"HAFTER, MISIR, S.ARABİSTAN VE BAE'DEN DESTEK ALIYOR"
Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya hükümeti, birkaç yıldır savaş baronu Halife Hafter'in saldırısı altında bulunuyor. Ülkede darbe yapmaya çalışan Hafter'in silahlı örgütü, Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi anti-demokratik devletlerden destek alıyor.
2015 Suheyrat Anlaşması gibi siyasi çözümü sağlamaya yönelik çabalara rağmen, dünya Libya'daki diplomasi ve diyalog yanlısı aktörleri yeterince destekleyemedi.
"LİBYA KRİZİ, AVRUPA'DA BÖLÜNMEYE YOL AÇTI"
Libya krizi, hâlâ bölgede ne yapacağına karar vermeye çalışan Avrupa kıtasında bölünmeye yol açmıştır. Libya'nın meşru hükümetini destekleyerek diplomasiyi savunan Almanya, Pazar günü Berlin'de bir barış konferansına ev sahipliği yapacak. Buna karşılık Fransa, Libya'nın meşru hükümetine karşı darbeci Hafter'in yanında yer almaktadır.
Bazıları dünyanın her yerinde savaşlar, çatışmalar ve insani krizler yaşanırken Avrupa'nın neden Libya ihtilafına müdahil olması gerektiğini sorabilir.
"LİBYA'YI BİR SAVAŞ BARONUNUN İNSAFINA TERK ETMEK, TARİHİ BİR HATA OLACAKTIR"
Öncelikle Avrupa Birliği'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne gereken desteği vermemesi ihtimali, Avrupa'nın kendi temel değerleri olan demokrasi ve insan haklarına ihanet etmek anlamına gelecektir. Libya'yı bir savaş baronunun insafına terk etmek, tarihi bir hata olacaktır.
İlaveten Libya'nın meşru hükümetinin düşürülmesi hâlinde Avrupa'nın yeni sorunlar ve tehditlerle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır.
"AVRUPA'YA DÜZENSİZ GÖÇÜ BESLER"
Suriye ve Irak'ta askeri yenilgi yaşayan DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleri bu durumda Libya'da verimli bir ortam bularak yeniden ayağa kalkabilir. Nitekim Hafter'in saflarında, Medhaliler gibi, bu terör örgütlerinin ideolojisini büyük ölçüde paylaşan gruplar olduğu bilinmektedir. Çatışmalar devam ederse şiddet ve istikrarsızlığın Avrupa'ya yönelik düzensiz göçü besleyeceği de unutulmamalıdır.
Libya iç savaşı, Avrupa Birliği için bir turnusol kâğıdı niteliğindedir. Avrupalı liderler, yeni bir saldırıyla karşı karşıya bulunan liberal dünya düzenini savunacak mıdır? Yoksa Suriye'de yaptıkları gibi sorumluluklarından kaçıp, yaşanan krizi tribünlerden mi izleyeceklerdir?
"ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYMADAN SAVUNAMAZSINIZ"
Avrupalı dost ve müttefiklerimizin, sadece şikayet edip, endişeli olduklarını söyleyerek dünyayı değiştiremeyeceklerini idrak etmeleri lazımdır. Uluslararası hukuk, demokrasi ve insan haklarını elinizi taşın altına koymadan savunamazsınız.
"BAZI AVRUPALI LİDERLER HALA DERSİNİ ALMAMIŞ"
Tarih bize sırtlarını diplomasiye dönüp, uluslararası toplumla alay edenleri ödüllendirmenin ancak daha büyük sorunlara sebebiyet vereceğini öğretiyor. Ancak Libya'da yaşanan son gelişmeler, bazı Avrupalı liderlerin bu dersleri hâlâ almadığını düşündürüyor.
"AVRUPALI LİDERLERDEN DAHA AZ KONUŞUP SOMUT ADIMLAR ATMALARINI BEKLİYORUZ"
Avrupa Birliği, dünyaya, uluslararası arenada kayda değer bir aktör olduğunu göstermek zorundadır. Berlin'de düzenlenecek barış konferansı bu hedefe doğru atılmış çok önemli bir adımdır. Öte yandan Avrupalı liderlerin daha az konuşup, daha çok somut adım atmalarını bekliyoruz.
Avrupa'nın Libya'ya askeri destek verme hususunda daha az istekli olabileceğini düşünürsek, zaten askeri destek sözü vermiş bulunan Türkiye'yle işbirliği yapmak en açık seçenektir.
LİBYA'YAKİ MEŞRU HÜKÜMETE DESTEĞİ BİR KEZ DAHA VURGULADI
Türkiye olarak Libya'nın Birleşmiş Milletler tarafından tanınan, meşru hükümetini tamamen destekliyoruz. İmzaladığımız son güvenlik ve askeri işbirliği anlaşmaları kapsamında Libya hükümetini darbecilerden koruma taahhüdünde bulunduk. Bu itibarla Libya'nın güvenlik güçlerini eğitecek; onların terörizm, insan kaçakçılığı ve uluslararası güvenliğe yönelik diğer ciddi tehditlerle mücadelesine katkı sunacağız.
Avrupa bugün bir kavşakta bulunmaktadır. Bu tarihi eşikte, barış için gayret edenler yürekli olmalı; şiddeti sonlandırmak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Avrupa, bu hedefe ulaşmak için kadim dostu ve müttefiki Türkiye'ye güvenebilir.
-
Derman 5 yıl önce Şikayet EtTürkiye em süper güç em de israeli misiri bae suudi arabistani çembere aliyorBeğen Toplam 2 beğeni
-
Ekrem Kaymaz 5 yıl önce Şikayet EtEy simsari biz oraya seçilmiş bir hükümetin çağrısı üzerine geliyoruz ki sizin gibi sisi ve BAE denilen küfür uşaklarına hizmet eden bir hükümet değil Hafter denilen gözü dönmüş herif gibi ve sizin tehditleriniz bizim için sadece motive eder isterseniz bir bakin askerlerimizin ayağında bot yokken sarı kamışta Allahu Ekber dağlarında ruslarla çarpışmış ama kaçmamış ve hedefinden dönmemiş☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️Beğen Toplam 5 beğeni
-
mert 5 yıl önce Şikayet Eteger Erdoganimizin istegi gibi8 sonuc vermezse aninda mülteci anlasmasini fes edip milyonlarca mültzeciye AB ye birakabilcegini söylesi o masadaki AB heyettii kalpden giderler ücgüne kalmaz AB diye birsey kalmazBeğen Toplam 2 beğeni
-
Erima 5 yıl önce Şikayet Etbu kozu ikidebi kullanamazsin bunu unutmaBeğen
-
RUHİ 5 yıl önce Şikayet EtGemileri yaktık bir kere. Tarık Bin Ziyad gibi...Beğen Toplam 4 beğeni
-
Ali 5 yıl önce Şikayet EtReis Libya umh hükümetine destek vermek değil. Onlar için libyayı dümdüz edecek fırtına kopartmalıyız ki destekcilerde dahil hepsi anlaşmak için yalvarsınlar. Dehşeti görsünler teknolojiyi görsünlerki bize de bir hüküm giydirmeden düşünüp aynısı bizim başımıza gelirse maf oluruz desinler sapkın hiyeraşi düşüncelerinden vaz geçsinlerBeğen Toplam 14 beğeni